Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Let v 24tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 24tt a chystáme sa zajtra na dovolenku do Grecka, letecky, cca 2-3 hod let. Na začiatku tehotenstva som kvôli špineniu začala užívať utrogestan 300 a užívam ho dodnes. V 18tt sa mi začal skracovať krčok, nález bol skrátený o 2mm, ležala som v nemocnici 4 dni, magnezko a pod. Ustálilo sa to a teraz je to v úplnom poriadku, krčok uzatvorený, tuhý. Jedine, čo ma trápi, sú Braxton-hicksove kontrakcie, párkrát za deň, čítala som, že to je normálne v tehotenstve, ale gynekologicka mi neodporúča letiet, resp, na vlastne riziko.. užívam stále magenzium a ten utrogestan. Myslite si, že let môže mne alebo dieťaťu ublížiť ? Neviem sa rozhodnúť, či ísť alebo neísť… na vyšetrení som bola 4.6.2024 kedy bolo všetko v poriadku… vďaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete mi absolútnu dlžku krčku, skrátenie o 2 mm je pravdepodobne chyba merania, je to normálne, že chyba pri dvoch meraniach môže byť až 3 mm.
    Ak máte normlny krčok (viac ako 25 mm) je cestovanie bezpečné z tohto hľadiska.