Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,068 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zub

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor.Hrozne ma bolel zub. som v 37 t.t musei mi tahat nerv.doktor mi pichol aj nejaký ubistesin 4 percentný vraj je to v poriadku.Pán doktor nemohlo to poškodit bábatku?Teraz je asi neskoro sa pýtat lebo uz tu injekciu zo mna nikto nevytiahne spat ale viete pre pokoj duse.a mozu sa tahat zuby pocas tehotenstva alebo nie dakujem pekne za odpoved.pekný den

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Chcela by som sa opýtať na piatu chorobu. Neviem či sme ju so synom prekonali alebo nie. Ide o to, že som momentálne 16+3tt s tým, že synček mal v marci červené líčka, ale žiaden iný výsyp na tele. Červené líčka mal dlho, aj mu vyšiel zub, tak som to pripisovala tomu. Neskôr mi tak napadlo, či to nebola piata choroba aj keď aj tie červené líčka mi neprišli tak úplne ako pri piatej chorobe, ale samozrejme následne som už aj ja začala mať príznaky, ktoré som sa dočítala ako bolesť uzlín, bolesť zápastí a operované koleno, čo môže mať alebo nemusí mať súvis s tým. Ja som to pociťovala koncom marca. Následne som mala 4.4. NT ultrazvuk a tento utorok 22.4. ďalší ultrazvuk a zatiaľ bolo s plodom všetko v poriadku. Keď som to konzultovala s gynekologičkou a aj jej kolegom na NT ultrazvuku, aj tak v podstate povedali, že aj keby som sa nakazila nedá sa s tým nič robiť. Protilátky tam nerobia a neviem keď už je od toho mesiac vyše že či sa oplatí urobiť mi odber na protilátky.
    Preto sa chcem opýtať, keďže nie sme si istí, či to bola 5 choroba alebo nie a zatiaľ tieto dva UTZ boli v poriadku- ako by ste postupovali vy ? 24.5. mám veľký UTZ, je to postačujúce alebo mám ísť ešte medzi tým na UTZ ? Alebo ako by ste v mojom prípade postupovali vy. Už som na to aj prestala myslieť ale zas mi to začalo vŕtať hlavou, že snáď som niečo nezanedbala ale moju gynekologičku som o tom informovala a ona mi robí Utz na každej poradni.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne náročný prípad, ale ak ste mali NT 4,4 mali ste absolvovať minimálne genetickú konzultáciu, ja by som určite zvážil aj odber plodovej vody. Pretože to nemusí byť následok infekcie (ale teoreticky môže). NT sa neskôr stráca a nedá sa opakovane namerať, stačí však jedna hodota. Neviem Vám viac poradiť, ale aspoň požiadajte o konzultáciu u genetika, prípadne aj odbery na protilátky proti parvovírusu, nech Vás pošlú niekam, kde sa to vyšetruje.

  • Zapálené ďasno v tehotenstve

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Už 2 týždne mám zapalene ďasno pri zube múdrosti. Som v 33 tt, bola som aj u zubára s tým ale povedal že tam mi nemá čo s tým spraviť teraz, nech si to len čistim a vyplachujem repikom a podobne, že takýto lokálny zápal sa vie uzavrieť a neohrozí dieťa v taktomto týždni.... Vôbec sa to nemení ale, občas krváca pri čistení.. naozaj sa nemusím báť že by tento zápal nejako ohrozil dieťa? Ak by to neustupovalo... 5.4 som mala poradňu a všetko bolo v poriadku .. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    akýkoľvek chronický zápal v tele zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Avšak ani liečba už toto zvýšené riziko nezníži, preto si myslím, že postup zubára je z hľadiska tehotnosti správny, ale neviem, či zo stomatologického hľadiska nehrozia iné komplikácie.

  • Zubar po IVF

    , Autor: Evča11

    Dobry den,
    V nedelu 10.3.ma caka kryoembryotransfer a 15.3. S9m objednana k zubarovi na vymenu vlozky (cistenie korenovych kanalikov,kokalna anesteza+nova blomba) a chcem sa spytat,ci je to bezpecne resp. Ci to nemoze mat negativny vplyv na uhniezdenie pripadne embryo ako take. Dakujem krasne
    Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ťažko povedať. Teoreticky pri takomto zubárskom výkone sa môžu do krvi dostať baktérie a môžu mať efekt na zárodok. Ideálne by bolo dať si chrup do poriadku a až potom ísť na IVF.

  • Extrakcia zubu mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a už mi pred par dnami odisla aj hlienova zátka ale ze vyzera to ze potiahnem do termínu. Začal ma ale veľmi bolieť hore zub mudrosti a myslim ze sa miesto aj zapaluje. Môžem to nejako riesit aby som si neprivolala predcasny pôrod? Mohla by som ho normalne s injekciou dat vyoperovat?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa zub nedá opraviť inak ako extrakciou, tak aj to je možné v lokálnej anestéze v podstate bez rizika pre plod. Ak je tam zápal, zvážil by som preventívne podanie antibiotika pred výkonom, aby nedošlo k rozšíreniu baktérii.

  • Hnis pod umelým zubom- implantátom

    , Autor: DankaDanka

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať, či vytekajuci hnis spopod zubneho implantátu môže uškodiť bábätku. So zubárom to riešime, avšak nepomohlo ani jeho vybratie na pár dní, aby hnis vytiekol. Po nasadení sme tam, kde sme boli aj keď hnisu je menej. Som v 17tt a veľmi sa bojím, že to bábätku uškodí, kým prídeme na to, ako sa hnisu zbaviť.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hnisavý zápal v ústach zvyšuje riziko predčasného pôrodu. S tým však už nič neurobíte, ten proces sa spustil a ani liečba ho už nemusí zastaviť. Ale je to iba zvýšené riziko, väčšina žien aj so zápalom donosí do termínu.