Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nízke AMH a prirodzene otehotnenie

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, keďže viem, ze už nejaký ten piatok robíte tuto prácu a ste skúsený lekár, ktorý už v profesijnom živote videl a zažil toho veľa, chcem sa vas opýtať na vás názor, ohľadne nízkeho AMH. Či si myslite, alebo viete/ste zažili, ze aj zeny s týmto zdravotný problémom môžu prirodzene otehotnieť, keď im dokonca pravidelne prebieha ovulácia, ci je šanca, a ak aj je, tak aká vysoká, ze sa tam to vajíčko naozaj nachádza. Sú aj nejaké štatistiky ktoré vedia povedať ci naozaj to vajíčko tam je? Alebo to nikto dnes povedať a zistiť nevie? Alebo možno až tak za 20 rokov to budu vedieť zistit? Dobrovoľne sa vám priznávam, ze čítam koníka a teda hlavne prípady žien s týmto problémom. Veľa žien tam píše, ze sa im podarilo prirodzenou cestou otehotnieť a AMH mali až hrôzostrašné nízke na svoj vek. Ja mam 34 rokov a od roku 2020 viem ze mam AMH 0,78. Medzičasom som mi moja pani doktorka robila hormonálny obraz a tam bolo dokonca vyššie. Viem ale, ze vraj s nejakými vitamínmi sa AMH zvýšiť da, ale to je asi nanič, keďže vieme ze vajíčka sa zene počas života nove netvoria, len každým cyklom odbúdaju. Ovulácia mi prebieha každý mesiac, pretože niekedy ju mam až takú bolestivú, ze som musela navštíviť pani doktorku, ktora mi následne urobila aj sono a videla tam už prasknutý folikul, ktorý okomentovala, ze to musel byt veľmi veľký folikulisko keď ma to až tak veľmi bolelo. Toto sa mi par krát už stalo, a aj vždy bolo vidieť na sone folikul. Chcem sa teda opýtať, aj tie ženy, ktoré maju nízke AMH a prirodzene otehotneli a to nenaražam na známy pripad, ze počala z ducha svätého ????, bola to len náhoda, alebo pri nadopovani sa nejakých volnopredajných doplnkov by sa to mohlo podariť? Je mi jasne, ze tým ktorým sa to aj podarilo, musia mat pravdepodobne doma muža ktorý je 100% zdravý, ja bohužiaľ takého premenneho býka doma nemam. Je mi jasne ze pre tieto pary je vhodne IVF, ale chcem len vo všeobecnosti vedieť ci by sa to aj mohlo podariť za nejakých okolnosti. Ďakujem za odpoved a dúfam, ze vás neurazia nejaké časti mojej otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladina AMH je iba jeden z parametrov, ktorý sa používa ako pomocný ukazateľ pri riešení porúch plodnosti.
    Jeho nízke hodnoty ukazujú na tzv. zníženú ovariálnu rezervu, teda na znížený potenciál k ovulácií a oplodneniu. Nízka hladina sa musí dávať do korelácie s celkovým stavom, hlavne s vekom ženy.
    Ak sa Vám nedarí rok prirodzene otehotnieť a máte nízku hodnotu AMH, potom naozaj treba odporučiť IVF, pretože šanca na prirodzené otehotnenie síce nie je nulová, ale šanca pri umelom oplodnení je podstatne vyššia.