Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám taký problém.
    robila som si tehotenský test a vyšiel na moju radosť pozitívny. Objednala som sa prvé vyšetrenie u lekára.
    no začala som mierne špiniť tak som zavolala svojmu lekárovi. keďže bol piatok a mal dovolenku, tak mi naordinoval duphaston a kľud, s tým, že v pondelok okamžite na vyšetrenie. lieky zabrali, špinenie prestalo.
    na vyšetrení mi lekár zistil tehotenstvo, avšak povedal, že uvidíme, čo z toho bude, lebo nevidí žĺtkový vačok.
    lieky beriem naďalej a mám oddychovať.
    vyšetrenie mám o dva týždne.
    môže byť to tehotenstvo OK, alebo sa mám obávať najhoršieho?


    Gabriela

Podobné otázky

  • Kiahne

    , Autor: Še

    Dobrý deň, pán doktor. Neprekonala som kiahne, idem sa očkovať Varivaxom. Za ako dlho po podaní druhej dávky vakcíny mozem plánovať ďalšie tehotenstvo? Ďakujem za vasu odpoveď.

  • Hodnota hcg

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň. rada by som sa opýtala ohľadom mojich hodnôt hcg z krvi. Mám za sebou 3 odbery: 1. odber - 19.3. - 9,14 potom 2. odber - 26.3. - 104,9 a dnes 3. odber 3.4. - 409. Medzi 1. a 2. odberom hcg pekne narástlo. Ale medzi 2. a 3. odberom mi ten rozdiel príde naozaj malý.. Myslíte že je tam šanca na prosperujúce tehotenstvo? Na sone 27.3. videla doktorka v maternici dutinku. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    absolútne nerozumiem prečo niekto míňa prostriedky z verejného poistenia na takéto opakované zbytočné vyšetrenia HCG.
    Ak videla doktorka v maternici dutinku, stačí kontrola o 7-14 dní pomocou ultrazvuku.

  • Mimomaternicové tehotenstvo a dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok utorkového odberu odberu bol 104,9. Deň na to na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Stále totiž hovorí že sa nedá vylúčiť zatiaľ ešte ani mimomaternicové tehotenstvo, že uvidíme. Budúcu stredu mám kontrolný odber a budúci piatok kontrolné sono. Myslíte že už by mohlo byť na usg aj vidieť niečo čo nám potvrdí že neide o mimomaternicové tehotenstvo? Prípadne mala by som nejaké príznaky už teraz ak by išlo o mimomaternicové? Cítim sa úplne v poriadku, preto nerozumiem prečo to stále spomína. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú extrémne nízke a jedná sa pravdepodobne o začínajúce tehotenstvo. Plod v maternici by mal byť na 100% vidno až pri hladine HCG okolo 1000, takže počkajte na to sono v piatok a uvidí sa.

  • Primárny trombofilný stav

    , Autor: Johankaa7

    dobrý deň p. doktor,

    kvôli zvýšenému fibrinogénu (4,96) ktorý sa ukázal v kvrných odberoch v 1. trimestri ma moja gynekologička odoslala na hematológiu, kde mi boli robené krvné testy.

    Fibrinogén po opakovanom osbere klesol na 4,56.
    No zistili mi trombofilný stav s nasledujúcimi mutáciami:

    - bez poruchy plazmatickej hemostázy a fibribnolýzy
    - hyperfibrinogenémia
    - aktivacia koagulacnych faktorov
    - vrodená APC rezistencia - mutácia F V Leiden heterozygotná forma
    - mutácia MTHFR C677T heterozygotná forma
    - mutácia ß- fibrinogénu G455A heterozygotná forma
    - mutácia FXII C46T heterozygotná forma
    - mutácia FXIII val34leu heterozygotná forma
    - mutácia PAI - 1 4G/5G heterozygotná forma
    - mutácia GPIa c 807 T heterozygotná forma
    - vyššia hladina folátu, hypovitaminóza D

    Pani doktorka mi povedala že zatiaľ nieje potrebná liečba, a bude ma sledovať. na ďalší odber idem o 6 týždňov.

    Chcela by som vás poprosiť aj o Váš názor čo sa týka liečby, keďže všade počúvam, že tehotné ženy s trombofíliou si pichajú injekcie na riedenie krvi. Je to v poriadku, že mi nič nebolo nasadené? Niesú moje výsledky natoľko rizikové pre moje tehotenstvo? Momentálne som v 18. týždni tehotenstva, bez komplikácii, a bez komplikácií taktiež pred otehotnením.

    Vopred Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladinu fibrinogénu máte úplne normálnu pre tehotné, vyšetrenie bolo zbytočné a uvedené mutácie majú iba malý klinický význam. Som rád, že vám zbytočne nepodávajú lieky, ktoré sa z obľubou podávajú na Slovensku veľmi masívne a veľmi zbytočne, tzv. "pre istotu".

  • Skrateny krcok

    , Autor: Alpaka

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat na vas nazor.
    Prve (a zatial jedine) tehotenstvo som pocas prveho trimestra spinila - uzivala som duphaston. V 27 tt som bola hospitalizovana na rizikovom oddeleni, z dovodu tvrdnutia brucha a krcok som mala 22mm. V 34tt som bola prepustena domov s krckom 26mm. Uzivala som utrogestan.
    Babatko bolo od zaciatku velmi nizko. Porodila som nakoniec 36+2.
    Je mozne nejako predpokladat, ako by dopadlo 2. Tehotenstvo? Ci by opat bolo babatko tak nizko, ci mam kratsi krcok celkovo, alebo by hrozilo, ze by bol kratky. Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    7 týždňová hospitalizácia je pre mňa nepredstaviteĺná. U nás ak je kratší krčok, dáme injekcie na zrenie pľúc plodu, ale 22 mm je hraničná hodnota, robíme preto ešte jeden test (tzv. fetálny fibronektín) ak je negatívny, ženu prepúšťame kľudne domov. Prísne kľudové režimy nepredlžujú graviditu, iba zvyšujú riziko trombózy.
    Máte vyššie riziko, že budete aj ďalšiu tehotnosť mať skrátený krčok aj vyššie riziko že porodíte skôr. Preto by ste mali užívať Utrogestan do pošvy v podstate od začiatku tehotnosti.