Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prosim poradte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mam 17 chcela by som sa oyptat ci mozem byt tehotna posledna menstruacia mi meskala dva tyzdne a to sa mi este nestalo vzdy max tyzden ale dva nie teraz mi meska 11 dni a aeste som to nedostala a ani teraz a ani napodledy som nemala ziadne pred menstruacne bolesti ktore som vzdy mala som styk ale chraneny ... po styku som citila palenie a svrbenie a mam taky nezapachajuci zlto zeleny vytok a bola som nedavno u ginekologicky aby mi predpisala antikoncepciu a robila mi vysetrenie vaginalnov sondou a nehovorila nic take povedala ze mi skontroluje vajecniky a zda sa mi ze mam vadsie brucho take nafuknute a nejake pohyby mozno si to len namyslam neviem Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spravte si tehotenský test, to je najpresnejší ukazateľ gravidity.
    Okrem toho nepíšete, či už antikoncepciu užívate alebo nie, ale v každom prípade bude dobré ak navštívite gynekologičku znova.

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Absolvovala som kyretáž, o 4 dni som sla gyn lebo som mala teplotu 37.4 a povedala ze na sone nieco vidi ale ze sa to mozno vypudi a dala mi injekciu buscopan. o 3 dní na to som šla na pohotovost s teplotami 37.8 a povedali mi že to nedobre vybrali tam kde som bola a musim ist druhy krat lebo sa zvyšky teda nevypudili. Velmi zle som to psychicky niesla doslova som sa zosypala. Sla som druhý krat ukazali mi na sone 16mm oval ktory tam nema byt. O den na to mi robili kontrolne sono a je tam stale 12 mm ovál a povedali ze bud to zachrani a vypudi priroda alebo musim ist tretí krat na kyret. Mam nasadene antibiotika a teplotu treti den 37.4 ziadne bolesti ale po kyrete ziadna krv ani nic bojim sa ze to nevypudim sama a budem musiet ist znova ale ja sa strasne bojim ja chcem mat v buducnosti dieťatko... citala som niekde tu v clanku nieco ze zvyšky ide vypudit aj tabletkami no neviem ci je to možné len pri zamlcanom tehotenstve alebo aj pri kyretáži co si vybrala sama žena. Velmi som sa bala 2hej kyretazi nie to ze budem musiet ísť treti krat ved to nie je normalne velmi sa bojim ze to nikdy neakonci a ja chcem mat este bábätko prosim poraďte...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak sa jedná o potrat Vám mali ponúknuť tabletovú podporu vyprázdnenia maternice a nie robiť kyretáž. Práve pre tento problém, že je to chirurgický zákrok a nemusí byť vždy úplne úspešný.
    Aj pri neúspešnej kyretáži je možné dať liek misoprostol na dovyprázdnenie maternice, žiadajte o neho.

  • HAK v perimenopauze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem pekne za odpoved.Moja vaha je 84kg a vyska 175cm,zatial nemam diagnostikovane ochorenia,tie migreny su 2 dni cca,datumovo ked konci menzes,ktory Mam s HAK,depresivne nala dy som zaznamenala jedine pri Drovelise,neviem ako dalej
    Prosim poradte,

  • HAK v perimepauze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem

    Od 39r sa trapim..stratila som menstruaciu,roky vysetreni
    Horm.substitucna liecba Mi nesadla,prosim poradte.Chcela by som uzivat HAK,no ktoru?
    Aby som vlastne nepriberala..s Tym hormonom proti zavodneniu,zdalo sa Mi,ze pri HAK,prestalo potenie,nafukovanie,unava
    Drovelis som vysadila z dovodu Depresii,ktore som nemala a Maitalon ..migreny.Pri HAK mam menzes pravidelny,ked vysadim,navaly horucav,rapidne priberanie,,nafukovanie,,unava.
    Chcem HAK z dovodu aj aby som este trosku toho hormonu mala
    Prosim,poradte Mi druhy,nazvy pre Mna
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to nie je jednoduché odpovedať, pretože ako uvádzate, máte pri antikoncepcii nežiadúce účinky, ktoré sú pomerne závažné (depresie, migrény). Možno skúsiť antikoncepciu, ktorá bude produkovať stabilné hladiny látok do krvi, napríklad vo forme náplaste alebo vaginálneho krúžku. Kolísajúce hladiny pri tabletkách môžu spôsobovať bolesti hlavy. Ale je potrebné vziať do úvahy aj Vašu váhu a prípadné iné ochorenia.

  • Free - beta hCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor,

    chcem sa Vás spýtať na Váš názor. Bol mi robený TRIPPLE-test. Hodnota AFP mi vyšla 32,200 kiu/L (1,17 MoM); uE3 1,430 nmol/L (1,12 MoM); PaPP-A 1,37 iu/L (0,89 MoM).

    Avšak vyšli mi abnormálne vysoké hodnoty total hCG a free-beta hCG a to:
    total hCG 119,493 kiu/L (3,68 MoM)
    Free-beta hCG 193 iu/L (3,93 MoM)

    Celkový screening mi vyšiel negatívny.
    Dávala som si robiť aj TRISOMY test ktorý tiež vyšiel negatívny.
    Genetik ma aj napriek tomu posiela na amniocentézu, ktorú sa bojím podstúpiť. Prosím poraďte mi, či je amniocentéza nevyhnutná a na čo môžu tak vysoké hodnoty týchto parametrov poukazovať.

    Je to moje prvé tehotenstvo, mám 33 rokov. Iné zdravotné problémy nemám ani nikto v mojej rodine.

    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyššie hladiny voľné beta hCG v krvi sú spojené okrem genetického postihnutia plodu aj s vyšším rizikom iných tehotenských komplikácií, ako je pôrod dieťaťa s nízkou váhou alebo predčasný pôrod, ale závisí aj na týždni, v ktorom sa hodnoty stanovili. Ak máte negatívny TRISOMY tak riziko najčastejších porúch v zmysle chybného počtu chromozómov je extrémne nízke. Bolo by vhodné prebrať s genetikom, čo konkrétne očakáva od výsledku amniocentézy, či nemá v pláne pátrať po nejakej aberácii, ktorá nie je zachytená trisomy. Navrhujem opakovanú konzultáciu a nech Vám genetik podrobne vysvetlí, prečo je podľa neho odber plodovej vody prínosný.

  • rast prs

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam 24 rokov mam dvojrocneho syna pred porodom som mala pekne prsia a plne nie moc velke ale take akurat a po porode sa mi uplne zmensili pritom som ich stale mala bujne teraz ich mam ako stara dama chcem sa opytat existuje nieco co by mi ich zase zvacsilo okrem plastiky? Brala som aj antikoncepciu no ta mi nepomohla prosim poradte mi. Dakujem