Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Raštep

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,mám takú malú otázku.Aká je pravdepodobnosť ráštepu podnebia u môjho ešte nenarodeného dieťaťa,ak ho má môj brat a na začiatku tehotenstva som prekonala pošvový zápal.Dočítala som sa,že podnet k ráštepu môže byť prechladnutie,zápal,alebo iné nepatrné ochorenie,ktoré sa liči väčšinou doma Paralenom,alebo Homeopatikami.Ďakuejm za odpoveď

Podobné otázky

  • Free hcg a papp

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (takmer 3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Vysledok, po spracovani spolu s uzv a inymi hodnotami krvi v 2. trimestri, je nízke riziko, nifty pro tiež negatívne. Mna by však zaujímali priamo tieto vysoké hodnoty, či to môže predstavovať iné poškodenie plodu, mimo DS.
    Môže to naznačovať inú vývojovú vadu než skúmané trizomie a rastep? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť? Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári riešia vysoké hodnoty osobitne. Moja lekárka to ďalej neriešila. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nebolo by na škodu aj napriek negatívnemu nifty skonzultovať genetika. Máte pravdu, že aj niektoré izolované hodnoty môžu znamenať riziko pre iné ochorenia, aj také, ktoré sa týkajú placenty. Požiadajte svojho gynekológa, nech vás pošle na genetickú konzultáciu.

  • Amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na Váš názor na amniocentézu v mojom prípade. Mám 35 rokov. To je jediný dôvod, pre ktorý ma na genetiku poslali. I. aj II. skríning mám negatívny (down 1:3500, ráštep 1:5200). Pred 2 rokmi mi robili aj partnerskú genetiku - všetko ok. Rodinná anamnéza je negatívna. Krvácanie žiadne. Pred touto tehotnosťou som bola na umelých oplodneniach, ktoré sa nepodarili. Nevedno prečo... Toto tehotenstvo je prirodzené. Komunikácia na genetke aj v ambulancii u mojho gyn. bola veľmi neutrálna a ja mám z toho zlý pocit, pretože som amniocentézu nakoniec odmietla. či som urobila správne... Idem ešte na morfologický ultrazvuk, tak snáď to bude stačiť na to aby sa niečo ukázalo ak by bolo zlé. Čo vy na to? Riskovali by ste amniocentézu v mojom prípade vy, ak by ste boli v mojej koži?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v skríningoch by sa mala robiť korekcia aj s vekom, nielen s výsledkami odberov. U nás sa robí konkrétne riziko pre pacientku daného veku. A až vtedy sa pacientka rozhodne či absolvuje odber alebo nie.

  • Duphaston v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. MUDr. Záhumenský!
    Chcela by som sa spýtať, či duphaston nemá nejaké vedľajšie účinky. V príbalovom letáku som sa dočítala, že môže spôsobovať ráštep močovej rúry u narodených detí, hlavne u chlapcov. Som v 8. týždni tehotenstva. Mala som problémy s krvácaním a špinením, preto som bola aj v nemocnici. Lekár mi predpísal teraz duphaston a to 2 tabletky denne až do 12 týždňa tehotenstva. Toto mám už tretie tehotenstvo. Predošlé tehotenstvo som mala tiež podobné problémové s krvácaním, ale dopadlo dobre a norodila sa mi dcéra. Prvé tehotenstvo mi skončilo v 7. týždni zamĺknutým potratom. Preto sa pýtam, keď som riziková pacientka, či ten duphaston mám užívať aj keď som zatiaľ už v poriadku. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Duphaston je čistý gestagén a podáva sa ako podpora pri hroziacom potrate. Avšak jeho priaznivý účinok je pomerne sporný a nie sú jasné dokazy o jeho prospechu. Ak hrozí potrat, tak je to kvoli tomu, že plod je nezdravý a my ho nevieme vyliečiť nijako. Ak je plod zdravý, tak prežije aj bez duphastonu ak je poškodený tak sa potratí napriek liečbe.
    Nič nepokazíte ak ho budete brať aj keď ho brať nebudete.

  • cystis plexus a hodnoty 4D

    , Autor: gabrielka94

    dobrý deň, veľmi by som potrebovala váš názor, resp. radu
    Čakám svoje prvé dieťa, je to moje prvé tehotenstvo. Mám 28 rokov, manžel 28 rokov.
    Minulý týždeň som absolvovala 4D usg vyšetrenie-morfológiu plodu v 20. týždni.
    Môj komp. vek bol 18/5 tg.
    Lekár mi zistil cystis plexus chorioideus bilat, ostatná morfológia plodu v norme.
    Triple test výsledky krvi boli v poriadku. Veľmi ma to vystrašilo, pretože ma posiela aj na genetické vyšetrenie, príp. odber plodovej vody. Napíšem Vám aj všetky hodnoty, ktoré mám na lekárskej správe, lebo údajne všetky ostatné hodnoty napovedajú tomu, že bábatko je v poriadku.
    PPHL postavenie I.
    komorový systém bez dilatácie
    CSP diferencujem
    CC diferencujem
    v zadných rohoch postarnných komôr v glómus plexus chorioideus bilaterálne cysty plexus chorioideus do priemeru 7 mm
    TCD 21 mm,
    CM 2,9 mm,
    NF 3,6 mm,
    Va 8,4 mm,
    BOD 30 mm
    NBL 5,9 mm
    horná pera bez ráštepu,
    chrbtica bez deformácií stavce s tromi oscifikačnými jadrami,
    kožný kryt nad chrbticou intaktný
    situs solitus
    cor 4 DS
    offsetting AV chlopní vizualizujem
    kríženie výtokových traktov verifikujem
    HR 140 bpm reg.
    diafragma intaktná, žb+, ren++, mm+,
    PBS uzavretá
    HK vizualizujem obe
    DK vizualizujem obe
    normohydramnion
    placenta ZS typ I.
    EFW 259 g

    Chcela by som počuť váš názor, či je potrebná amniocentéza, lebo dosť sa toho obávame s manželom, kedže toto je naše vytúžené bábetko. Chcem sa opýtať, či ostatné hodnoty sú naozaj v poriadku, lebo porovnávala som si hodnoty aj s kolegyňou v tom istom týždni, ale má trošku iné hodnoty, npr. NBL má ona 6,4 mm, aj niekroé z vyššie uvedených hodnôt ako TDC, Va... od čoho to závisí?
    Veľmi Vám ďakujem za odpoveď.
    S pozdravom Gabriela.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je ostatný nález v poriadku, tak izolovaná cysta plexus chorioideus nemusí znamenať nič vážne a sama sa vstrebá.
    Na druhej strane genetická konzultácia ešte neznamená automaticky amniocentézu, na základe nálezov možno iba doporučia sledovanie ultrazvukom.

  • morfologicky ultrazuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor, chcela by som vediet, ci na morfologickom ultrazvuku sa daju zistit poskodenia pripadnou toxoplazmou, a ci ak je vseko ok, plati to aj na mentalny vyvoj, alebo len na telesny.
    A zaujimal by ma Vas nazor na vysledy:
    momentane som v 20/6
    PPKP postavemie I.
    komorovy system CNS bez diletacie
    talami separovane
    csp diferencujem
    CC diferencujem
    plexus chorioideus bez cystickych zmien
    TCD 19,8
    CM 5,12
    NF 4,3
    normotelorizmus
    sosovky bilat detek
    NBL detekujem 6,21
    nostrily separovane
    horna pera je bez rastepu
    chrbtica bez deformacii stavce s troma oscifikacnymi jadrami
    kozny kryt nad chrbticou intaktny
    situs solitus
    cor 4 DS
    offesitting AV chlopni vizualizujem
    krizenie vytokovych traktov verifikujem
    HR 140 bmp reg.
    diafragma intaktna, zb+, ren ++, mm ++
    PBS uzavreta
    HK vizualizujem obe 5 clankov bez klinodaktilie
    DK vizualizujem obe 5clankov bez club foot a sandal gab
    placenta ZS typ I
    komp. vek 20/0
    EFW 360 g
    Velmi by ma zaujimal Vas nazor ci je vsetko ok,,,a ci bude zdrave,,,, dakujem krasne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na morfologickom ultrazvuku sa dajú zistiť nepriame známky infekcie toxoplazmou, ale mentálny vývoj samozrejme nie je poznať.
    Ultrazvukový nález je v poriadku, čo však ešte na 100% negarantuje, že bude dieťa zdravé.