Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hysterektomia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Chcem vás poprosiť o informáciu.Som po hysterektomii a lekár mi povolil pohlavný styk.No po pohlavnom styku som začala mierne krvácať.Krvácanie ustúpilo.Mohlo dôjsť k narušeniu zošívanej pošvy?Krvácala by som v prípade že by sa stehy uvolnili?Mala by som nejaké bolesti?Cítim sa v poriadku,no predsa sú obavy.Dakujem vopred za zodpovedanie otázky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete ako dlho te po operácii, ale je možné, že okolo stehov sa spravili tzv. granulácie, ktoré krvácajú, určite sa nepovolili stehy. Ak by sa to opakovao, vhodné je vyšetrneie.

Podobné otázky

  • hysterektómia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď som po hysterektómii za akú dlhú dobu môžeme mať s manželom pohlavný styk a či sa nemusím obávať nejakých následkov.Ďakujem za odpoveĎ

  • rakovina kŕčka materniceyj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28, pred 2 týž. mi po konizácii a následnej histológii zistili rakovinu kŕčka. Min 10 rokov som bola sledovaná z dôvodu odreninky na kŕčku. Cytológie 2x do roka boli vždy II. Po pôrode (12/2007) som mala III. Napriek tomu mi zistili už rozsiahlý karcinóm... Jednoducho, čaká ma hysterektómia, a potom uvidíme čo ďalej. Mám jedno krásne dieťa, už som sa ako-tak vyrovnala so skutočnosťou. Zaujímalo by ma však: po akú dlhú dobu sa uchovávajú brané vzorky pre cytológiu, či sa vlastne uchovávajú. A ešte jedna "banálna" otázka. Je možné si vychutnať sex i po hysterektómii? Nemyslím možnosť pohlavne žiť, ale priamo mať pôžitok z toho - orgazmus. Vopred Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predpokladám, že nejde až o tak rozsiahly karcinóm, a liečba bude naprosto účinná. Neviem ako dlho sa ukladajú vzorky ale viem, že patologické preparáty sa ukladajú 10 rokov.
    V určitých zriedkavých prípadoch nie je možné zachytiť rakovinu krčka maternice vo včasnom štádiu - buď je rakovina umiestnená vnútri hrdla a je to iba varianta rakoviny tela maternice alebo ide o vzácny druh rakoviny krčka, ktorá sa na cytologii neprejaví (tzv. rakovina zo svetlých buniek).
    V každom prípade sa stav zrejme podchytil skoro a budete v poriadku. Štúdie dokázali, že aj ženy po hysterektomii majú dobrý sexuálny život, v podstate rovnaký ako pred operáciou.