Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Logia?

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. S priateľom sme kvázi nemali pohlavný styk. Lenže ani on a ani ja sme nemali ochranu. Stalo sa to tak že kúsok ho do mňa vsunul, po pár nárazov som začala krvácať, lebo mi pretrhol panenskú blanu a hneď ho dal zo mňa von. A potom sme už sex nemali. Stalo sa to 14. 1. 2023 a odvtedy mi mešká menštruácia. Celý január som ju nedostala a ani teraz ju nemám. 10. 2 som si robila test a vyšiel negatívne a druhý test tiež. Mávam bolesti v podbrušku ale stále mi nechce prísť. Neviem čím to je. Je možnosť že by som mohla byť tehotná aj napriek tomu že hneď po pretrhnutí blany ho dal von, ale povedal mi že sa do mňa neurobil. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to sú nápady mať styk bez ochrany, viete že môžete otehotnieť aj pri prvom pohlavnom styku.
    Ak máte testy negatívne, tak je tehotenstvo málo pravdepodobné, menštruácia Vám vynechala asi z inej príčiny. Počkajte do termínu ďalšej menštruácie, zopakujte si testy ak menštruácia nepríde vyhľadajte gynekológa.

Podobné otázky

  • meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som poradiť....Mám nepravidelný cyklus raz 21 dni potom 28 a najdlhší 35....Lenže teraz mi menštruácia mešká 18 dní ak rátam 28 dňový cyklus....cítim sa stále ako pred menštruáciu...pobolieva ma bruško občas kŕče, prsia ma štípu, aj nafukuje, často chodím cikať , pobolieva ma hlava a som dosť unavená pobolievaju ma aj kríže ...teraz som si všimla že sa mám taký slabulinko žltkastý výtok...výtok mávam cely cyklus ale normálny.Styk som mala 8 deň cyklu a potom deň pred očakávanou menštruáciou....Aka je pravdepobobnosť že by som mohla byť tehotná som zvyknutá na to 7 dňové meškanie ale teraz už 20 dní zdá sa mi to veľa viem že musím zájsť k doktorovi ale u neho som bola minulý mesiac kvôli špineniu miesto menštruácie aj mi robil sono a všetko a že to mám v poriadku tak ja neviem....´Ďakujem Vám za radu

  • Prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem ako začať. Dostali sme sa s partnerkou do krajnej situácie. O čo ide, moja partnerka si zabudla dať tabletku antikoncepcie ktorú brala asi 8 mesiacov, mam teraz otázku. Je pravdepodobne tehotná je to necelých 5 týždňov. Moja otázka znie bolo by dieťa zdravé nebolo by postihnuté alebo niečo ? A ďalšia otázka čo by stál v takom prípade interupčný zákrok ? Ďakujem za odpovede a za radu čo spraviť mame 18 rokov.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto nie je krajná situácia Matej, to zvládnete. Syn mojej sestry leží s ťažkou komplikovanou prasačou chrípkou na ARE a moj otec leží v Ružinove s príznakmi mozgovej príhody. Moja mama je v krajnej situácii.
    Takže, riziko tehotnosti je minimálne, jedna vynechaná tableta ešte neznamená tehotnosť. Meškanie menštruácie može byť sposobené práve tou tabletou.
    Nech si priateľka spraví tehotenský test, ak vyjde negatívny, tak sa nestresujte.
    Ak vyjde pozitívny, tak si spolu sadnite do pizzerie, kúpte si napoly jednu cardinale a vážne sa porozprávajte, čo by pre Vás prípadná tehotnosť znamenala. Infarkt Vašich oteckov a hysterické depresie Vašich mamičiek nechajte stranou, ste dospelí ľudia. Ste schopní sa postarať o potomka a hlavne ste schopní spolu celý život žiť a dávať si lásku navzájom a obaja aj tomu harantovi ?
    Ak áno, tak pokračujte v tehotnosti. Ak nie, tak potrat stojí cca 100 euro.

  • HPV a meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V marci mi po prvý krát vyšiel zlý výsledok z cytológie. PAP III L-SIL, potvrdený vysokorizikový HPV. Mám 32 rokov, dve deti,doteraz, teda 14 rokov, odkedy sexuálne žijem, som mala vždy dobré výsledky, každý rok PAP I. Gynekologička mi odporučila konizáciu, INDONAL a očkovanie. Teraz po 6 mesiacoch som mala ísť na kontrolný cytoster. Nastal však problém. Už viac ako 10 dní mi mešká menštruácia, čo nebýva u mňa zvykom, najviac 2-3 dni meškanie. Tehotenský test vyšiel negatívny. Chcela by som sa spýtať ohľadom postupu mojej gynekologičky a tiež či je možné urobiť cytoster, aj keď som menštruáciu nedostala a či meškanie menštruácie môže mať niečo spoločné s mojím stavom. Tiež ma zaujíma, že ak by som bola len predsa tehotná, bol by to veľký problém, čo sa týka mojich výsledkov z cytologie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    LSIL ešte nie je podľa mňa na konizáciu, vhodné je sledovanie, expertná kolposkopia a opakovanie cytolgoie.
    Očkovanie je úplne ale naozaj úplne zbytočné Vaša doktorka skutočne nepremýšľa !!!! Zmeňte ju a nájdite si odborníka.

  • otazka...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chce sa spytat ci moze mykoza sposobit meskanie menstruacie ?Mala som nechraneny pohlavny styk tesne po menstruacii a par dni pred nou asi 2 krat..robila som si aj tehotensky test den predtym ako mala prist menstruacia a vysiel negativny..kedze mi meska 5 ty den urobila som si dneska poobede dalsi a ten bol negativny tiez..nerozumiem tomu menstruaciu mavam pravidelne 28-30dni..Keby som nahodou otehotnela par dni pred menstruaciou je mozne aby to tehotensky test nedokazal este zachytit ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mykoza nerobí zmeny cyklu.
    Test je pozitívny cca. 14 dní od oplodnenia. Počkajte ešte týžde¨ˇn, zopakujte test a navštívte gynekologa.

  • ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám taký problém po tom ako ma priateľ ,, rozmaznával prstami,, som mala taky hnedasto zafarbeny vytok a na prstoch sa mu objavilo trosku krvi a potom asi 2 dni som mala bolesti neviem? v podbrusku ako pri menstruacii pricom v poslednych 4 mesiacoch som mala menstruaciu o par dni vopred asi take 4 dni takze uz by som ju mala mat no nejako sa neblizi... Cim mohol byt sposobeny ten hnedasto zaf. vytok a meskanie menstuacie ???
    Aby som vam pomohla mam 17,5 roka . A niekedy pri sexe nic necitim, ale niekedy je to strasne super cim to je? Prosim odpovedzte na vsetky otazky :-)

    Velmi pekne dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri stimulácii prstami často dojde k poškriabaniu sliznice čo sa prejaví krvácaním alebo špinením. Je potrebná istá dávka opatrnosti.
    Meškanie menštruácie s tým nesúvisí.
    Čo sa týka pocitov pri sexe je to veľmi komplikované, mnoho faktorov má na to vplyv, pohoda, chuť, únava. Ste ešte mladá, máte dosť času na to, aby ste zistila, čo Vám robí dobre a čo nie. Doležitá je však spoľahlivá antikoncepcia !