Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3
16,885 otázok , odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Escapelle

    , Autor: odbornik2

    Dobrý večer pán doktor ...chcela by som sa spýtať na jednu vec... beriem Tri regol každý večer o 20 00 ... minulý utorok som mala poobede pohlavný styk a večer som tabletku užila... na druhý deň v stredu som ale zistila že som tabletky niekde straatila,tak som tabletku nezobrala,a vo štvrtok ráno som si dala Escapelle ... poobede asi o 14 00 som tabletky našla,vynechanú užila hneď a večer normálne pokračovala a v sobotu som blister dobrala ... Teraz mám bolesti brucha ale menštruáciu nie ... Môžem otehotnieť ? Ďakujem pekne za odpoveď :)

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    skutočne sa nedá vypočítať, čo tie obrovské dávky hormónov spravia s Vašim telom, ale myslím, že tehotnosť nehrozí. Miesto Escapelle ste si mala kúpiť triregol.

Podobné otázky

  • Tabletka po...

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, ja by som sa chela spytať: v sobotu 20.8.2011 cca okolo 22.00 hod sme mali s partnerom pohl.styk, najprv bez kondomu prerušovane a následne na to s kondomom.V nedeľu ráno 21.8.2011 cca 10.00 hod. som zvracala a mala hnačku.K večeru som mala aj zvýšenú teplotu 37,7.Obávam sa že by som mohla byť tehotná,nakoľko prvý deň poslednej menš. bol 7.8.2011 či že som mala aj plodné dni.V pondelok 22.8.2011 som o 12.00 hod.cca 38 hodín od pohl.styku užila ESCAPELLE.Momentálne /utorok doobeda/ ma pobolieva v pravo dole na boku. Chcela by som vedieť Váš odborný názor, či môžem byť alebo nie tehotná? čo by sa mala diať ďalej po užití escapelle? ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    čím neskor sa Escapelle užije, tým je účinnosť menšia, ale firma garantuje účinok do 72 hodín. Počkajte na následovnú menštruáciu, ktorá može byť aj opozdená, alebo slabšia, a spravte si tehotenský test, ak bude pozitívny navštívte gynekológa.
    Určite si dajte predpísať klasickú hormonálnu antikncepciu, Escapelle je iba núdzové riešenie.

  • escapelle

    , Autor: odbornik2

    dobry den,chcela som sa opytat ci mam uzit tabletku escapelle ak som mesiac po spontannom potrate,uz dva krat som mala menstruacia od potratu a nechraneny pohlavny styk som mala treti den po skonceni druhej menstruacie.neviem ci je moznost ze by som otehotnela.za skoru odpoved vam vopred dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    samozrejme, že je možnosť na otehotnenie, ak sa nechránite.

  • tehotnosť

    , Autor: odbornik2

    Dobry deň,
    Momentálne som v 13 týždni tehotenstva a zatiaľ podľa ultrazvuku a krvných testov je všetko v poriadku. Moje tehotenstvo sme však s partnerom neplánovali, takže po nechránenom pohlavnom styku som užila tabletu po (Escapelle) asi do 48 hodín. Avšak účinok tejto tabletky nebol taký, aký mal byť. Môjho gynekológa som sa už pýtala, či to mohlo nejako ublížiť bábätku, povedal mi, že ak to príroda zariadila takto, že to moje dieťa prežilo, nemalo by to ani nijako inak ovplyvniť jeho vývoj. Môjmu gynekológovi dôverujem, ale chcela by som počuť aj názor iného odborníka. Ešte by som sa chcela opýtať, či alkohol (konkrétne raz červené víno a likér), ktorý som pila ešte predtým ako som vedela o tom, že som tehotná, mohol nejako ovplyvniť vývoj bábätka. A moja posledná otázka je, či sa vlastne robia nejaké genetické testy, ktoré by zistili, či sa dieťa vyvíja skutočne genetický dobre. Môžem povedať, že ma neustále prenasleduje to, že som tomu maličkému tou tabletkou po ublížila. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno je to tak, plod reaguje na začiatku všetko alebo nič, buď sa potratí, alebo nebol poškodený.
    Alkohol je súčasťu vývoja skoro všetkých plodov na začiatku gravidity nemusíte sa stresovať. Testy sa robia, aj ultrazvukové aj krvné.

  • Tehotenstvo

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, chcem sa opytat. 10.8 som uzila escapelle tabletku po, o tyzden na tom som dostala menstruaciu, dalsiu som dostala normalne ako som mala, teraz cakam menstruaciu mala by dorazit, ale predpokladam ze escapelle mi rozhodila cyklus, takze naozaj netusim ci pride o tyzden, ci teraz...robila som si 2 tehotenske testy asi 2-3 tyzdne po nehode - jeden vecer, jeden rano a obydve mi hned vysli ze je test negativny....teraz uz je od nehody s kondomom asi deviaty - desiaty tyzden ,ale v poslednej dobe v noci chodim casto na WC, uz asi tyzden, raz som isla 3 krat za noc na wc... ale cez den je to ok, cez den chodim menej... nepijem pred spanim nejak extra vlastne vobec... a pribrala som kilogram a pol a nohavice mi pridu tak TROSKU tesne... ale viac nic, necitim ziadne nevolnosti, ziadne bolesti, nepocitujem nejaku extra velku unavu, nemam zavrate ani nijake ine priznaky tehotenstva... moja otazka znie, ci sa neda spozorovat nejake priznaky ktore by 100 percent ukazali ze som tehotna, na gynekologiu mozem ist az o mesiac, lebo som teraz v zahranici a nemam tu gynekologa. Som z toho trosku zmatena, neviem ci si mam urobit tehotensky test alebo nieco co by mi to bud potvrdilo ano alebo dufam ze potvrdilo nie.... dakujem velmi pekne

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    časté močenie nie je príznak gravidity a negatívne testy tehotenosť pravdepodobne vylúčili. Ak chcete istotu, zopakujte si test.

  • Escapelle

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat pred mesiacom som uzila tabletku Escapelle 48 hodin po styku,teraz mi meska menstruacia uz tyzden,mam vsak strasne citlive prsia uz dva tyzdene to mi vzdy signalizovalo,ze dostanem menzes.Teraz mi to uz tyzden meska moze sa stat ze ta tabletka natolko rozhadze menstruacny cyklus?Dakujem lussi21

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno, ale možete byť aj tehotná, spravte si tehotenský tes.