Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,828 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam 27 rokov, som 9 mesiacov po porode a moj gynekolog mi na preventivnej prehliadke doporucil ockovanie proti rakovine krcka maternice. Vazne o tom uvazujem, ale neni to uz trosku neskoro? Aky mate na to nazor vy? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    HPV vírus sa prenáša pohlavným stykom. Ak ho Váš partner má, tak už ho máte aj vy. Ak ho nemá a on nevystrieda partnerkku a vy partnera, tak HPV nedostanete, a očkovanie je zbytočné.
    O tom to je.

Podobné otázky

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hľadal som odpoveď na vašu otázku, či je podstatná hladina protilátok proti čiernemu kašľu na rozhodnutie o očkovaní u tehotných, ale nikde som ju nenašiel. Očkovanie proti čiernemu kašľu sa u tehotných odporúča v každom prípade, ideálne však do 32. týždňa, aby došlo k tvorbe a prenosu ochranných protilátok na plod. Ak sa pre očkovanie rozhodnete, určite ho treba podať čo najskôr, pokiaľ viem u nás je iba Boostrix, čo je kombinovaná vakcína. Ale v tomto Vám poradí skôr Váš praktik, alebo priamo špecialista na vakcináciu.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, je to odporúčané a ideálne je okolo toho 33. týždňa, tak a by sa stihli vytvoriť ochranné protilátky, takže za mňa určite áno.

  • Uzliny

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.

  • Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,
    mám 13 ročnú dcéru a stále váham nad je zaočkovaním proti HPV. Ako dlho vlastne trvá jej účinnosť - už bude chránená po celý život? Týka sa toto očkovanie aj chlapcov?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa doteraz publikovaných štúdií prináša očkovanie proti HPV dlhodobú ochranu, s najväčšou pravdepodobnosťou doživotnú. Protilátky ktoré sa vytvoria sa z krvi dostávajú do pošvového sekrétu a bránia vstupu vírusu do buniek.
    Od decembra toho roku je očkovanie plne hradené pre všetky dievčatá aj chlapcov vo veku od 12. do 14. rokov, prvú dávku je potrebné stihnúť pred dosiahnutím 15. narodenín. V poisťovni Dôvera môžu staršie deti (od 15. do 17. rokov) čerpať príspevok na zaočkovanie až do výšky 70% nákladov.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prípadne by som chcela vedieť vás názor na očkovanie proti HPV Gardasil u 12r dcérky.
    Ja to očkovanie mám, ale bola som očkovaná vo vyššom veku.Teraz nám očkovanie doporučila obvodná dr., rada by som mala názor aj od gynekológa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne pri nezaočkovaných imigrantoch. Moja dcéra je zaočkované a synovia samozrejme budú tiež, až dosiahnu adekvátny vek.
    Prosím pochváľte za mňa Vašu pani lekárku, že odporúča toto očkovanie, zachraňuje tým životy aj zdravie. Určite si dajte dcéru zaočkovať. Málo kto vie, že ženy ktoré chodia na preventívne prehliadky síce majú skoro zachytenú rakovinové zmeny na krčku, ale riešenie je operácia, ktorá spôsobuje riziko predčasného pôrodu. Takže, ak zaočkujete dcéru, chránite aj svoje vnúča pred predčasným narodením.