Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • morfologicky ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry pan doktor, ja sa chcem opytat co mozem ocakavat na morfologickom ultrazvuku, mala som pozitívnytripltest, bola som uz dvakrat na riadnom ultrazvuku co vylucil rastep chrbtice aj na 3D ale drobec si cmulal palec tak doktor nevedel uplne vylucit rastep pusy takze co mam ocakavat vopred vam dakujme

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: TEPE

    Dobrý deň pán doktor,

    prečítala som všetky dostupné zdroje informáci, rovnako aj Vaše odpovede v poradni. Nie som si ale istá presných odpovedí na moje otázky. Pred 10 dňami som bola v kontakte s neterou, ktorej bola diagnostikovaná 5. choroba. Od dnes sa snažím márne dopátrať k niekomu, kto by bol ochotný zobrať mi krv na protilátky. Ak sa to teda nepodarí, budem nútená realizovať odber ako samoplatca. Chcela by som sa Vás teda opýtať kedy je najlepšie ho uskutočniť? Mám počkať ešte cca 10 dní kým uplynie inkubačná doba? Som v 22. týždni. Zajtra ma čaká morfologický ultrazvuk a následne 4.6. poradňa. Bude stačiť táto frekvencia vyšetrení, prípadne vie adekvátne môj gynekológ hodnotiť aj prietoky a iné parametre, ktoré sa pri tomto ochorení sledujú. Ďakujem veľmi pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvé protilátky je ideálne vyšetriť hneď, pretože je veľká šanca, že ste chorobu prekonali v minulosti a nemusíte sa preto vôbec stresovať.
    ďalšie protilátky sa potom odporúčajú, iba ak bude prvý odber negatívny, s dostupom 14 dní. Ak by ten druhý odber dokázal nákazu, potom je potrebné sledovať plod na rýchlosť toku krvi v mozgu, čo je ukazatelom vzniku chudokrvnosti.

  • Piata choroba 3

    , Autor: Dusana_11

    Pán doktor,

    Veľmi pekne Vám ďakujem za zodpovedanie všetkých mojich otázok ohľadom piatej choroby, vážim si to.

    Ešte by som mala jednu poslednú otázku, čo sa týka sledovania plodu- je teda postačujúce ísť na morfologický ultrazvuk v 20tt alebo mám radšej zavolať mojej gynekologičke a požiadať ju o skorší ultrazvuk ? Rýchlosť toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu, vedia zistiť aj na klasickej poradni alebo len na nejakom špeciálnom sone a mám o to vyslovene požiadať ? Ja som ich o mojich obavach informovala a že teda v 20tt sa pozrú na to na morfo sone.
    Ďakujem

  • Hodnota NT

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň.
    Dnes som 10+0 a lekár nameral hodnotu NT 2,8.
    Poslal ma na morfologicky ultrazvuk.
    Viem že hodnota je ešte v norme ale lekár vravel že je už zvýšená. Chcem sa opýtať keby hodnotu meral neskôr napr. v 12+0 je hodnota nižšia? Hodnota teda postupne klesá? Alebo práve naopak?
    A nie je znepokojivé, že hodnota NT bola viditeľná už tak skoro?
    Ďakujem.

  • Hranične hodnoty mozgovej komory

    , Autor: Zuz45

    Dobrý deň pán doktor, v 21 tt som absolvovala morfologicky ultrazvuk s tým, že všetko je ok až na hraničné hodnoty mozgovej komory- do 9,4mm. Ide o chlapca. Kontrolu mam o 3 týždne. Prosím co hrozí bábätku? Ako sa v praxi bude postupovať? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rozšírenie mozgových komôr môže znamenať začiatok vzniku zadržovania mozgovomiešneho moku v mozgu. Ale hraničné hodnoty zatiaľ iba treba sledovať, ako sa vyvíjajú, väčšinou sa ukážu ako bezvýznamný nález a stav sa upraví. Ak by komory rástli, je potrebné zistiť príčinu, infekciu alebo nejakú vrodenú vývojovú vadu.

  • Nevhodná kozmetika

    , Autor: LHala

    Dobrý deň, p. doktor,
    Momentálne som už v 24tt, zatiaľ bez problémov, veľký morfologický ultrazvuk v poriadku. Avšak veľmi ma trápi jedna vec, od začiatku tehotenstva si dávam na všetko pozor, ale vôbec mi nenapadlo skontrolovať si vlasovú kozmetiku. Keďže mi vždy veľmi padali vlasy, minulý rok som v Dr. Max objavila novinku a zakúpila si zahraničnú značku šampónu, ktorá mi veľmi pomohla, tak som ju používala i naďalej. Až včera, keď som vyhadzovala prázdnu krabičku som zistila, že šampón nie je vhodný pre tehotné ženy. V popise má uvedené toto: Prísady: Larix Europaea Wood Extract: stimuluje vlasové folikulové kmeňové bunky Camellia sinensis Leaf Extract: protizápalový účinok Medicago Sativa: posilňuje vlasový kmeň a obnovuje prirodzenú elasticitu Melilotus Officinalis: antioxidačný účinok Rosmarinus Officinalis: antibakteriálny účinok Humulus Lupulus: vytvára ochranu a poskytuje krehkým a tenkým vlasom objem a vitalitu.
    Momentálne sa veľmi bojím, mohla som používaním nesprávneho šampónu uškodiť plodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené látky sú čisto bylinkové extrakty a zrejme neboli overené na populácii tehotných, preto sa výrobca chráni tým upozornením. Ani jedna látka však nie je známa ako látka, ktorá by ohrozovala zdravý vývoj plodu, okrem toho sa kožou vstrebávajú iba minimálne.