Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som vo osmom tyzdni tehotenstva a od dcery som chytila stafylokoka lekar mi odporucil nebrat antibiotika, takze sa liecim len hedelixom a florsalminom ,a sprejom z morskou solou, vyhrievam si dutiny.Aj tak sa bojim ci babu neublizujem a taktiez sa bojim neostane nejak postihnute ?
    bojazliva mamina

Podobné otázky

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 21.tt. Zo steru mi bol zistený tento nález:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.


    Lekár mi dal Fluomizin a potom Gynoflor. Docitala som sa, že môže spôsobiť predčasný pôrod, potrat. Nakoľko som raz už potrat zažila (z iného dôvodu), o babo sa bojím.

    Prosím, je liečba dostatočná? Treba robiť aj kultiváciu moču a test krvi?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stafylokokus aureus môže byť normálna súčasť pošvovej flory a nemusí robiť problémy.
    Ak nemáte prejavy infekcie, nie je potrebné ho liečiť.

  • Kultivácia z materského mlieka - zlatý stafylokok

    , Autor: Denda_em

    Prosím o radu
    Mám 7mesacneho synčeka, kojeny… z kultivácie materského mlieka mi vyšlo, že mám v mlieku zlateho stafylokoka ???? gynekológ mi predpísal Amksiklav 625 mg a masticku framykoin… je táto kombinácia liekov vhodná na liečenie stafylokoka a môžem popri ňom dojčiť? Resp... aké ste to niektorá prekonala aký typ liekov ste užívali? A ako postupovali? Dakujem
    Pekný večer

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja som našťastie ešte nič také neprekonal.
    Zlatý stafylokok sa do mlieka dostáva z nosohltanu novorodenca a je ho tam možné často vykultivovať. Liečiť by sa mal iba v prípade, ak máte prejavý zápalu prsníka, horúčky, bolesti a začeervenanie. Amoksiklav je správny liek, framykoin lokálne je zbytočný.

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: paigesy

    Dobrý deň, z vyteru hrdla mi vyšiel zlaty stafylokok, mávam bolesti hrdla, nosa , občas mierne zvyšnú teplotu, som v prvom trimestri. Všeobecná lekárka mi nepredpisala žiadne antibiotiká, je to správne ? Nemôže zlaty stafylokok a celkovo choroba uškodiť tiež alebo dokonca viac ako liečba atb ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka na praktického lekára alebo na ORL lekára. Ak klinicky nemáte zápal v hrdle, tak sú antibiotiká zbytočné, výsledok kultivácie neznamená diagnózu.

  • Rozmery plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, prosím Vás o názor na rozmery plodu:
    Som 39/1tt.
    1/BPD 96mm, FL 72mm, AC 31mm, HC 31mm, EFW 3281gr.
    Okrem hlavičky údajne telíčko je menšie na 37 tt. Aký je Váš názor?
    2/Zo spúta v hrdle mi vyšiel zlatý stafylokok, je potrebné brať antibiotiká,/vraj sú veľmi silné/ ked vykašliavam hnedo zelený hlien tak raz za tri -štyri dni, alebo sa mám liečiť až po pôrode. Dakujem pekne za Váš čas.

  • piata choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, veľmi pekne Vás prosím o odpoveď...momentálne som v 34. týždni tehotenstva. Pred tromi týždňami boli u nás na návšteve deti, ktoré ešte nemali žiadne príznaky nejakého ochorenia, po týždni sa však chlapec vysypal, exantém na tvári bol typicky motýlikový, ako pri piatej chorobe, postupne sa vysypal na celom tele, ten exantém už tak typicky pre toto ochorenie nebol, v hrdle mu bol zistený stafylokok, medzitým moja dcéra mala teplotu okolo 38,5°C 2 dni, bol jej urobený výter z hrdla, vyšiel betahemolytický streptokok, nasadený Augmentin, po dvoch dnoch sa tiež vysypala, pravdepodobne alergia na Augmenti, popo vysadení výsyp zmizol. Týždeň na to sa vysypala sestra toho chlapca, tiež výrazne v tvári a neskôr po celom tele, ja som v priamom kontakte bola iba s mojou dcérou, ak by to bola piatá choroba je veľké riziko prenosu na plod,ak by som toto vírusové ochorenie prekonala aj bez príznakov?Je však možné že som sa už s takouto dg.stretla, pred tehotenstvom som pracovala na detskom oddelení 15 rokov.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    5. detskú nemoc sposobuje parvovirus B19 a pre tehotné predstauje isté riziko. Ak by sa preniesla na plod, tak hrozí riziko anemizácie plodu.
    Avšak iba veľmi malá časť postihnutých plodov anemizuje, vačšinou je priebeh naprosto benígni bez žiadnych príznakov. Vy ste v 34. týždni, takže Vaše dieťa je už plne životaschopné, ak by sa príznaky anémie vyskytli. Informujte svojho gynekológa, stačí ultrazvukové sledovanie plodu.