Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa Vas opytat. Som v 24tt. a citala som, ze do 28tt. sa robi test na tehotensku cukrovku, ale ked som to spomenula svojmu gynekologovi tak ten mi povedal, ze on robi iba vtedy testy ked je v moci cukor inak nie. Je to normalne? Ak sa to da zistit iba z mocu tak to je super zbytocne potom niejake testy. VVelmi pekne dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím, vyšla mi tehotenská cukrovka. O pár dní idem k diabetológovi. Čítala som nejaké články na internete a vydesilo ma to. Ak budem poctivo dodržiavať diétu a odporúčania lekára, nehrozí mi predčasný pôrod alebo úmrtie bábätka? Krčok som mala podľa cervikometrie 3,5cm, tlak, moč, všetko je v poriadku. Som momentálne 26 plus 2 tt. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenská cukrovka je v súčasnej dobe veľmi dobre riešiteľná predovšetkým diétov ale hlavne pohybovým režimom. Denne dajte väčšiu prechádzku, alebo inú aktivitu. Stravu Vám odporučí diabetológ.
    Neskôr sa bude sledova´t rast plodu, pretože nadmerný rast je najlepší ukazateĺ nedostatočnej kompenzácie cukrovky.

  • Zlý pohy/ prudký pohyb

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň som po Ket tehotenstvo potvrdené aj akcia srdiečka som 6+5 tt s tým že užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1 a 4*2 estrofem lebo som spinila a mám aj nízku sliznicu. Kvázi mám oddychovať a ležať ako keby rizikove. Dnes som spala a ráno ako som sa v polospanku vystierala tak ma tak veľmi silno zapichalo a zabolelo v podbrušku na ľavej strane že som sa zľakla. Samozrejme hneď som zmenila polohu a prestalo to len som sa zrejme veľmi zle prudko pohla. Zľakla som sa že či som nemohla ublížiť bábätku alebo spôsobiť niečo akože čo by mohlo spôsobiť potrat. Viem že možno to je hlúpa otázka ale je to vymodlene bábätko tak sa veľmi bojím že to bol taký nešťastný pohyb. Tak len sa chcem spýtať či to mohlo nejako ublížiť alebo to len brať ako blbý pohyb a všetko je v norme? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je "kľludový režim" pre tehotné veľmi nebezpečné a škodlivé opatrenie, pretože pri nedostatoku pohybu hrozí tromboza a hrozí obezita a tehotenská cukrovka. Musíte normálne žiť, aktívny pohyb a ľahký šport jednoznačne zlepšujú prognozu tehotnosti. Potrat pri tom nehrozí, to je nezmysel nikdy sa to nedokázalo, naopak, nedostatok pohybu je pre tehotenstvo škodlivý.
    Neexistuje pohyb, ktorý by ohrozil plod v maternici, a to už vobec nie v I. trimestri. Plod je ukrytý v maternici a tá je schovaná v panve.
    Takže nestresujte sa, ak je plod zdravý, prežije, ak nie tak sa potratí a nijako sa tomu nedá zabrániť. Žite normálny život, a hýbte sa, inak hrozia komplikácie.

  • Liečba tehotenskej cukrovky

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,
    aké sú možnosti liečby tehotenskej cukrovky a ako môže ovplyvniť moje tehotenstvo a pôrod? Sú nejaké dlhodobé dôsledky tehotenskej cukrovky pre mňa i pre moje dieťa po pôrode?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšiou liečbou tehotenskej cukrovky je pravidelný pohyb (napríklad chôdza). Ideálne kombinovaná s diétou.
    Ak nie je cukrovka dobre liečená hrozí zvýšené riziko cukrovky pre dieťa niekedy počas jeho života,, a u Vy máte cca. 50% šancu, že do 20 rokov budete mať cukrovku druhého typu.
    Poistenkyne dôvery majú možnosť sa telefonicky obrátiť na Linku pre zdravie, kde funguje aj poradňa pre pacientov s cukrovkou alebo zvýšeným rizikom cukrovky, odborníci Vám tam poradia ako zmeniť stravu a pohybový režim, aby ste minimalizovali riziko vzniku cukrovky v budúcnosti.

  • Tehotenská cukrovka a analýza moču

    , Autor: Ekep

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne som 26+5tt. Bola som na testoch na tehotenskú cukrovku, ktorá sa nanešťastie potvrdila, tak som začala s diétou. Do toho nám staršia dcérka priniesla zo škôlky nejaku virózu, takže posledný týždeň uplna katastrofa. Snažím sa držať stravu ale stale mám pocit hladu a som stále vyčerpaná. Kúpila som si testovacie prúžky na moč a často mi vychádzajú pozitívne ketóny, no čo ma desí ešte viac, dnes mi vyšli pozitívne aj dusitany. Problémy pri močení nemám. Prosím, viete poradiť, či to môže byt spôsobené práve cukrovkou, virózou alebo mam ist radsej hned na pohotovosť. Poprípade to počká do pondelka. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam takto pravidelne testovať moč, pretože to nie je presné a ketony aj dusitany sa tam môžu občas vyskytnúť. V prvom rade sa vyliečte z virózy. Najlepším spôsobom na liečbu cukrovky je pravidelný pohyb, bohate stačí chôdza denne - 6 až 10 tisíc krokov . Pohyb je dobrou prevenciou aj pred preeklampsiou.
    Cukrovku Vám bude zrejme sledovať diabetológ, on určí diétu a prípadne aj inú liečbu.

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto zvýšené HCG nad 5 MoM je spojené s vyšším rizikom niektorých tehotenských komplikácií, ako je gestačná cukrovka, preeklampsia aj predčasný pôrod. Neznamená to však automaticky, že Vaše tehotenstvo bude komplilkované, iba je tam vyššie riziko oproti ženám, ktoré mali nižšiu hodnotu.
    Najlepšou prevenciou preeklampsie a gestačnej cukrovky je aktívny pohyb, takže Vám odporúčam chôdzu a cvičenie.