Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som už nejaký čas po porode, no stále mám pár otázok, na ktoré mi snáď odpoviete.
    Ráno o 4hod mi odtiekla plodová voda, otvorená som bola na špičku prsta, boli mi následne podané antibiotiká kvoli streptokokovi /asi o 7hod/. O 9hod som dostala vyvolávačku, všetko bolo v poriadku, kontrakcie sa stupnovali... po hodine a pol som bola otvorená na 7 prstov, no malý bol stále vysoko a sestrička s doktorkou sa začali divne tváriť, počula som niečo o cisárskom reze... išli sme rodit normálne, malého som nemohla vytlačit, otvorená na tých 7 prstov, ponáhlali sa... neskor mi bolo povedané, že malý mal tachykardie. Narodil sa bez kliešťov, no s obrovským hematómom na hlave a z krvi mu zistili stredne ťažkú hypoxiu, hlavička makrocefalitická. Po porode bol na jis, dostával infuzie...
    Pred porodom, asi týždeň, som moju porodníčku upozornila na fakt, že malý má hlavičku vačšiu ako norma, zmerala, napísala 100 mm. Nemala sa už vtedy rozhodnúť pre cisársky rez? tie tachykardie signalizovali hypoxiu? Ako často sa vyskytne takáto hypoxia pri porode? Je to vážny stav?
    Veľmi pekne ďakujem, ak odpoviete a prečitate. Moj porod ma trápi... aj možné následky na malom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľkosť hlavičky plodu na ultrazvuku nie je presný ukazateľ, vidíte, že ste porodila normálne, hematom na hlave je častý a nemá na vývoj plodu žiadny vplyv, tachykardia nie je ukazateľom hypoxie. Krátkodobú hypoxiu počas porodu prekonajú vlastne skoro všetky plody a sú na to pripravené a dobre to zvládajú bez následkov.

Podobné otázky

  • Väčšie babatko

    , Autor: Elitabeth_sigrid

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať ako často sa stáva že bábätko (som v 34tt) je väčšie o skoro 4 týždne podľa meraní. Čaká má o dva týždne posledná kontrola u gyn, môže mi práve skrz toto navrhnúť vyvolanie pôrodu skôr ? Alebo sa to necháva prirodzene kedy sa začne pôrod “sám”. Ďakujem krásne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade si musíme byť 100% istý s termínom pôrodu, ktorý musí byť stanovený podľa ultrazvuku v I. trimestri, teda do 12. týždňa. Často sa stáva, že je nepresne stavnoený termín a potom merania nesedia a zbytočne sa stresujú pacientky.
    Ak je dieťa skutočne väčšie, tak 4 týždne je naozaj dosť, to je zriedkavé. Býva to u cukrovky, alebo u obezity matky. Pôrod by sa však nemal vyvolávať v čase kratšom ako 7 dní pred termínom ani pri väčšom plode, ak nie sú iné komplikácie.

  • Hyperviskozny syndrom

    , Autor: Janika345

    Dobry deň,môjmu dietatu bol diagnostikovani po narodeni hyperviskozny syndróm (hematokrit 0,7 hgb 21, Bi druhý deň po narodeni 340, zvysene renalne a hepatalne parametre).Porod prebehol akutnou sekciou kvôli zhoršeným prietokom v 38.tyzdni.Moja otázka je čo mohlo byť pricinou hyperviskozity krvi.. Intrauterinna hypoxia?dehydratácia po porode(nebol.dokrmovany a malo.sal) ?nechanie dotepania pupocnika ?po narodeni mal syn saturaciu 74 ktorá sa zakratko upravila na 98,apgar skóre 10.Na druhý deň po porode som pozorovala ze sa nevie "udychat"pri saní, zdal sa motoricky drazdivejsi,skôr mal známky nedonoseneho dietata.Dakujem za Vašu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    deti s poruchou funkcie placenty môžu mať hyperviskozny syndróm ale ten môže vzniknúť aj zahustením pri nedostatočnom príjme tekutín. Takto sa naozaj na to nedá odpovedať, okrem toho je to otázka na neonatológa, ak Vám to v nemocnici nevysvetlili dostatočne, neváhajte sa na nich obrátiť.

  • VBAC

    , Autor: Kate555

    Dobrý deň,
    Som v 40tom týždni tehotenstva, druhé, obe bez komplikácií, prvé (2020) skončilo sekciou po odtečení PV v termíne ale bez kontrakcií (alebo časti z nej, teda), potom po 24h čakaní, či sa pôrod začne sám a nakoniec niekoľkohodinovom vyvolávaní oxytocínom (neotvorila som sa dosť ani napriek častým kontrakciám). Teraz chcem pokus o vaginálny pôrod a našťastie ma nikto do ničoho iného nenúti (môj gynekológ ma najprv trochu „vystrašil“, povedal, že ak chcem prirodzený, nech idem radšej do Ružinova :), Antolskú mám ale oveľa bližšie), lenže po kontrole v tomto týždni som ešte stále úplne zatvorená a ohľadne vývoja situácie po termíne sa už tvária všelijako, lebo vyvolávanie nie je vraj po sekcii úplne dobré, prenášanie tiež nič moc a ja tiež rozmýšľam, ako by to vyvolávanie vôbec dopadlo. Budú sa ma vraj najbližšie pýtať aj na to, čo chcem ja, a vraj sa zohľadní všetko a uvidí sa, ale ja vlastne dosť dobre neviem, čo chcem.
    Otázky sú:
    1. Ako dlho sa dá po sekcii bezpečne prenášať a čakať na spontánny nástup pôrodnej činnosti? (Nemám vôbec žiadne zdravotné problémy alebo komplikácie.)
    2. Bolo by – pre bábätko – bezpečnejšie vyvolávanie a pokus o vaginálny pôrod alebo rovno pristúpiť k druhej sekcii?
    3. Dieťaťu namerali v 37tt+2 3400g, nebude už na VBAC priveľké?
    4. Prečo je moje telo schopné bez najmenších problémov „zasadiť a vypestovať“ deti, ale porodiť ich ani za svet? (na toto nemusíte odpovedať, som len trochu frustrovaná)
    A menej súvisiaca otázka:
    5. Ak by bola sekcia, po akom čase môžem znovu začať behávať? (trate okolo 10K)
    Ďakujem za odpoveď a aj za celý váš prínos slovenskému pôrodníctvu, pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po cisárskom reze odporúčajú všetky odborné spoločnosti, úspešný VBAC je jedným zo základných parametrov ukazujúcich kvalitu pôrodníckej starostlivosti.
    U nás v Ružinove je pravdepobonosť prirodzeného pôrodu u ženy, ktorá je po cisárskom reze a chce rodiť prirodzene viac ako 80%.
    Odhad váhy na UZV je nepresný a 3400 g je normálna váha, okrem toho vyšší váhový odhad nezvyšuje riziko komplikácií pri pôrode po cisárskom reze.
    U nás žena po sekcii prenáša kľudne aj 10 dní a ak treba vyvolávame pôrod jemnými mechanickými metódami. V roku 2021 sme vyvolávali pôrod u žien po cisárskom reze 35 krát, z toho iba 3 mali cisársky rez, všetky ostatné porodili prirodzene.
    Schopnosť prirodzeného pôrodu v súčasnej dobe nie je iba o tele rodičky ale závisí na viacerých faktoroch, preto kolíše percento cisárskych rezov v slovenských pôrodniciach od 16 do 52% na rovnakej populácií rodičiek. Pritom výsledky novorodeneckej úmrtnosti aj chorobnosti sú rovnaké.

  • Prirodzený pôrod

    , Autor: Danushik

    Dobrý deň, pred 4 rokmi som mala 36tt akútnu sekciu, nemala som potom ani teraz žiadne komplikácie. Teraz čakám druhé dieťa a uvažujem, či je možné pokúsiť sa rodiť prirodzene. Aký je Váš názor na vaginalny pôrod po 1 sekcii? Na čo sa mám pripraviť, sú nejaké kontraindikácie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prirodzený pôrod po cisárskom reze je odporúčaný odbornými spoločnosťami a v podstate jedinou kontraindikáciou je nesúhlas matky (samozrejme ak nepretrvávajú indikácie s predošlej tehotnosti, alebo všeobecné kontraindikácie prirodzeného pôrodu - napríklad vcestná placenta). Na našej klinike, ak sa rozhodne pacientka rodiť prirodzene po cisárskom reze, v 80% bez problémov porodí a v 20% to skončí opakovaným cisárskym rezom.
    V zahraničí sa % prirodzených pôrodov po cisárskom reze berie ako veľmi dôležitý ukazateľ kvality práce pôrodnice.
    Nemusíte sa pripravovať na nič neobvyklé, pôrod sa vedie rovnako ako u inej rodičky, iba nie sú povolené niektoré lieky na vyvolávanie pôrodu. Epidurál je plne bezpečný.

  • sposob porodu s otocenou maternicou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p. doktor,


    chcem sa spytat, mam dozadu otocenu maternicu a zaujimalo by ma, ci je vzhladom k tejto skutocnosti moznost, ze prirodzeny porod bude trvat kvoli tomu dlhsie, mam silnejsie dioptrie a mam moznost si zvolit sekciu, ale chcela by som rodit normalne. Moja lekarka mi dava na vyber, ale na toto som sa jej zabudla spytat a uz sa s nou asi nestretnem a k novemu porodnikovi v nemocnici sa chystam az o 2 tyzdne. Dovtedy si to chcem vsetko premysliet, tak vas prosim o odpoved.


    Dakujem.

    Dena

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    poloha maternice pred otehotnením nemá vplyv na priebeh pôrodu, maternica sa sama preklopí dopredu a tehotnosť a pôrod prebieha potom štandardne. Dioptrie nie sů indikáciou na cisársky rez, iba ak sů zmeny na očnom pozadí a to musí samozrejme posůdiť očny lekár.