Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kontrakcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som v 28 tt. dnes som bola na vysetreni, lebo som mala caste bolesti a tlaky v podbrusku a v brusku. doktor ma vysetril a povedal mi, ze mam kontrakcie, ale nastastie som este zavreta.
    uzivam uz 2. mesiac magnezium 3x denne, ale posledne dni su tie kontrakcie velmi caste a aj bolestive, ale otvorena nie som. zajtra mam ist este na pasy - monitorovanie kontrakcii.
    este mi zistil, ze mam nejaku infekciu a predpisal mi Candibene tabletky na vkladanie a Candibene krem.
    mam sa bat predcasneho porodu? co sa da robit v mojom pripade? poprosim vas o radu. dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa neskracuje krčok matenrice (potrebné je ultrazvukové meranie), tak aktuálne predčasný porod nehrozí. Je možné, že po prellieční infekcie sa kontrakcie stratia.
    Vhodné je aj vyšetrenie moča, či nemáte baktérie v moči, ktoré možu sposobovať kontrakcie.

Podobné otázky

  • Je zeler nevhodný?

    , Autor: Tina1432

    Dobrý deň mám troska obavy nakoľko som 29 týždeň tehotenstva a všade čítam ze zeler nesmiem jest lebo vyvoláva kontrakcie , no zabudla som sa a zjedla som w taniere polievky a dosť veľa zeleru v ňom, je ti problém?

  • Let v 24tt

    , Autor: Simina11223344

    Dobrý deň, som aktuálne v 24tt a chystáme sa zajtra na dovolenku do Grecka, letecky, cca 2-3 hod let. Na začiatku tehotenstva som kvôli špineniu začala užívať utrogestan 300 a užívam ho dodnes. V 18tt sa mi začal skracovať krčok, nález bol skrátený o 2mm, ležala som v nemocnici 4 dni, magnezko a pod. Ustálilo sa to a teraz je to v úplnom poriadku, krčok uzatvorený, tuhý. Jedine, čo ma trápi, sú Braxton-hicksove kontrakcie, párkrát za deň, čítala som, že to je normálne v tehotenstve, ale gynekologicka mi neodporúča letiet, resp, na vlastne riziko.. užívam stále magenzium a ten utrogestan. Myslite si, že let môže mne alebo dieťaťu ublížiť ? Neviem sa rozhodnúť, či ísť alebo neísť… na vyšetrení som bola 4.6.2024 kedy bolo všetko v poriadku… vďaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete mi absolútnu dlžku krčku, skrátenie o 2 mm je pravdepodobne chyba merania, je to normálne, že chyba pri dvoch meraniach môže byť až 3 mm.
    Ak máte normlny krčok (viac ako 25 mm) je cestovanie bezpečné z tohto hľadiska.

  • Alergia a astma

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, idem za vami znova s otázkou. Mám už druhý rok zistenú alergiu na trávy a beriem Cezeru, Ventolin sprej a Asmanex inhalačný prášok. Na alergologii mi povedali, že tieto lieky sa v tehotenstve môžu. Ako to teda je? Som 26 tt. Ďakujem za odpoveď.

  • Otázka

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor,

    ja by som sa chcela opýtať.. už cca týždeň som otvorená na 4cm, momentálne možno aj viac neviem, nemám žiadne bolesti ani kontrakcie, pociťujem len tvrdnutia brucha, ale chcela som sa opýtať či je ešte bezpečný sex v tomto štádiu pri otvorení na 4cm, alebo sa tomu už radšej vyhnúť. Momentálne som 37+1. A ešte pre istotu, myslite že by to mohlo už vyvolať pôrod? Dakujem za radu a odpoved, prajem Vám ešte pekny deň :))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri takto pokročilom náleze si viem predstaviť, že by vaginálny pohlavný styk už mohol spustiť pôrodnú činnosť, alebo viesť k predčasnému odtoku plodovej vody. Závisí však aj na tom, nakoľko je skrátený krčok a či je napätý vak blán. Pôrod v 37+1, ak sa spustí takto prirodzene už nepredstavuje pre dieťa nejaké vážne riziko.

  • Pôrod

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne dnes som v 37 tt(presne 36+5), týždeň dozadu na poradni mi lekár povedal ze mám krčok skrátený už ln na 1cm, ešte som užívala magnezium do dnes, dnes na poradni mi povedal že pomaly rodím lebo som otvorená už na 3-4cm. Bábätko ma podľa sona 2,45kg, povedal že aj na vahu bábätka aj na radikálnu zmenu v priebehu týždňa vyzerá že budem mať krásny a rýchly pôrod, a vlastne chcem sa opýtať ak by sa narodil do nedele kým ešte nebude ukončený 37 tt či môžeš mat nejaké problémy keďže je to ešte považované za predčasný pôrod a tiež keď nemá vahu ešte 2,5kg, nakoľko aj tie sona asi neukazujú presnú vahu, al ak by nemal ešte 2,5 kg môže mať problémy po narodení? Alebo žltačku alebo niečo? A ešte by ma zaujímalo podľa vašich skúsenosti, či neviete odhadnúť kedy by pôrod mohol nastať, či pár hodín, dni, pripadne aj týždňov? Ešte som zabudla dodať že kontrakcie zatiaľ nemam ani som nemala, cítila som posledný týžden akurát častejšie tvrdnutie brucha. Dakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba napísať, že aj s takto pokročilým nálezom ešte nemusíte porodiť v blízkej dobe a môžete tehotenstvo donosiť. Ak by ste však aj porodili, prognoza pre dieťa je veľmi dobrá a riziko komplikácií a problémov malé.