Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rakovina kŕčka materniceyj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 28, pred 2 týž. mi po konizácii a následnej histológii zistili rakovinu kŕčka. Min 10 rokov som bola sledovaná z dôvodu odreninky na kŕčku. Cytológie 2x do roka boli vždy II. Po pôrode (12/2007) som mala III. Napriek tomu mi zistili už rozsiahlý karcinóm... Jednoducho, čaká ma hysterektómia, a potom uvidíme čo ďalej. Mám jedno krásne dieťa, už som sa ako-tak vyrovnala so skutočnosťou. Zaujímalo by ma však: po akú dlhú dobu sa uchovávajú brané vzorky pre cytológiu, či sa vlastne uchovávajú. A ešte jedna "banálna" otázka. Je možné si vychutnať sex i po hysterektómii? Nemyslím možnosť pohlavne žiť, ale priamo mať pôžitok z toho - orgazmus. Vopred Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predpokladám, že nejde až o tak rozsiahly karcinóm, a liečba bude naprosto účinná. Neviem ako dlho sa ukladajú vzorky ale viem, že patologické preparáty sa ukladajú 10 rokov.
    V určitých zriedkavých prípadoch nie je možné zachytiť rakovinu krčka maternice vo včasnom štádiu - buď je rakovina umiestnená vnútri hrdla a je to iba varianta rakoviny tela maternice alebo ide o vzácny druh rakoviny krčka, ktorá sa na cytologii neprejaví (tzv. rakovina zo svetlých buniek).
    V každom prípade sa stav zrejme podchytil skoro a budete v poriadku. Štúdie dokázali, že aj ženy po hysterektomii majú dobrý sexuálny život, v podstate rovnaký ako pred operáciou.