Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer pan doktor, chcela by som sa spytat v pondelok som bola u doktorky s problemom tykajucim sa vnutromaternicoveho telieska dany (mam ho zavedene rok a pol), zacala ma pichat a mala som aj bolesti a vytoky. doktorka pri vysetreni zistila ze dana je umiestnena dobre, ale ze pod nou alebo okolo nej mam zapal a ze zacina vrastat ci zrastat (nieco take) a ze musi pri najblizsej menzes von. dala mi antibiotika ciplox 500 a macmiror 500 - co sa tyka tych vag. kaps. by som sa chcela spytat ze ci ich mam alebo mozem "brat" aj ked budem mat menzes, mam to totiz dostat v piatok a neviem ci brat alebo nebrat aj pocas toho. a este jedna otazka ci je nutne vybrat to teliesko? ci si ho budem moct dat trebars po nejakom case. alebo ake su alternativa co sa tyka antikoncepcie - okrem tabletiek lebo tie mi robia problemy. dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Prepáčte že zas k tomuto

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mala som ten sex 20.11. mal síce kondóm ale vystriekal sa na mňa, nie do mňa, potom som užila escapelle deň po Tom a menzes mi prišiel normálne 2.12. s tým že dnes ráno som robila test a negatívny, no menzes mi neprišiel len trocha ružového vyšlo. Môže byť že test stále neukazuje po 41 dňoch alebo to len ten escapelle takto rozhodí? Ďakujem za odpoveď a šťastný nový rok ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to spôsobené tým escapelle, je to silná homornálna nálož podaná naraz. Dajte si predpísať normálnu antikoncepciu a nemusíte riešiť podobné situácie.

  • Uretrotomia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo snažíme o bábätko, žiaľ sa nám nedarí. V centre mi bola v 21.6. podaná injekcia Ovitrelle s tým, že ovulácia mala prebehnúť na ďalší deň a po nej som začala užívať Utrogestan. Dnes 26.6. som bola na dlhšie plánovanej kontrole na urológii, keďže ma trápili v minulosti časté cystitídy, kde mi zistili, že mám striktúru urethry a naplánovali mi uretrotómiu v lokálnej anestéze na 4.7. V tomto čase nebudem ešte vedieť, či sa nám podarilo otehotnieť alebo nie. Chcem sa spýtať, či je v tomto období zákrok bezpečný alebo by som mala radšej počkať, kým nebudem vedieť, či som tehotná alebo nie. Predom ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný zákrok nemá vplyv na tehotenstvo, lokálna anestéza sa považuje za bezpečnú počas tehotenstva. Ale odporúča sa pred každým zákrokom vynechať snahy o otehotnenie a plánovať graviditu až po výkone.

  • Hrčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, nad sekciou asi 2 cm sa mi objavila nebolestiva hrčka, pohyblivá, velkost 1,5x1 cm, nepravidelny tvar, v podkoží, pomerne dobre ohraničena, zmiesana echogenita prevazne hypoechogenne s anechogennymi okrskami s echogennym lemom, v CFM so zaznamenanou vaskularizaciou.
    LU v inginach nezvačšene.
    Prosim Vas, vedeli by ste mi povedat, co by to mohlo byt? Mam velke obavy. V pondelok mi budu tuto hrcku vyberať a posielat na histologiu.
    Dalsia otazka je, ci mi moze byt podana lokalna anesteza, keďže je dost možné, ze som tehotna, nakolko sa s muzom snazime o dieta.
    Viem, ze podana napriklad u zubara byt moze, skor ma zaujima, ak mi ju podaju na miesto, kde mam tu hrcku, ci by to potom v prípade tehotenstva neovplyvnilo nejako vyvoj plodu.
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem či správne rozumiem, ale ak sa jedná o hrčku v podkoží nad ranou po cisárskom reze, môže ísť o tzv. schlofferov uzol - fibrozne jazvové tkanivo okolo stehu. Ak je v tom vaskularizácia, teoreticky by mohlo ísť aj o endometriózu podkožia, ktorá žiaľ po cisárskom reze môže vzniknúť zanesením buniek decidui do podkožia.
    Lokálna anestéza nevadí v tehotnosti. Ak ste naozaj rodila cisárskym rezom, mala by ste počkať aspoň rok s ďalšou graviditou.

  • kombinacia kasicky s genyxom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám problém s menštruáciou. Bola som u lekárky a poslala ma na endokrinológiu. Na internete som našla, ze na nedostatok hormonov je dobrá aj materská kašička. Chcela by som sa opýtať, či sa môže kombinovať materská kašička s gynexom. Viem, ze materská kašička sa užíva 40 dní a potom 2-3 týždne pauza. Je lepšie ak sa gynex užíva počas tejto pauzy, alebo sa môžu užívať spoločne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    oba preparáty sú prírodné a ich účinnosť je iba predpokladaná a nie overená štúdiami. Osobne si myslím, že ich možete kombinovať, ale určite je doležité endokrinologické vyšetrenie, aby sa zistila skutočná príčina poruchy cyklu.
    Ako dieťa som jedol med s kašičkou, teraz premýšľam, či to nejako nenarušilo moje mužstvo.

  • Vysledky OC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    dneska som po 4 mesiacoch zistila presne vysledky z onkocytologie a zmocnil sa ma strach. Telefonicky mi bola predana info, ze vysledky su OK a na kontrolu mam prist o rok. Vysledky su vsak nasledovne:
    ENDO:PAP II
    EKTO: PAP II, reaktivne zmeny , metaplázia

    Ked mi bol robeny odber, bola robena aj kkultivacia ( vysledok gardnerella).
    Mam strasny strach az teraz som zistila co mam za vysledky ( OC bola robena vo februari). Stale trpim nejakymi vytokmi.
    Prosim aky je postup pri takomto vysledku? Mam strasny strach z rakoviny. Moj doktor je teraz na dovolenke, tak sa obraciam na vas.
    Kazdy rok chodim pravidelne na kontroly a vzdy som dostala iba info cez SMS, ze je vsetko OK a mam prist o rok na preventivku. Az teraz nahodou ked som potrebovala kartu som zistila ako sa veci maju.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PAP II je nález ktorý nie je podozrivý z dysplázie a rakoviny, často je to zápal, alebo iný proces, stačí kontrola tak ako to stanoví Váš ošetrujúci lekár.