Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,789 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, som teraz v 34 tt., v 32 tt, mi gynekológ povedal, že mám krčok už mäkký, mala som výtok, tak mi dal hneď macmiror, zobral výter, a v 35tt mám prísť.
    Minulý pôrod pred 15 mesiacmi bol v 36tt, lebo som sa otvárala, malý mal 3240g, všetko bolo v poriadku, ale malá má teraz v 32tt, 1900g. Od ktorého týždňa môžem porodiť, aby bolo všetko v poriadku? Zdá sa mi teraz plod malý. Dá sa zabrániť otváraniu skôr? ďakujem, a ostávam s pozdravom, Veronika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    od 34: týždňa už sú deti pomerne zrelé a nevyžadujú ventilačnú podporu.
    Makký čípok u druhorodičky však ešte neznamená riziko predčasného porodu.

Podobné otázky

  • Skracovanie krčku

    , Autor: BerGab

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na krčok v tehotenstve. Začal sa mi skracovať krčok ale doktor mi povedal len že nemám zapierať brucho a mám mať kľudový režim čo to ešte pre mňa znamená? Môžem sa chodiť prechádzať? Alebo Môžem ísť na nejaký jednoduchý nenáročný výlet autom ? Môžem robiť všetko len aby som nezapierala brucho ? O koľko je skrátený som si v tom strese bohužiaľ nezapamätala ????‍♀️ ale povedal, že to ešte nieje také hrozné ale že mi dá pre istotu progesterón tabletky. Nechcem to podceniť momentálne som ešte len v 28t.

    Ďakuje za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je úplne nedostatočná a divná informácia.
    Je potrebné zmerať krčok ultrazvukom, ak bude mať menej ako 25 mm, potom sa podávajú lieky do pošvy na spevnenie krčka. Ak má nad 25 mm, tak je riziko predčsného pôrodu rovnaké ako u bežnej populácie. Pohyb nemusíte obmedzovať.

  • Úzska panva

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, dnes som mala poraďňu v nemocnici kde budem rodiť. Lekar mi povedal ze mam úzsku panvu a mala by som skusit anibal balónik aby som nemala vela šitia . Anibal som odmietala lebo s tim niesom stotožnená . Teraz na to velmi zneistilo , bola som na porod nastavena ved zvladneme to aj bez anibala a podobnych pomocok.Je to velky problem ak mam úzsku panvu? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až sa mi príliš nechce veriť, že toto povedal niektorý kokega.
    1. úzka panva - je úplný nezmysel, už sa toto nehodnotí a hlavne je absolútne kontraproduktívne ženu strašiť týmto nezmyselným pojmom. Príroda je múdra a ženy sú schopné porodiť.
    2. ak by aj kosti panvy tvorili úzky pôrodný kanál, nič na svete ich nerozšíri, a s tým sa nedá nič urobiť.
    3. Aniball nie je pomôcka na rozširovanie pôrodných ciest. Toto je divná povera, ktorá koluje medzi ľuďmi, ktorí si nič o tejto problematike neprečítali. Aniball je pomôcka, pomocou ktorej si žena nacvičuje panvové dno tak, aby sa počas tlačenia v druhej dobe pôrodnej svaly panvového dna roztiahli. U istej skupiny žien, vzniká počas tlačenia paradoxne stiahnutie (tzv. koaktivácia) svalov panvového dna, čo by mohlo spomaľovať prechod hlavičky pôrodným kanálom. Cvičenie Aniballom Vás naučí správne sústrediť tlakové úsilie na úspešné vytlačenie hlavičky.

    Takže nestresujte sa, krásne porodíte. Aniball je užitočná pomôcka, ale nemusíte s ňou cvičiť, ak budete mať dobrú pôrodnú asistentku, bude Vás navigovať ako máte tlačiť, tak aby nedošlo k závažnému poraneniu a vy ste krásne porodili.

  • Krvný obraz a krátky krcok

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na vás viacero otázok :) prvá je či by ste mi vedeli povedať či mám hodnoty krvného obrazu v norme, odbery sa mi vykonávali v 32tt:
    Leu 6,24
    Ery 3,96
    Hb 119,0
    Htk 0,369
    Tromb -139,0
    A druha otázka som momentálne 35tt (34+5) a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod
    A tretia otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvný obraz je vnorme,
    v 35. týždni je to normálny nález už a nie sú potrebné žiane opatrenia. Kĺudový režim nepredlžuje graviditu.
    Najdôležitejší údaj je zrejme to menšie bruško, ak nefunguje placenta, ako prvé sa zmenšuje brucho plodu, takže tam je dôležité, aby sa presne podľa tabuliek overilo, či plod nezaostáva v raste, stačí aj rozmer bruška.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobry den pan doktor,

    Prosim o vas odborny nazor.
    V 18. Tyzdni som obcas zacala pocitovat mierne tvrdnutie brucha - vacsinou v noci pri nutkani na mocenie, alebo po vacsej fyzickej namahe. Bez bolesti.
    Na poradni mi doktorka prvy krat skontrolovala krcok a zmerala 31mm bez funnelingu. Nasadila mi progesteron na noc a magnerot 1 tabletu 3x denne. Fungovala som normalne s beznymi domacimi pracami, bez nejakej extremnej zataze. O dva tyzdne na kontrole (19+5) mi dr. zmerala krcok 27,4mm bez funnelingu a poslala ma hned do nemocnice s tym ze mi mozno budu robit cerklage.

    Na prijme mi na prehliadke bol zmerany krcok na 30,93mm bez funnelingu.
    Vag.: vulva, posva bpn, porcio konicke, branka jamka, hrdlo 1,5-2cm, mediosakrálne orientovane, tuhé, pôr. Cesty uzavreté, uterus velkosti grav. m. l. V. , palp. Nebolestivy, pocas vyš. normotonicky, oblast adnex bilat. bez palp. rezistencie a citlivosti, CD nevyklenuje.

    Lezala som v nemocnici 3 dni a dostala som magneziove infuzie.
    Potom mi znovu urobili cervikometriu (kde ma 1. Krat uporoznili aby som mala aj prazdny mocovy mechur) a vysledok bol 34mm, funneling negativny aj pri VM. Podla slov doktora: Vraj uplne normalny nalez. Hned ma pustili domov s tym, ze mam mat kludovy rezim a pokracovat v uzivani magnerotu a progestenonu na noc.

    Este podotknem, ze moja gynekologicka mi krcok merala v kresle v takom pololahu, a v nemocnici mi krcok merali v polohe na chrbte v uplnom lahu. Moze to ovplyvnit vysledok merania?

    Je mozne ze sa mi krcok predlzil?

    Nemam ziadne tazkosti, citim sa dobre. Tvrdnutie pocitujem len velmi zriedkavo (mozno 2x do tyzdna a vacsinou len v noci ked lezim na chrbte) a obcas pri chodzi citim mierny tlak v podbrusku.

    Co si o tom myslite? Je moj nalez kriticky? Aky rezim mam dalej dodrziavat? Je obcastne tvrdnutie v poriadku? Momentalne som v 21. Tyzdni tehotenstva.

    Vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte úplne normálne nálezy na krčku a nemusíte ma´t ani kľudový režim ani užívať progesterón, ste normálna tehotná a riziko potratu či predčasného pôrodu máte rovnaké ako všetky zdravé tehotné.
    Všetkým tehotným občas tvrdne maternica.

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vhodné absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára počas tehotenstva, alebo to nechať až na obdobie po pôrode. Aktuálne som 29tt.
    Zároveň by som chcela absolvovať očkovanie proti čiernemu kašľu, momentálne mám ale vrchol alergickej sezóny a do toho genitálny herpes, ktorý mávam opakovane, pri oslabení organizmu. Predpokladám, že bude vhodnejšie s očkovaním počkať, kým tieto problémy nezmiznú, alebo na to netreba brať ohľad?
    Je možné a vhodné spojiť očkovanie proti čiernemu kašľu aj s očkovaním proti tetanusu, alebo ich radšej rozdeliť?
    Za odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    uvedené očkovanie sa vysoko odporúča, či nemáte kontraindikáciu musí povedať Váš praktik, ja ako pôrodník Vám ho určite navrhujem.
    Pri genitálnom herpese by ste mali v poslednom mesiaci tehotnosti brať preventívne Herpesin 3x400 mg až do pôrodu, aby nedošlo k výsevu a nemuseli Vám robiť zbytočný cisársky rez.
    Očkovanie možno spoji´t.