Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes mi nepríjemne seklo v krku, a na neurológii mi urobili obstrek a predpísali guajacuran. som v siedmom týždni tehotenstva a chcem sa opýtať či tento liek neuškodí bábätko kedže sa uvádza ako nevhodný v tehotenstve. Ďakujem veľmi pekne

Podobné otázky

  • Klebsiella

    , Autor: Jane123

    Dobrý deň, pán doktor, potrebujem váš nazor. Od 18tt vkuse bojujem s premnoženými balteriami. Najprv enterococ, dostala som macmiror. Potom v 25tt enteroc, ecoli, klebsiella. Dostala som betadinove cipky. Kontrolny vyter enterococ, stafilococ, klebsiela. Dostala som macmiror. Isla som na kontrolny vyter vysledok klebsiella zase. Doktorka mi zas naordinovala macmiror. Uprimne som zufala uz z toho. Moja otazka je ma zmysel brat zas ten isty liek ked ocividne mi nezabera na klebsielu? Druha otazka, ak by som mala pri prirodzenomporode nejake bakterie je to nebezpecne pre babatko? Aktualne som v 33tt.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obrovská chyba je že Vám niekto naberá tieto úplne nezmyselné a škodlivé kultivácie, Ak máte problémy, je potreba sa liečiť, ale e. coli aj klebsiela sú normálna súčasť pošvovej flóry a neliečia sa. Opakovane podávané lieky Vám úplne zničia mikrobiálne osídlenie pošvy a zarobíte si na chronický problém. Tieto baktéri nie sú samozrejme nebezpečné pre plod, pretože sú Vaše.

  • Epilepsia v tehotenstve

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. Momentálne som v 23 tt a liečim sa už dlhšie na epilepsiu. Veľké zachvaty nemávam, skôr menšie ako sú zavraty a dezorientácia v priestore. Užívam Levetiracetam a počas tehotenstva mi bol namisto Eslibonu zmenený Lamotrigin, ktorý je menej škodlivý ako liek, ktorý som užívala predtým. Ide o to, že do 21 tt aj po zmene lieku bolo všetko v poriadku, žiadne závraty. Už asi 2 týždeň cítim zmenu záchvatov, neobjavuje sa to každý deň ale aj 2 dní po sebe v priebehu týždňa. Môže to byť spôsobené aj tým, že postupne prechádzam do vyššieho štádia tehotenstva, že aj ten organizmus tú zmenu pociťuje? Keď sa necitim dobre, tak si ľahnem, oddychujem a obcas sa mi podari aj zaspať. Potom aj tie zavraty zmiznú.Kontrolu u neurológia mam začiatkom júla, nerada by som, ak by sa mi lieky počas tehotenstva, kým to nie je nutné zvyšovali a či nie je príčinou aj to, že chyba v tele nejaký vitamín a taktiež či po pôrode tie zavraty ustúpia.Ďakujem

  • Zapcha

    , Autor: Sabina1

    Dobrý deň, užívam lieky euthyrox 75mg,kyselinu listovú, železo a magnezium. Dnes som 31+6tt a mám pocit neúplného sa vyprázdňovania a tým pádom bolesť bruska. Treba ísť na pohotovost? Môže sa niečo stat? Môže mi to vyvolať pôrod ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, určite nechoďte so zácpou na pohotovosť. Pohotovosť je pre naozaj chorých ľudí, nie pre tých, čo sa nevedia vykakať. Nič Vám nehrozí, ak tam nepôjdete, ak tam pôjdete.
    V lekárni si zajtra kúpte nejaké prirodzené preháňadlá, alebo čípky.

  • Lieky na úzkosť v tehotenstve

    , Autor: Eva787

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať na bezpečnosť liekov na úzkosť v tehotenstve. Kvôli silnej uzkosti,depresii a nespavosti mi bolo predpísané Trittico 150mg,protazin a príležitostne stilnox. Kvoli planovanemu tehotenstvu som Triticco znížila na 50mg, psychiater mi náhradu inym AD neodporúča, keďže tie spôsobuju nespavosť. Bola by táto dávka v tehotenstve bezpečná? Môžem príležitostne pri silnej uzkosti užiť protazin alebo 1/4 stilnoxu?Ak nie akú bezpečnú variantu na úzkosť/ nespavosť môžem v tehotenstve ( príležitostne cca 4x do mesiaca).
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trittico nie je na zozname liekov, u ktorých je dokázaný nepriaznivý účinok na tehotenstvo, ak je potrebný môže sa užívať. Protazin sa tiež považuje za bezpečný.

  • Alergia a astma

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, idem za vami znova s otázkou. Mám už druhý rok zistenú alergiu na trávy a beriem Cezeru, Ventolin sprej a Asmanex inhalačný prášok. Na alergologii mi povedali, že tieto lieky sa v tehotenstve môžu. Ako to teda je? Som 26 tt. Ďakujem za odpoveď.