Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • maličký plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím p. doktor - som v 29. tt a som bola v 28. týždni v poradni. Skôr som Vám písala, že už od 19. tt mi doktorka tvrdila, že mám malý plod. Teraz v 28tt mi vravela, že hlavička bábätka zaostáva v raste 4 týždne a nožičky 2 týždne. Mne sa to nezdá, lebo brucho mám také veľké ako 2 týždne pred pôrodom a kopance dieťaťa sú fakt silné. Tak mi kázala brať magne B6 a mám prísť o 2 týždne na ultrazvuk a ak dieťa nedorastie, tak ma pošle na infúzie. Ja som však bola na vyšetrení u inej doktorky v inom meste a tá mi zrobila dôkladné ultrazv. vyšetrenie a vravela mi, že dieťa je úplne v poriadku a že je také veľké aké má byť, že vraj vôbec v ničom nezaostáva v raste. Tak ja teraz neviem, čo robiť, lebo si myslím, že ten magnezium za 2 týždne nezrobí žiadné zázraky a ak sa zase bude zdať doktorke malý plod, tak ma na tie infúzie pošle. Lenže ja tam nechcem ísť, keďže dieťa je v poriadku a nepotrebujem to. Ak má tam náhodou pošle, tak tie infúzie dieťatku neuškodia??? Ja neviem, či tá moja doktorka má dajaký vadný ultrazvuk alebo čo. Môžem počas tehotenstva si od nej vziať kartu a prestúpiť k inej doktorke?? Poraďte mi, čo mám robiť, lebo nechcem, aby niekto spôsobil pre neznalosť, alebo nekvalitné stroje môjmu dieťaťu viac škody ako osohu. Ďakujem Vám za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak v 28. týždni zaostáva hlavička mesiac, tak niečo je veľmi zlé, buď je nesprávne spočítaný termín, alebo sa jedná o nejakú najskor genetickú vadu a je potrebné dokladné ultrazvukové vyšetrenie na vyššom pracovisku.

Podobné otázky

  • maličký plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím p. doktor, reagujem na Vašu odpoveď na moju otázku ohľadom maličkého plodu v 24. tt, ktorý mi moja dokotrka oddôvodnila, že to je preto, lebo som už počas tehotenstva ešte 2 mesiace kojila. Nastrašil ste ma, keď ste písal, že ak podľa presne stanoveného termínu dieťa v raste zaostáva viac ako 14 dní, tak je potrebné sa obrátiť už na vyššie pracovisko na vyšetrenie. Ona mi totiž prvýkrát už v 19. týždni povedala, že mám malý plod, no a potom druhýkrát v 24. týždni, že je malý a to je už viac ako 14 dní, - je to mesiac a ona ma takou hlúpou odpoveďou odbije a nič viac k tomu nepovie. Odpovedzte mi prosím na dve otázky: môže byť ten malý plod ovplyvnený tým, že som sa fyzicky namáhala? Moja prvá dcéra ešte nevie chodiť a váži 10kg a ja ju nosím po rukách a dvíham. Môže to byť aj preto?? druhá otázka-môžem si vybaviť nestranne dôkladne vyšetrenie u iného doktora bez vedomia mojej doktorky, alebo to nejde??? Ďakuujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne som presvedčený, že ste otehotnela neskor. Doležitý je termín podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia, že plod nie je menší, ale že je mladší. Áno vyšetrenie si možete zaplatiť v ktoromkoľvek súkromnom centre.

  • maličký plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím Vás p. doktor, mám len jednu otázku - som v 24. týž. tehotenstva a doktorka mi podľa ultrazvuku vravela, že moje dieťa je menšie ako by malo na to obdobie normálne byť. Mám sa kvôli tomu znepokojovať, alebo to do konca tehotenstva dieťa ešte dobehne??? Je to moje druhé tehotenstvo a doktorka vravela, že tá malá váha dieťaťa je ovplyvnená tým, že som už počas tehotenstva ešte 2 mesiace kojila. Len Vás prosím o Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musel by som vidieť presné rozmery ultrazvuku.
    Ak Vám toto povedala, je načase zmeniť lekárku, pretože taký nehorázny nezmysel som nepočul, aby kvoli kojeniu zaostávalo dieťa v 24. týždni v raste.
    Doležité je, aby bol presne stanovený termín na základe prvého ultrazvuku v I. trimestry. Ak podľa tohoto termínu dieťa zaostváa viac ako 14 dní, alebo je nesymetrické, tak je potreba dokladné vyšetrenie na vyššom pracovisku.
    Nemyslela, že nemáte presný termín, lebo ste kojila ? Nemožem tomu uveriť.