Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vbac pri tehotenskej cukrovke- dokedy cakat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pán doktor, chcem sa spytat:
    Prvy porod som mala v 2021- kvoli teh.cukrovke mi zacali vyvolavat 2dni po termine, vyvolavali velmi jemne, 3dni a nic tak som podstupila akutnu sekciu.
    Po porode sa dcéra hned nenadychla ale za sekundu/dve uz ano po podani kyslika. Prvy apgar mala 8/10, druhy uz 10/10. Neviem ci to bol dosledok cukrovky alebo sekcie, mala 3930g. Celkovo po porode bola velmi ospala aj ked nemala zltacku. Cele sa mi to zdalo akoby bola v tom brusku uz pridlho. Teraz ma 3r a nastastie je zdrava.

    Teraz ma caka porod 8/2024 , znovu mam teh.cukrovku na diete, chcem skusit Vbac. V porodnici mi chcu umoznit cakat aj 4dni po termine, kedy by sme bud pristupili k sekcii alebo mozme skusit aj vyvolavat, ak to bude mat význam. Ja mam trochu strach z tych dychacich komplikacii u dcerky pri prvom porode a premýšľam ktoru cestu si zvolit. Moja gyn je trochu opatrna a radi mi necakat pridlho, aby sa este nieco nahodou nestalo.

    Mam aj pruh v tehotenstve na dvoch miestach a zvyseny vyskyt krcovych zil. Mam 34r. Predpokladana vaha babatka je znovu vacsia, do tych 4kg cca.

    Dokedy by ste mi odporucili cakat ci sa rozbehne porod, sli by ste aj do vyvolavania (ak ano za akych okolnosti) alebo radsej uz potom rovno sekcie? Lekar v porodnici mi dal v tom uplnu volnost ale mam z toho trochu obavy. Mozno aj preto ze moja gyn je taka opatrnejsia. Na poradne chodím kazdy tyzden, prietoky mi merali naposledy pred 2t a ctg mi este nerobili, teraz som 38tt.

    Vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše dieťa malo úplne normálny APGAR, problémy s dýchaním mala presne také aké mávajú deti, ktoré neprešli pôrodným dejom, to je bežný následok cisárskeho rezu.
    Na rozhodnutie o vedení pôrodu má vplyv v prvom rade odhadovaná veľkosť plodu, pri cukrovke by nemal odhad presiahnuť 4500 g.
    Čo sa týka indukcie, odporúča sa klasicky, že žena s gestačnou cukrovkou by nemala dlho prenášať, ale už odborné spoločnosti menia názor, ak je cukrovka dobre komponovaná, môže sa počkať aj 10 dní po termíne.
    U nás v Ružinove vyvolávame pôrod zásadne až po dôkladnej príprave krčka maternice pomocou balonika alebo tyčiniek, to je zásadné, pretože pri nepriravenom krčku nemožno očakávať úspešnosť. Okrem toho stav po cisárskom reze vylučuje podanie niektorých liekov, konkrétne prostaglandínov E1 (Angusta, misoprostol), takže nám vypadáva pomerne efektívny prostriedok na vyvolanie pôrodu.
    Toto všetko treba zvážiť, a zhodnotiť. Prirodzený pôrod prináša pre novorodenca obrovské a nesporné výhody, preto je určite vhodné sa o neho pokúsi´t, ak bude situácia na to vhodná.