Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenstvo a nefroticky syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, ja sa chcem opytat, mne bol pred rokom diagnostikovany nefroticky syndrom (ochorenie obliciek) a zacala som uzivat kortikoidy. Prve tri mesiace som chodila na infuzie, a potom povedali ze uz nastala kompletna remisia.A zostala som na prednisone 20 mg, pol roka som to musela brat aby sa to vraj kompletne doliecilo a aby sa to nevratilo. Uz 2 mesiace sme zacali znizovat tie 20 mg davky prednisonu, a teraz momentalne som na 5 mg davke prednisonu denne. Chceli by sme s manzelom dieta, mam 25 rokov, tak sa chcem spytat ci sa mozme pokusat o tehotenstvo, ci to mozem ked este beriem prednison a ked som ho brala rok vo vyssich davkach a hlavne ci sa mi tehotenstvom nemoze vratit ten nefroticky syndrom, to ochorenie obliciek, alebo aky vplyv to nato moze mat. Dakujem velmi pekne, velmi to potrebujem vediet, urcite sa opytam aj nefrologa ale chcem pocut nazor aj gynekologa, na preventivne ku gynekologovi chodim raz rocne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nefrotický syndróm može komplikovať graviditu a určite by ste mala otehotnieť až po úplne remisii, až budú testy v norme. Určite sa poraďte s nefrológom. Inak Prednison je relatívne v tehotnsoti bezpečný, ale je lepšie sa mu vyhnúť (určité riziko rázštepu podnebia).