Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Toxoplazmoza - dodatok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Doktor, dnes som Vam posielala spravu ohladom toxoplazmozy. v zavere som Vas poprosila o Vas nazor na to, ze testy na toxo by mali byt zrusene. Ospravelnujem sa, teraz som si precitala co ste presne napisali a bolo to: "podľa posledných štúdii je testovanie na toxoplazmózu zbytočné. V čechách sa napríklad nerobí a je to rozumné. " Viete mi teda prosim povedat, preco a podla akych studii su testy na toxo zbytocne? dakujem Andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na skríningové testy sú kladené niektoré požiadavky - testy musia byť neškodné, reprodukovateľné, choroba musí byť potom ovplyvniteľná a hlavne musí sa vyskytovať v určitom zastúpení v testovanej populácii.
    Akútna toxoplazmóza v gravidie je tak strašne zriedkavá, že uvedené kritériá nesplňuje. To však neznamená, že sa nevyskytuje, ale prevalencia v populácii je tak nízka, že skríning je neefektívny, preto ho niektoré krajiny zrušili.