Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    uvedomujem si, že možno môj problém je oproti ostatným banálny, ale predsa. V dňoch 15.9.- 26.9.2011 idem s priateľom na dovolenku. Poslednú normálnu menštruáciu som mala 3.8.2011, čiže ďalšia mi mala prísť 31.8.2011, čo by bolo úplne v pohode, do dovolenky by som stihla odkrvácať, avšak mne zvykne menzes meškať niekedy aj 14 dní. ta som sa chcela poistiť a išla som na sono, kde mi lekárka videla dominantný folikul, ale nevedela povedať, či a kedy dozrie a budem mať ovuláciu, to bolo minulý štvrtok, čiže 18.8.2011 a tak sme to poistili a pichla mi agolutín. čiže som mala tú menštruáciu teoreticky dostať normálne podľa cyklu. ale ja som začala krvácať už včera, 22.8., nerozumiem tomu a vlastne ani neviem, čo teraz, aby som sa vyhla menštruácií na dovolenke. ak by som rátala, že je to normálne menštruácia, tak ďalšiu by som mala dostať práve na dovolenke. môžete mi poradiť ako sa jej mám vyhnúť? a najlepšie tak, aby som nemusela celú dovolenku brať Norethisteron alebo nejaký podobný hormón? resp. prečo som začala krvácať už 4. deň, po injekcií?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že to nebol úplne nalepší nápad. Podaním Agolutinu sa zvýšila hladina gestagénov, po jeho rozložení klesa a vy ste začala krvácať. Miesto Agolutinu ste mala radšej brať niekoľko dní gestagény kontinuálne (napríklad Duphaston, Proveru) a vysadiť pred menštruáciou. Alebo najlepšie, nemalo sa podať nič.
    Teraz už Vám neviem poradiť, lebo nie je jasné, ako dlho budete krvácať, či Vaše žlté teliesko zanikne, alebo bude udržovať nejakú hladinu gestagénov až do konca cyklu.
    Asi by bolo najlepšie nechať to teraz tak, a od nejakého 5.9.2011 začať brať Norethisteron 2x1 tbl až do konca dovolenky.

Podobné otázky

  • Dovolenka

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa len spýtať. A Váš názor. S partnerom sa snažíme o dieťa zatiaľ sa nám nedarí tak by sme chceli ist na dovolenku keby sa nám podarí pred dovolenkou nahodou a otehotnela by som je podľa vás bezpečne lietať a cestovať ??

  • dovolenka

    , Autor: Miu3

    dobry den, chcela by som sa Vas spytat na Vasu radu, s manzelom sme si zajednali svadobnu cestu na Zanzibar ale prednedavnom sme sa dozvedeli ze sme v ocakavani. Chcela by som sa spytat na Vas nazor co si myslite ze by bolo vhodne ist v pripade ze nebudu ziadne zdravotne problemy, vychadza to ze by som mala zacat zrovna 13t. Ockovat sme sa nestihli proti nicomu.

    Dakujem za Vasu radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cestovať do takto exotickej destinácie v tehotnosti ja osobne neodporúčam. Nikdy neviete, čo sa Vám môže prihodiť a ja osobne by som bol nerád ak by moja žena musela byť hospitalizovaná v nemocnic v Zanzibare. Ak máte plánované navštíviť takúto destináciu je vždy dobré sa chrániť pred graviditou, tehotenstvo sa neplánuje ak mám pred sebou návštevu afrického kontinentu.

  • Materská dovolenka

    , Autor: SimGas

    Pán doktor, prosím Vás kedy sa dáva žiadosť o materské? Ja mám oficiálny začiatok MD 25.3. a ešte mi nedali žiadny papier a poradňu mám až 23.3. stačí to vtedy? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spýtajte sa v práci, kedy im je potrebné dodať potvrdenie o MD, ak im to stačí, tak je to v poriadku, ak to potrebujú skôr, navštívte gynekológa skôr.

  • Materska dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spítat som v 30 týždni na sone povedali ze je otocení zadočkom a vahu 1090 kg. Doteraz som nemala ziadne problemi ale teraz ma boli pod bruchom.Este chodim do roboty ale necítim sa uz dobre. co vy na to je vsetko v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 30. týždni je ešte cez 20% plodov zadočkom, ničomu to nevadí a plod sa ešte pravdepodobne otočí. Váha sedí týždňu. Ak máte bolesti, je potrebné vyšetrenie.

  • Tehotenstvo a dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mozete mi poradit prosim, prave som zistila ze som tehotna posledna menstruacia 24.6. a 28.8. máme ist na dovolenku autom do Talianska nedaleko Bibione, je to druhe tehotenstvo uz mam 2 rocnu dcerku mam 30 rokov myslite ze by sme tu dovolenku mali radsej odlozit to budem asi v 8 tyzdni. dakujem