Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Gestačný diabetes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som momentálne v 18tt, môj gynekolog ma poslal do diabetologickej ambulancie na GTT, nakolko máme v rodine cukrovku /stará mama/. Výsledky testu som mala nasledovné:
    Prvý odber na lačno pred vypitím glukozy- 3,9
    Druhý po hodine- 8,3
    Tretí po dvoch hodinách-8,0
    Pani doktorka mi povedala, že je to vážne, že hrozí predčasný pôrod a že nesmiem absolutne jesť nič sladké, ani ovocie, maximálne jeden pomaranč za deň.
    Chcem sa spýtať, či je nutné dodržiavať takú prísnu dietu, tehotná žena by podla mňa mala mať pestrú stravu. V ovocí sú vitamíny, nemienim sa napchávať preparátmi z lekárne. Inak sladké ako čokoládu nejem vôbec, zatiaľ som pribrala z pôvodných 50 kg na 54kg. Iné problémy nemám. Pri prvom tehotenstve som mala cukor v poriadku. Je možné že výsledky mohlo skresliť to, že večer pred návštevou lekárky som zjedla misu všelijakého ovocia?
    ďakujem za odpoved a prajem všetko dobré do nového roka.
    Petra.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ¨predčasný porod určite nehrozí, to sa pani doktorka mýli.
    Za dve hodiny 8 je vyšší, norma ja do 7,2, je potrebné aby ste vynechala sladké jedlá a nápoje. Ovoce samozrejme možete.

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň pán doktor, momentálne som 33+2tt, už týždeň som hospitalizovaná v nemocnici, pri kontrole na rizikovej poradni minulý týždeň v stredu som bola otvorená na prst a krčok bol 30 mm, tým že som riziková tehotná, prvorodička, liečená na vysoký krvný tlak už pred tehotenstvom, momentálne sa však drží v norme, mám 37,po ivf,s vysokým rizikom preeklampsie plus mám gestačný diabetes, navrhla mi lekárka hospitalizáciu s tým, že sa to posleduje, všetky odbery, stery, kultivácie boli v poriadku, aj bielkovina klesla z hodnoty 338mg na niečo vyše 200mg, avšak v utorok mi ctg ukázal kontrakcie, mala som tvrdnutie brucha, niečo ako menštruačné bolesti a bolesť v krížoch. Lekárka ma opäť vyšetrila, že už bolo otvorenie viac ako na prst a krčok sa skrátil na 25 mm. Nasadili mi magneziove infúzie, utrogestan a preventívne pichli kortikoidy na dozretie pľúc. Dnes ráno primár povedal, že mi skúsia infúzie vysadiť a posleduje sa ako budem reagovať. Chcem sa opýtať, či opäť môžu po vysadení nastať kontrakcie a dôjsť k predčasnému pôrodu, tomu by som sa rada vyhla, či tých 6 infúzii bolo dostatočných, prip ich môžu nasadiť späť v prípade potreby.? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba povedať že magnéziové infúzie nepredlžujú graviditu, preto sa môžu vysadiť. Dávajú sa skôr na subjektívne skľudnenie rodičky, pretože ak pociťuje kontrakcie, často býva žena vystresovaná. Ale ak naozaj hrozí predčasný pôrod, magnézium sa dáva iba na ochranu mozgu plodu a nie na predlženie gravidity.
    Vaše tehotenstvo je z viacerých hladísk vysoko rizikové, ale hodnota cervikometrie 25 mm je hraničná a zatiaľ nie je potrebné nič riešiť. U nás by sme kortikoidy nepodali (iba ak by hrozil pôrod kvôli preeklampsii). V prvom rade by som sledoval stav plodu, pretože vysoké riziko preeklampsie je potrebné veľmi poctivo sledovať, aj z hľadiska vývoja a rastu plodu. Verím, že beriete Anopyrín, ten to riziko podstatne znižuje.
    Takže za mňa - sledovanie cervikometrie, sledovanie stavu plodu a byť pripravený na pôrod skôr, pretože naozaj máte pomerne vysoké riziká, že nedonosíte.

  • oGTT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat na gestacny diabetes. Mne pri oGTT v16 tt /som rizikova/ namerali hodnotu 6.85 mmol/l po 2 hod. a v 24. tt 7.0 mmol/l po 2 hod. /nalačno a po 1 hod. bola uplne v norme/. Doktorka povedala, ze je to horna hranica normy a mam drzat dietu. Viem, ze hranica je 7.6 a chcem sa spytat, ci je tam naozaj vyssie riziko do buducna, ale i teraz pre babo, prip. dalsie tehotenstvo. Velmi pekne dakujem

  • gynazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 35tt, krcok o velkosti1,5 a na 1 prst otvorena, mam gestacny diabetes a problemy s candidou. Lekar mi predpisal gynazol. prosim o radu, ci sa nemusim obavat pouzit tento vag. krem.
    Dakujem.

  • opakujuce sa problemy s candidou v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 28 tt, a uz cca. 3 mesiace mam problemy so zltym mokrym vytokom, kultivacia ukazala, ze sa jedna o candidu, moj gynekolog mi vzdy predpisal Dafnegin. Po zavedeni sa mi vsak vzdy dostavi silne palenie. PO dobrati liekov cca. za 5 dni sa vytok objavy znova v takej istej forme ako pred uzivanim liekov. Neustale musim nosit intimky. Ako riesit dany problem? Moze candida poskodit plod alebo vyvolat predcasny porod? Este chcem uviest, ze mam gestacny diabetes.
    Dakujem za odpoved.

  • 28 tt a ziadny prirastok na hmotnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 28 tt, pred pocatim som vazila 76 kg pri vyske 162 cm, pred cca mesiacom mi bol zisteny gestacny diabetes - inzulin si picham len rano -4 jednotky (Humulin R). Od nasadenia diety som schudla na 74 kg. Cize moj celkovy prirastok hmotnosti je -2kg. Upozornila som na to gynekologa ale nevenuje tomu ziadnu pozornost. Myslite, ze je to v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obézne ženy pred otehotnením priberajú oveľa menej, lebo plod si vyťaží z ich tuku všetko čo potebuje. Možete aj schudnúť, plodu to neublíži.