Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bojim sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chem sa opytat ci som mohla otehotniet ako som este panna (aspon si to myslim/,uzivam antikoncepciu konkretne MAITALON a moj priatel sa urobil pri posve a potom sa pokusal vniknut do mna a zase zacal ejakulovat.mali sme aj oralny sex. prosim vas pekne o odpoved.
    Dakujem

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Absolvovala som kyretáž, o 4 dni som sla gyn lebo som mala teplotu 37.4 a povedala ze na sone nieco vidi ale ze sa to mozno vypudi a dala mi injekciu buscopan. o 3 dní na to som šla na pohotovost s teplotami 37.8 a povedali mi že to nedobre vybrali tam kde som bola a musim ist druhy krat lebo sa zvyšky teda nevypudili. Velmi zle som to psychicky niesla doslova som sa zosypala. Sla som druhý krat ukazali mi na sone 16mm oval ktory tam nema byt. O den na to mi robili kontrolne sono a je tam stale 12 mm ovál a povedali ze bud to zachrani a vypudi priroda alebo musim ist tretí krat na kyret. Mam nasadene antibiotika a teplotu treti den 37.4 ziadne bolesti ale po kyrete ziadna krv ani nic bojim sa ze to nevypudim sama a budem musiet ist znova ale ja sa strasne bojim ja chcem mat v buducnosti dieťatko... citala som niekde tu v clanku nieco ze zvyšky ide vypudit aj tabletkami no neviem ci je to možné len pri zamlcanom tehotenstve alebo aj pri kyretáži co si vybrala sama žena. Velmi som sa bala 2hej kyretazi nie to ze budem musiet ísť treti krat ved to nie je normalne velmi sa bojim ze to nikdy neakonci a ja chcem mat este bábätko prosim poraďte...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak sa jedná o potrat Vám mali ponúknuť tabletovú podporu vyprázdnenia maternice a nie robiť kyretáž. Práve pre tento problém, že je to chirurgický zákrok a nemusí byť vždy úplne úspešný.
    Aj pri neúspešnej kyretáži je možné dať liek misoprostol na dovyprázdnenie maternice, žiadajte o neho.

  • Prasknutý kondóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, toto sa mi ešte nestalo a som trošku v šoku a cítim sa divne. Pred 5 dňami sme mali s manželom pohlavný styk. Nevšimli sme si, že by bolo niečo s kondómom v neporiadku, avšak dnes zo mňa vyšiel kúsok kondómu (čiže som ho mala v sebe dosť dlho) a zostala som prekvapená. Teraz som si neni celkom istá čo robiť, či utekať na pohotovosť v prípade možnej infekcie, alebo stačí počkať do pondelku a zbehnúť potom k svôjmu doktorovi. Počas týždňa som nepozorovala nič nezvyčajné, teda až na zvýšený výtok, lenže to som pripisovala ovulácii. Nuž teraz už mám aj obavu z tehotenstva (cítim pichanie v pravom vaječníku a to som mala pri oboch deťoch, keď sa uhniezďovali- ale možno si to len nahováram, dúfam) a bojím sa aj infekcie. Otázka teda znie, či stačí ísť k dr po víkende alebo radšej čím skôr? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten kúsok latexu v pošve určite nepredstavuje žiadne riziko infekcie, existuje intravaginálna antikoncepcia, ktorá sa v pošve nosí celý mesiac.
    Problém skôr je, že riziko gravidity je reálne, žiaĺ prezervatív samotný nie je najlepší druh antikoncepcie u pravideľného sexuálneho styku stabilného páru, viac ako 7 (pri ideálnom používaní) párov zo 100 ročne otehotnie. Ak neotehotniete teraz, určite zvážte nejakú spoľahlivejšiu metódu antikoncepcie.

  • Menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam navaly horucavy kde sa potim a je mi az na odpadnutie. Uz sa mi raz stalo ze az nastala dychavicnost kde som sa nemohl nadychnut az mi bolo na odpadnutie. Nic z nehormonalnych liekov mi nepomaha ak nieco zabralo tak len na na mesiac zmiernilo navaly. Dcera sa v july vydava a bojim sa aby som v tych horucavach neskolabovala. Viete mi nieco poradit? Zvycajne aj beham iba v gatkach aby som sa ochladzovala ale v den svadby to nie je mozne..budu tu ludia fotograf atd..
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na takto závažné menopauzálne prejavy je jednoznačne najlepšia a v podstate jediná plne účinná hormonálna substitučná liečba, určite navštívte Vášho gynekológa, aby Vás nastavil na nejaký preparát.

  • Pes equinivarus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som vam pisala otazku ohladne toho Pes equinovarus.. bola som na morfologickom sone u pana Grochala a nevidel nikde ziadnu odchylku iba tie chodidla a povedal ze na genetiku ist nemusim.. vlastne on nam prisiel aj na tu chybu do vtedy mi moja gynekologicka nic nezistila. . Velmi sa toho bojim a som z toho zufala.. ako sa to mohlo stat ..a este by som sa chcela opytat som teraz dost placliva ma to velmi trapi a bojim sa nemozem tym ublizit plodu ? Som uz v 25.tt .. dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Dr. Grochál je jeden z najlepších diagnostikov na Slovensku čo sa týka ultrazvuku. Equinovarus je naozaj drobná kozmetická vada, ktorá sa upraví buď cvičením, alebo v krajnom prípade operáciou, nie je dôvod na paniku a zúfalstvo.

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som takmer 2 roky po pôrode. Nekojila som, nemala som takmer žiadne mlieko, mala som sc.
    Problém je v tom že už je to dosť dlhá doba a ja vôbec nemám chuť na sex. Od pôrodu som ako vymenená, všetko ma rozladí, rozplače , a vôbec nemám žiadnu chuť na intímnosti čo už sa odvíja aj na našom vzťahu s mužom. Bojím sa že kvôli tomu už speje náš vzťah ku koncu. Vôbec sa neviem prekonať, je mi do plaču keď už to musím robiť nasilu. Navštívila som psychológa aj som to konzultovala po známosti so sexuológom ktorý povedal že by som to mala riešiť s mojou gynekologičkou ktorá mi povedala že ona takéto veci nerieši. Veľmi ma to trápi som z toho zúfalá neviem vôbec ako ďalej postupovať ako to riešiť. Prosím, vedeli by ste mi poradiť či zájsť opäť za svojou gynekologičkou žeby mi zobrala testy na hormóny alebo čo ďalej skúsiť? HAK neberiem. Mala som po pôrode asi 8 mesiacov antikoncepčný krúžok nuvaring ale vysadila som že čo ak by to mohlo byť z toho. Ale už som ozaj neskutočne zúfalá ako ďalej postupovať aby sa to vrátilo späť do normálu. Za vašu odpoveď vopred ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky môžu byť prvou známkou popôrodnej depresie. Podľa niektorých prác a veľkej metaanalýzy pôrod cisárskym rezom môže zvyšovať riziko rozvoja depresie.
    Bolo by vhodné určite naplánovať znovu návštevu erudovaného psychológa, alebo aj psychiatra, ktorý pomocou sofistikovaných dotazníkov zistí, či naozaj sa nejedná o depresiu. Je dobré, že sa snažíte situáciu riešiť. Gynekológ by bol osožný, ak by ste mala pri sexe bolesti alebo suchosť pošvy, Vaše príznaky sú jednoznačné na psychickom podklade.