Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stimulácia bradaviek?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor, chcem sa Vás opýtať to, na čo sa bojím opýtať svojej lekárky, keďže som si takmer istá, že by na mňa "kričala"... - som 2. mesiac tehotná, a síce som pred otehotnením prestala syna kojiť (2,5r), pred časom som opať podľahla, a tým mu (sebe..)uľahčila uspávanie.. Takže syn ma 2-3x denne saje, a ja si síce nevytlačím žiadne mlieko, on mi tvrdí, že "niečo tečie". Ale aj keby netieklo, čítala som, že stimulácia bradaviek može vyvolať porod (vyplavovanie oxytocínu), čo je síce asi skvelý trik pre ženu, ktorá má už termín, ale nie počas tehotenstva, však..? Malého som porodila o 6 týždnov skor, a u dalšieho sa chcem vyvarovať prípadných chýb. Myslíte,že to sanie mám ukončiť čo najskor? Alebo mám ešte trochu času, a dávať si pozor až tak od cca 6. mesiaca? Ďakujem Vám za odpoveď, a zároven sa ospravedlnujem za to, že som nedokázala byť stručnejšia.. Viem, že toho máte veľa....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak na Vás doktorka kričí, je okamžite dovod na to, aby ste ju zmenila.
    2,5 ročné dieťa je už rozumné a dá sa mu vysvetliť, že to nie je vhodné.
    Oxytocín vylučovaný počas tehotnosti teoreticky može sposobiť kontrakcie, ale počas prvých mesiacov je maternica pomerne necitlivá a sú potrebné vysoké hladiny.