Gynekologicko-pôrodnícka poradňa MUDr. Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka  poradňa MUDr. Jozefa Záhumenského
16,873 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov 

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 


  • Vedľajšie účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť , ohľadne problému s otehotnením. Manžel bol na vyšatrení spermií - výsledok - ejakulát pH : 7.4, pohyb. lin. nad 60 % mn. spermií nad 35 mil./mil.- oligospermia ľahk. typu. Lekár mu predpísal TAMOXIFEN a vitamíny na 7 mesiacov. Keď som si však potom čítala leták k tomuto lieku, zdá sa mi byť príliš silný, aj keď sú to len najmenšie dávky.
    Chcem sa preto opýtať, či je takáto liečba pri týchto výsledkoch normálna a bežná.Či nehrozia nejaké vedľajšie účinky. A nakoniec aká je šanca na otehotnenie s takými výsledkami.
    Ďakujem .

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    nie som andrológ a nemám skúsenosti s liečbou mužov.
    Tamoxifén je tzv. protiestrogénny liek, negatívnou vazbou by mal stimulovať v hypofýze tvorbu hypofyzárnych stimulačných hormónov a tak vplývať na tvorbu spermii. Nález Vášho manžela však neznamená neplodnosť a liečba by mala by´t iba v prípade, ak sa Vám nedarí dhlšie ako rok až dva a nie sú známe iné príčiny.

Podobné otázky

  • otehotnenie a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.S manželom plánujeme babatko. Som v 15 DC, ale ochorela som a užívam silné antibiotiká - clarithromycin TEVA 500 mg (14 ks na 7 dní). V príbalovom letáku sa píše, že nie sú vhodné pre tehotné ženy a ani pre tie, ktoré plánujú otehotnieť. Ako dlho musím čakať, kým sa možme znovu pokúsiť otehotnieť? Môže to byť už nasledujúci cyklus? Môže to mať vedľajšie účinky na plod?
    ďakujem

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    áno možete skúšať už ďalší cyklus, aj tak je šanca na otehotnenie z jedného cyklu malá, takže nie je potreba sa sledovať a pozorovať.

  • duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor kedze nemozem otehotniet zmenila som aj lekara pretoze predosli lekar mi vravel ze mam este cas a to som uz 2 roky vydata a na krku 27 rokov takze tento novy lekar mi zacal robit vysetrenia na zaciatok som bola na odber krvy na nejake hormony vysledok este nemam a potom mi robil ultrazvuk kde mi meral vajicko a podla toho mi vraj naordinuje akoby pohlavny styk s toho vyslo ze na 9 den malo vajicko velkost 17mm a a na 13 den ho tam nevidel vraj muselo ovulovat a nasadil mi na tri mesiace duphaston na co presne sluzi tento liek a moze mat vedlajsie ucinky? myslim nieco take ako priberanie a podobne a dal by sa nahradit inym liakom ak by mi bolo po nom nevolno? no a po tych 3 mesiacoch ma caka kontrola a taktiez manzel pojde na spermio graf ak si to dobre pamatam chcem sa spitat je tento postup spravny a aj liecba s duphastonom ? dakujem

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    musím Vám prezradiť jedno tajomstvo, šanca na otehotnenie prvé dva roky snaženia sa je úplne rovnaká, či Vás budeme liečiť a vyšetrovať alebo nie. Moc však to nikomu nehovorte, viedlo by to ku krachu mnohých zbytočných IVF centier a ostali by peniaze na porodnice.

    Duphaston je liek na podporu druhej fázy cyklu a prípadného tehotenstva. Ak by Vám z neho bolo nevoľno je to iba dosledok tej podpory tehotnosti.
    Postup kolegu je naprosto správny a odovodnený.

  • clostyrbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor,
    chcem sa opytat ze teda clostyrbegyt na ovulaciu moze byt pouzity pri akejlkolvek pricine neovulacie uz ci je pricinou obezita ,hormony alebo nieco ine? a ake su vedlajsie ucinky? dakujem pan doktor

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    clostyrbegit je štandardná liečba, ktorá nerieši príčinu ale občas pomože, pretože vyvolá ovuláciu aj u žien, ktoré ju nemajú z roznych príčin. Samozrejme najlepšie je však riešiť dovod anovulácie - vtedy sú výsledky najlepšie.