Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tepelné neopracovana saláma v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň pán doktor som v 20 týždni tehotenstva a ja som zjedla 2 koliečka paprikáš salámy a potom keď som si išla prečítať obal bolo napísané že je tepelné neopracovana ale je údená. Hrozí mi nejaká texoplazma alebo niečo podobné ? Mam z toho strach. Pred tehotenstvom mi bolo zistené že mám alergiu na bielkovinu kravského mlieka. A ešte nikdy som nemala žiadnu listeriózu ani texoplazmu ani salmonelozu. Nehrozí mi kvôli tomuto nejaké väčšie riziko ? Ďalšia vec že na každej poradni mi berú krv pretože mám negatívnu krvnú skupinu a priateľ pozitívnu. Tak by ma zaujímalo z tých odberov krvi čo mi robia by zistili aj niečo takéto ako je tá texoplazma a podobné alebo to je určené len na pozorovanie tých protilátok ? Nemusím sa obávať žiadnej baktérie alebo nákazy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je saláma údená a vysušená, už nie je dôvod sa obávať infekcie, pretože to spoľahlivo zahubí prípadnú toxo aj listeriu. A naozaj netuším, načo Vám niekto každú poradňu vyšetruje krvi, pri Rh negativite stačia 3 odbery za tehotenstvo. Skúste sa nabudúce opýtať, čo Vám odoberajú a aký to má pre vás význam.