Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den ,
    chcela by som sa opytat..liecim sa cipkami macmiror a atb AMOKSILKAVom kvoli zapalu a za to ze mam streptokoka ktory mi robi sarapatu...dr. mi predpisala gynoflor na doliecenie ale ja som si zohnala pred par dnami lactovag...chcem sa opytat ktore mi je lepsie na to doliecenie...ci to mozem skombiinovat..ze najprv gynoflor a potom ten lactovag alebo iba jedno z nich ?
    a este jeden dotaz...mozem byt tehu ked berrem HAK yasminelle,viem ze som neurobila chybu nikde v uzivani...a zakazdym mame aj prerusovanu suloz..tak by mi to prislo dost blbeee...ale par dni mi je zle..uz pred uzivanim tych ATB..a teraz je to o nieco horsie ( moze to byt aj z tych ATB? )...robila som si aj tehu test a ten bol negativny..mozem byt teda tehotna? mohla zlyhat HAK? dakujem a pekny dnik prajem :D

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri užívaní antibiotík je antikoncepčný účinok yasminelle znížený a je potreba sa chrániť dodatočne.
    Lactovag je dobré a účinné probiotikum, veľmi podobné gynoflóru.

Podobné otázky

  • E coli

    , Autor: Zlatahviezda

    Dobrý deň. Pan doktor som zúfalá. Neustále sa mi objavuje infekcia e coli. Mala som ju aj počas 1 a 2 tehotenstva ktoré som kvôli skrátenému krčku a tvrdnutiam musela ležať. 1 dieťa ju malo po pôrode.

    Mohla som sa nakaziť aj od manžela? Lekárka ho ale aj tak nechce preliečiť. Stále mi to lieči Macmirorom a po dobrati sa aj tak zas objaví. Dokonca ju mám zas. Dlhodobo mám uživať probiotíka vaginálne čo aj beriem. Beriem aj penoralne. Ako to už mám riešiť? Beriem aj vitagyn C.
    Ako mala som mávala zápaly močových ciest. Mala by som ísť aj na urológiu?
    Pohlavný styk nula bodov, nejak sa bojím že sa zas nakazým od manžela.
    Môžem mávať zápaly aj kvôli tomu, že beriem antiku zlynda? Mávam aj bolesti v podbrušku. No po gyn stránke som ževraj v pohode až na tu Ecoli. Rozmýšľam ísť aj na gastro kvôli tým problémom s bruchom, mám aj žlčnikove kamene.
    Čo by ste mi odporučili? Mala by som skúsiť vysadiť zlyndu?

    Obvodná mi nasadila Luivac kvôli imunite. Mávam v hrdle streptokoka.

    Môžem sa dať očkovať proti hpv aj keď mám infekt? O mesiac idem na preventívnu, kde mi budú brať cyto. Bojím sa že bude nejaký problém, nakoľko som mala serkláž. Kamarátka mala po serkláži zdevastovaný krčok no jej steh vyberali v 39tt. Mne v 36 kvôli tomu aby sa nezarezal.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia coli je úplne normálna súčasť pošvovej flory a nespôsobuje v pošve žiadne problémy. Dostáva sa tam z konečníka, často je iba prechodná. Nemá nič spoločné s pohlavným životom, takže samozrejme netreba liečiť partnera. Obrovská chyba je naberanie kultivácie pošvy - je to u nás pomerne rozšírený nešvár, nič to nepovie, pretože baktérie v pošve sú vždy aj za normálnych okolností a často sa menia v čase, na druhý deň tam môžu byť už iné baktérie.
    Takže, vy ste úplne zdravá, a probiotikami nič neskazíte a môžete s chuťou sexovať. Očkova´t proti HPV sa samozrejme môžete, je to dobrý nápad.

  • Dávkovanie Entizol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    nakolko ma moj lekar dovolenku, dovolujem si obratit sa s prosbou o pomoc na Vas. V ramci preventivnej prehliadky mi pan doktor zistil z kultivacie premnozenu bakteriu Gardnerellu vaginalis a okrem nej este aj stafylokoka a streptokoka. Streptokoka mam prenozeneho dlhodobo ale tou Gardnerellou som bola prekvapena. Mam vodnaty vytok bielej farby bez zapachu alebo inych tazkosti. Kedze sa snazime o babo predpisal mi lekar Entizol 250g avsak v lekarni zostala lekarnicka zaskocena davkovanim na recepte. Pre mna aj partnera bolo davkovanie od lekara kazdych 12 hodin 2 x250 g pocas 5 dni. Odkazala ma radsej toto davkovanie preverit, lebo na pribalovom letaku taketo davkovanie nefiguruje. Je toto davkovanie dobre? Na kontrolny ster vraj chodit nemam, ze Entizol zarucene zaberie.

    Dalej sa chcem opytat ci nalez streptokoka, stafylokoka a pripadne Gardnerelly pocas tehotenstva moze vyrazne ovplyvnit tehotenstvo , resp. hojenie ran po porode. Stale mam probelm s vytokmi (probiotika ani protikvasinkova dieta nezaberaju).Ako sa da zbavit premnozenia tychto bakterii?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené baktérie možu byť normálnou súčasťou pošvovej flóry, nemusia robiť potiaže, ak máte výtok, potom by som gardnerellu preliečil, Dávkovanie je v poriadku. Ak chcete zabrániť návratu infekcie, dávajte si po liečbe Lactovag čípky.

  • prenos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa opytat ci je mozny prenos pohlavnych infekcii najma chlamydii a kvapavky takym sposobom,ze dotycny clovek,ktory by takuto infekcii mal isiel napriklad na WC neumyl by si ruky,alebo by sa dotkol svoho pohlavneho udu a nasledne by by sa dotkol prstom na sa dotkol na vonkajsich pohlavnych organov dole uz ako je vhcod do posvy alebo by mi strcil malicko prst do posvy nie na dlho par sekund je mozny prenso aj takymto sposbom,ziadny pohlavny styk.Alebo je to mozne dostat z bazena,z uteraka z WC?Sice som sa vacsinou docitala ze nie,ale tak aj tak neviem a nechcem nic podcenit.Lebo ja som mala dlhsie vytoky a stale mi z kultivacie,kedze nic ine mi nebrali vychadzali E.coli a jeden druh steptokoku,ktore som preliecila cipkami a mastou,no teraz mam konecne negativne vysledky,ale vytok mam aj tak a je taky dost zlty az hnisavy tak neviem ci to je normalne aj ked nic ma nesvrbia ni nepali.A pred 7 mesiacmi som mala vytok z krvou,trvalo to asi mesiac nebolo toho vela,potom zas som to zacalo v juli kedy mi neprisla ani menstruacia cystu tam ziadnu nevideli tak mi dali injekciu na vyvolanie menstruaciei s i krvavymi vytomi som mala pokoj az do nedavnaa teraz opat som vytoky ale asi len tyzden s krvou.Tak neviem co to moze byt:mohol by to byt aj zapal ako je vajecnik a podobne.Alebo by to mohlo mat suvislost so zapalom oblieciek,ktory som mala asi dlhsie a liecila som sa na neho v maji?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie a kvapvaka sa prenáša výlučne pohlavným stykom ale herpes genitalis či HPV sa može preniesť aj rukami.
    E.coli a streptokok sú normálnou pošvovou florou. Hlavne sa nepozorujte, príde mi, že ste zdravá.
    Ak chcete zlepšiť imunitu pošvy, kúpte si vaginálne probiotiká Lactovag.

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poprosila by som Vás o radu. V roku 2010 mi zistili hypotyreosu. Rodila som v roku 2004 a postupne od pôrodu som zistila, že prestávam mať chuť na sex. Manžela mám stále veľmi rada, aj sme sa o tom spolu rozprávali a chceme nájsť riešenie tejto veci, ale zatiaľ márne. Som po konizácii (v roku 2009) výsledok CIN III až carcinom in situ. Som sledovaná v Bratislave. Výsledky zatiaľ v poriadku po stránke konizácie. Problémy mám však s opakovanými zápalmi, ktoré podľa vyjadrenia lekárov v Bratislave má riešiť môj gynekológ, ktorý však zatiaľ márne vyskúšal rôzne spôsoby liečby zápalu od antibiotík po imunologickú liečbu ( liečba Imunorom), zatiaľ bez úspechu. Opakovane mám žltkavý výtok, niekedy s pálením. V súčasnej dobe užívam L-Thyroxin 75 a výsledky z endokrinológie mám TSH 4,54. Chcela by som Vás poprosiť o názor, či je možné sa zbaviť chronického zápalu ženských orgánov, lebo ja už nevládzem, neustále užívať nejakú imunologickú terapiu, čípky, tabletky( zatiaľ stále bez efektu), nakoľko neustály slabší,alebo silnejší výtok a pálenie ma veľmi obmedzujú. Jeden lekár mi dokonca odporučil hystrektómiu, ale po kontrole v Bratislave, kde som bola tento názor konzultovať, mi povedali, že dôvod na hysterktómiu oni nevidia. Prosím Vás taktiež o názor, či možno pri zníženej funkcii štítnej žľazy nejakým spôsobom podporiť chuť na sex s manželom, ktorého mám veľmi rada a sme spolu už 11 rokov. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že u Vás je príčina straty chute na sex kombinovaná, hlavne je do dosledok závažného gynekologického onemocnenia (Ca in situ), ktoré má isto vplyv na určité depresívne ladenie, čo sa prejaví nechuťou k pohlavnému životu. K tomu neprispievajú ani opakované potiaže.
    Čo sa týka chronických potiaží - v prvom rade je potrebné vylúčiť chronický zápal krčka maternice, ktorý sa po konizácii može vyskytnúť, hnis z krčka by ovplyvňoval flóru v pošve a sekundárne može sposobovať chronický zápal pošvy.
    Na chronické potiaže v pošve možete skúsiť dlhodobo nejaké vaginálne probiotiká (živé baktérie lactobacillu) Lactovag - potrebná je dlhodobá neprerušovaná liečba.
    Až sa tieto problémy zlepšia, je možné, že sa čiastočne vráti aj chuť na sex. Inak je vhodná a potrebná konzultácia psychologa, najlepšie sexuológa. Držím palce.

  • prípravky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ja by som sa chcela spýtať, prečo vo všetkých Vašich radách na mykozu odporučate Canesten a Lactovag. Máte s nimi dobré skusenosti? Mne totiž moj lekár vždy dá prípravky ako Polygynax, Dalacin C. A pritom po vyliečení mám asi 3 dni pokoj a mykóza je späť. Uvažujem, že si kupim Vami odporučany canesten a Lactovag. Ak by som si Lactovag chcela dávať dlhodobo ako prevenciu, ako často si ho mám dávať? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne mám rád clotrimazol, ktorý je spoľahlivý a bezpečný a viem, že Canesten ho obsahuje a dá sa kúpiť voľne v lekárni, mám s ním dobré skúsenosti. A vaginálne probiotiká - lactovag sú najprirodzenejším sposobom ako obnoviť imunitu pošvy. Preto ich rád doporučujem.
    Polygynax a dalacin C sú tiež spoľahlivé, ale sú na predpis a dalacin nie je na mykozu.