Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sekcia rozšírená do obráteného písmena T a prirodzený pôrod?

    , Autor: NiDo

    Dobrý deň, pán prof. Mudr. Záhumenský. Čítala som, že ste jeden z mála doktorov, ktorý umožňuje ženám rodiť prirodzene po cisárskom reze. Zaujímalo by ma, či by to bolo možné aj v mojom prípade. Tento rok sa mi narodilo prvé dieťatko, žiaľ, pre priečno-šikmú polohu prišla na svet neplanovaným cisárskym rezom v Topoľčanoch deň pred termínom. Doktorom sa nedala vybrať, na stole mi odtiekla plodová voda, museli urobiť rez v tváre prevráteného písmena T. Plánujeme v budúcnosti ešte druhé dieťatko, ak by bolo všetko v poriadku a malo by správnu polohu, mohla by som napriek "T" rezu rodiť prirodzene? Mali ste aj také rodičky? Lebo všade čítam, že to už je veľké riziko. Veľmi ma mrzí, že som nezažila prirodzený pôrod, mám z toho traumu a výčitky. A zaujímalo by ma, nemohla som ja spôsobiť zmenu polohy bábätka za to, že som sa jednu noc tak viac prehadzovala v posteli, čo som nemohla zaspať a ráno som mala už brucho iné na pohmat? Dá sa takto bábätko pretočiť vonkajšími hmatmi a jemnou masážou do správnej polohy?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísa´t, že polohu plodu vy sama nemáte nijako šancu ovplyvniť a priečna poloha je jedna z mála nespochybniteľných indikácii k cisárskemu rezu. Aj ten cisársky rez môže byť pri priečnej polohe náročný, ako je to vo Vašom prípade.
    Preto nie sú na mieste žiadne výčitky a ani trauma, sú veci, ktoré žiaľ idú mimo nás, mimo naše predstavy a priania a musíme sa s tým zmieriť. Je zaujímavé, že obrat plodu u prvorodičky pri priečnej polohe je častejšie neúspešný než u naliehaní zadočkom, pričom sa pri jednom obracia o cca. 90 stupňov a pri druhom o 180 stupňov. Priečne polohy plodu sú naozaj veľmi nevyspytateľná pôrodnícka komplikácia.

    Žiaľ T rez na maternici je určite indikáciou k pôrodu plánovaným cisárskym rezom, pretože riziko prasknutia jazvy je asi 10%, čo je neakceptovateľné riziko, pretože pri tom hrozí smrť novorodenca.
    Mrzí ma, že nemám pre Vás lepšiu odpoveď, ale skutočne by bolo riziko neakceptovateľné a ja by som pokus o plánovaný prirodzený pôrod u Vás neodporúčal.