Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím o radu. Pri preventívnej prehliadke mi bol zistený stredne ťažký zápal a potvrdená gravidita. Momentálne som v 7 tt. Sestrička mi povedala, že lekár to bude riešiť o 2 týždne, keď prídem do poradne. Nie je to neskoro? Môže zápal nejako poškodiť plod?
    Ďakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • Prosba pre kamáratku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chela by som Vás poprosiť o radu pre kamáratku: od septembra 2010 neberie antikoncepciu, počas užívania antikoncepcie mala 28-30 dňový cyklus menštuácie / ráta od prvého dňa menzesu po nasledujúci menzes/. Tteraz po prvom mesiaci bez antikoncepcie mala 33 dňový cyklus. S priateľom býva len občasne a chceli by bábätko, dá sa odpovedať, kedy sú spravidla plodné a neplodné dni? A kedy je najväčšia šanca na otehotnenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na otehotnenie je pri pravideľnom sexuálnom živote bez obmedzení a počítaní. Ako náhle bude počítať dni, tak z psychických dovodov neotehotnie. Buď chce dieťa s partnerom alebo nie.

  • prosba o upresnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem pan doktor,

    mam na Vas jednu prosbu, ale skor z pravneho hladiska.
    Prosim mohli by ste mi upresnit ktory doktor vypisuje PN v pripade napr. rizikoveho tehotenstva a ktory napr. v pripade nastupu na materskej?

    Mam to bohuzial trochu komplikvane. Mam svoju gynekologicku, ale pre opakujuce sa problemy som vyhladala gynekologa odbornika, ku ktoremu chodim uz asi 1,5 roka. K svojej pani dr. som za tu dobu nesla. Pan doktor mi robi vsetky prehliadky, vratene preventivnej a planujem k nemu chodit aj pocas tehotenstva. Ale upozornil ma, ze tym, ze je zamestnancom nemocnice nemoze vypisovat PNky, tak si mam ponechat svoju dr. Ked som jej to, ale oznamila, tak sa jej to velmi nepacilo, ze musim chodit iba k jednemu (co, ale chodim) a ze ona aj tak PNku nevypisuje, ze to robi obvodny lekar. Ale v zdravotnej poistovni mi povedali, ze PNku vypisuje vzdy doktor, ktory na giagnozu prisiel.

    Aky je prosim standartny postup?

    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne by to malo byť tak, že do nemocnice nemáte za gynekológom čo chodiť. Ten nesmie robiť "primárnu" starostlivosť, iba špecializovanú a to na žiadosť obvodnej gynekologičky. Ak ste sama prešla k niekomu do nemocnice, tak Vám naozaj neporadím nič iné, iba zájsť za obvodným gynekológom, ktorý sa mal o Vás starať.

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,
    som v 34 tt a mám problémy s vypadávaním, teda lepšie povedané s rednutím vlasov (bolo to však už aj pred otehotnením). Chcela by som sa Vás opýtať, či by som mohla užívať Biohar (vodička na vtieranie do vlasov, ktorá obsahuje hyaluronan, kolagen, vitamin B1-B12, vodu a alkohol) resp. vlasovú vodu bylinnú Luna - žíhľavovú resp. lopúchovú, tak aby to nepoškodilo bábätku. Tiež by som chcela vedieť, či je to možné používať aj potom, keď sa maličké narodí. Lebo stretla som sa s tým, že niektorí to odsudzujú, že pokiaľ matka kojí dieťa, tak by to nemala užívať ani lokálne, aby dieťatko nemalo najekú alergiu.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom

  • prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor prosim vas chcem sa spytat pred 3 mesiacmi priblizne som bola na interupcii pred tyzdnom som si robila test 2 testy boli negativne a na druhy den som si znovu kupila test a ten bol pozitivny bojim sa ist k doktorovi pretoze sa hambim chcem sa vas opytat ci mozem ist znovu na interupciu alebo mi nieco poradit ako potratit velmi vas prosim na dieta som neni pripravena citaôa som aj o tych tabletkach neviete ako sa ich dalo objednat na potrat???? a chcem sa opytat ked pocas tehotensva sa uziva antikoncepcia mozete to sposobit potrat dakujem

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prednedávnom som potratila ale teraz mi robili testy a zistili mi parvovirusb19 pozitívny chcem sa opýtať či sa to lieči alebo nie a či ešte môžem mat deti