Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,709 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň chcem sa spýtať či je možné dať sa zaočkovať proti rakovine krčka maternice aj v mojom veku. Mam 31 rokov a dve deti. Doktor mi vravel o očkovacej látke Silgard ale tam je uvedený vek len do 26 rokov. A ešte sa chcem spýtať koľko dávok treba a čo asi stojí jedna dávka a či niečo prepláca aj ZP. Ďakujem

Podobné otázky

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: Vikiii

    Dobrý deň, pán doktor. Mám 25 rokov a mam záujem sa zaočkovať proti rakovine krčka maternice. Bude očkovanie v tomto veku ešte účinné? Zároveň sa chcem opýtať, či sú vymedzené nejaké dni medzi cyklami kedy je očkovanie najvhodnejšie? (Hneď po, pred menštruáciou, v strede cyklu ap.) Ďakujem pekne za odpoveď. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie môžete absolvovať kedykoľvek počas menštruačného cyklu, nemá to vplyv na účinok. Aj vo Vašom veku prináša toto očkovanie benefit, preto ho odporúčam.

  • otázky a problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Takže mám 15 rokov, v júni 16 . Som žiačkou 9.triedy a mám pár otázok . Prosím Vás odpovedajte na každú otázku ďakujem ... Môj menštruačný cyklus je taký , že menzes mám už 2 roky . Som ešte panna . Rozmýšľam nad sexom ,aj keď partnera ešte nemám . No a toto leto som sa rozhodla ísť na preventívnu prehliadku , už som aj psychicky pripravená . čo si mám so sebou zobrať ? musí tam ísť so mnou mama ? ako sa má lekár správať ? čo obsahuje 1. prehlaidka ? ako sa tam mám správať ? počula som , že ma vyšetrí cez konečník ? je to pravda je to bolestivé ? a ešte , že či na 1: prehladike bude obzerať aj prsia ? ako ma inak vštrí tým UZV ako sa to robí ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. preventívna prehliadka je síce dobrý nápad, ale zatiaľ pre Vás nemá príliš veľký význam, doležitá je až po začiatku pravideľného sexuálneho života
    2. na sex máte dosť času, počkajte si na toho správneho partnera, chlapca, ktorý si to zaslúži. Prvý sex je strašne doležitý a netrpezlivos´t Vám može priniesť komplikácie na celý život. Chlapci sú v tom veku nadržaní a neberú na dievčatá žiadne ohľady, ide im iba o jedno, vyskúšať kam ich pustíte a potom sa chváliť pred kamošmi. A vy isto máte na viac.
    3. zvážte očkovanie proti rakovine krčka maternice, dohodnite sa s mamou, aby Vás dala zaočkovať. Ešte pred prvým sexom, pretože už Váš prvý partner Vás može nakaziť vírusom sposobujúcim rakovinu.
    4. Dievča, ktoré sexuálne nežije sa vyšetruje cez konečník, toto vyšetrenie však je iba orientačné, a doležité až vtedy, keď má dievča problémy, ako prevencia je málo významné.
    Prsníky sa vyšetrujú iba orientačne, nemá to význam. Ulrazvuk sa prevádza pri plnom močovom mechúri.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam 27 rokov, som 9 mesiacov po porode a moj gynekolog mi na preventivnej prehliadke doporucil ockovanie proti rakovine krcka maternice. Vazne o tom uvazujem, ale neni to uz trosku neskoro? Aky mate na to nazor vy? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    HPV vírus sa prenáša pohlavným stykom. Ak ho Váš partner má, tak už ho máte aj vy. Ak ho nemá a on nevystrieda partnerkku a vy partnera, tak HPV nedostanete, a očkovanie je zbytočné.
    O tom to je.

  • ockovanie proti rakovine krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ci sa rozlisuje ockovanie pre zeny/dievcata, ktore uz mali pohlavny styk a tymi, ktore su este panny. Je dolezite o tom informovat gynekologa?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá mala pohlavný styk, už má reálnu šancu, že bola v kontakte s HPV vírusom a že očkovanie bude pre ňu zbytočné. Závisí na množstve partnerov a na množstva partnerov jej partnerov.
    Avšak vakcíny chránia nielen pred jedným druhom vírusu, takže očkovanie doporučujeme aj ženám, ktoré už mali pohlavný styk, aby boli chránené pred reinfekciou iným typom vírusu.

  • krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    mám 31 rokov, v roku 2007 sa mi narodilo dieťa. Po pôrode, ktorý bol vyvolaný som sa hojila asi mesiac, bolo to nepríjemné. Na krčku mám stredne veľkú ranku. Po šestonedelí mi lekár robil cytologiu. Výsledok III. V novembri 2007 som absolvovala konizáciu a kyretáž. Výsledky boli negatívne.
    Teraz v septembri 2008 cytologia s výsledkom IIIa. Ranka na krčku ešte nie je zahojená. Gynekológ sa rozhodol zopakovať cytológiu, z ktorej ešte nemám výsledky. Menštruačný cyklus nie je pravidelný - 23 až 28 dní, pričom prvé 3-4 dni krvácam veľmi slabo a ďalšie 2-3 normálne.
    Moja otázka: Môžem mať v tele nejaký zápal, ktorý je príčinou zlých výsledkov cytologie?
    Moja druhá otázka: Taktiež mám obavy, že takéto výsledky budú po každom vyšetrení cytológie. A znova budem musieť ísť do nemocnice. Je preto vhodné očkovanie proti rakovine krčka maternice ?
    Moja tretia otázka: Ako by ste môj zdravotný problém riešil vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal nerobí dysplastické zmeny, doporučujem opakvoať vyšetrenia. Doležité je aký bol výsledok konizácie, ak bol negatívny, tak cytologia nebola správne zhodnotená. Možno by bolo vhodné konzultovať aj iné pracovisko, aby ste nebola opakovane zbytočne operovaná.