Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobri den,
    som v 14tt a mam cistu cca 10 cm. Bola som v nemocnici, kde ju mali prepichnut pod ca, ale poslali ma domov kvoli zapalenemu hrdlu. Na krčnom povedali ze ak budem mat zle CRP maju mi dat antibiotika, ale na gyn. mi i dali pre istotu ospexin bez ohladu na rozbor krvi. Neviem ci ich brat, lebo hrdlo ma pobolieva len rano?

Podobné otázky

  • Odkedy je dieťa napojené na placentu?

    , Autor: Alis123

    Dobrý den pán doktor, viem ze správna životospráva a obmedzenie alkoholu, fajcenia a podobne je ideálne urobiť uz pri plánovaní tehotenstva a vsak kedy reálne rôzne takéto faktory sa dostávajú k dieťaťu? Zaujímajú ma to predovšetkým kvôli užívaniu liekov. Som v 6tt a potrebujem užívať antibiotiká Suprax no bojím sa, aby sa plod nepoškodil alebo nepotratil, o dieťa sme sa snažili veľmi dlho. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Suprax sa považuje za bezpečný, hoci v prvom trimestri sa snažíme liekom vyhnúť, pretože v tom čase dochádza k najbúrlivejšiemu množeniu buniek a tvorbe orgánov.
    Ale ak infekcia je väčšou hrozbou, majú sa antibiotiká podať.

  • Antibiotiká v tehotenstve

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň p.doktor, je užívanie antibiotík Suprax v začiatkoch tehotenstva 4-5 týždeň nebezpečne pre plod? Dakujem

  • Antibiotiká v prvých týždňoch tehotenstva

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň p.doktor, dnes mi vyšiel pozitívny tehotenský test, stale mam niekoľko dni do menštruácie, a vsak kvoli zdravotným problémom mam užívať antibiotiká. Prosim Vás môže užívanie antibiotík v takto skorom týždni uskodit? Alebo je to v týchto skorých týždňoch ked dieťatko nie je napojené na matku placentou este bezpečne? Posledná menstruacia bola 7.juna, ovulacia prebehla cca 23.juna. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    načo si robíte testy takto skoro? Aj tak sa takmer polovica plodov spontánne potratí a vy to nemáte ako ovplyvniť, zárodok odkrváca pri menštruácii. Testy sa robia minimálne 7 dní po vynechanej menštruácii.
    Niektoré antibiotiká (hlavne tetracyklíny) môžu poškodiť plod, ale takto na začiatku je to všetko alebo nič, ak by bol plod poškodený, tak sa potratí.

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 21.tt. Zo steru mi bol zistený tento nález:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.


    Lekár mi dal Fluomizin a potom Gynoflor. Docitala som sa, že môže spôsobiť predčasný pôrod, potrat. Nakoľko som raz už potrat zažila (z iného dôvodu), o babo sa bojím.

    Prosím, je liečba dostatočná? Treba robiť aj kultiváciu moču a test krvi?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stafylokokus aureus môže byť normálna súčasť pošvovej flory a nemusí robiť problémy.
    Ak nemáte prejavy infekcie, nie je potrebné ho liečiť.

  • Streptokok a podanie atb

    , Autor: Nika_25


    Dobrý deň pán profesor,

    ďakujem za predošlú odpoveď ohľadom GBS v tehotenstve.

    Mala by som ešte doplňujúcu otázku. Ak by sa pri pôrode nestihli podať antibiotiká do žily matke včas, podajú sa preventívne novorodencovi alebo sa bude sledovať jeho stav a podajú sa mu až pri objavení príznakov nákazy?

    Môže podanie atb do žily matky alebo priamo novorodencovi negatívne ovplyvniť jeho mikrobióm, resp. či to nejako negatívne ovplyvní bakteriálnu flóru matky a tým aj bábätko keď prechádza pôrodnými cestami.

    Nedostala som žiaľ priestor na zodpovedanie týchto otázok na poradni a preto budem veľmi vďačná za Váš názor a čas.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri prevencii GBS sa podáva čistý penicilín, ktorý má veľmi úzke spektrum účinnosti a preto iba minimálne ovplyvňuje mikrobiom.
    Ak sa nestihnú podať včas, novorodenec sa sleduje, preventívne sa mu ATB nepodáva.