Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta a pollypoid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.Chcela by som sa spýtať. Bola som v 25.tt hospitalizovaná 3 týždne s diagnózu nízko nasadajúca placenta, metrorhagia levis Išla som tam s tým, že mi placenta prekrýva branku, po týždni sa to vytiahlo a placenta je od vnútornej branky 1,2 cm ZS typ II. Krčok pri hospitalizácii 2 cm a pri prepúšťaní 4 cm.Zaujíma ma, či je možné aby sa krčok za tak krátky čas zväčšil a tiež, či je možné pri takejto placente rodiť normálne, aj keď sa už nevytiahne, a či je potrebná ďalšia hospitalizácia do pôrodu v prípade ak sa to nezhorší.Pri prepúšťacom vyšetrení mi dokonca zistili na portiu polypoid. Výrastky č. 11 ,12 na zadnom cípe.No keď sa darí, tak sa darí. Zaujíma ma, či sa to nedalo zistiť skôr, keďže som bola v nemocnici vyšetrovaná každý týždeň. A či je možné rodiť normálne. Spomínali niečo o tom, že keď sa zväčšia bude zase nutná hospitalizácia. Ako a kedy sa odstraňujú takéto výrastky? A je potrebné pri všetkých týchto diagnózach kľud na lôžku? Prepáčte, že som vás zaplavila takým množstvom otázok, ale mám obavy. Vopred vám ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nárast krčku je iba subjektívny, je to samozrejme nezmysel. teoreticky niekto možno napísal pohmatovú dlžku a ten ďalší údaj je meranie ultrazvukom, ale to si iba vymýšľam a kombinujem.
    Placenta sa ešte može vytiahnuť, ak bude viac ako 3 cm, potom sa dá rodiť spontánne bez problémov.
    Polypy - závisí na druhu polypu, ak ide o deciduálny polyp, tak to nemá priaznivú prognózu, je tam riziko potratu, ak však ide o bežné slizničné polypy, tak sa nič nedeje.