Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • placenta praevia marginalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Mudr. Zahumensky. Som v 20tt a zistili mi na morf. ultrazvuku, ze mam vpredu a nizko placentu. Udaje, ktore mi napisala : BPD-49/21, Ac-148/20, FL-34/21, HC-176/20. Lekarka mi povedala, ze to nic nie je a na kontrolu mam prist o 2 tyzdne. A bola prekvapena, ze nekrvacam. Je to nejako blizko krcka maternice? Z tychto udajov sa da vycitat ci mi prekryva branku alebo nie? Na ake veci si mam dat pozor? Poprosila by som Vas o vysvetlenie.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené údaje sú rozmery plodu, nie placenta. V 20. týždni je vysoké percento tehotností s tzv. nízko nasadajúcou placentou, rastom maternice sa placenta vytiahne hore a stav sa upraví, ale iba v prípade, že sa nejedná o kompletne vcestnú placentu, tá sa už neupraví. Ak nemáte vcestnú placentu, nie je potrebný žiadny špeciálny režim.

Podobné otázky

  • placenta praevia marginalis + hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, pred par dnami mi lekar diagnostikoval vcestnu placentu (len kuskom presahuje cipok) s malym retroov. hematomom 1-2ml (slovicku "retroov." nerozumiem). Momentalne som v 15tt a chcela by som sa Vas spytat, nakolko je takato diagnoza v mojom stadiu vazna, a ci je nutne obmedzovat sa v kazdodennom zivote? Ake velke je riziko krvacania? Je takto ulozena placenta nejakym spôsobom nebezpecna pre plod? a hematom? mohol by sposobit dalsie komplikacie?
    Babätko je uplne v poriadku, zatial som nespinila, ani nekrvacala.
    Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.