Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • lutenyl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som vediet ze ci to podporuje aj rast prsnikov

Podobné otázky

  • klimaktérium?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 44 rokov, v poslednom roku som menštruáciu mávala, ale dosť v nepravidelných intervaloch, meškávala v rozmedzí od 1-2 týždňov. Vždy v strede cyklu som pociťovala návalovú vlnu, s pálivým doprovodom smerom od vaječníkov hore k hrudi a sprevádzalo to zvýšené búšenie srdca. Trvalo to krátko, ale ten pocit bol nepríjemný a navyše som sa vždy obávala, aby sa mi to nestalo napr. v práci, vonku, skrátka niekde mimo domova. Teraz som mala naposledy menštruáciu 5.12.2009 a odvtedy nič. Lekár mi pichol agolutin a nič. Urobil test tehotnosti-negatívny. Napokon mi nasadil Lutenyl. Dobrala som 10 tabliet a mám čakať 10 dní, či sa menštruačný cyklus objaví. Povedal mi, že v mojom veku je to ešte skoro, aby som bola bez menštruácie, kvôli iným možným zdrav. ochoreniam, ktoré tento stav sprevádzajú. Veľmi ťažko sa mi s ním komunikuje, lebo nepovie nič navyše a keď sa pýtam odpovie jedným slovom. Rada by som vedela, že ak mi teraz do 10 dní cyklus sa obnoví, bude to už trvalé, alebo zasa budem musiet niečo užívať? Alebo môžem byť už bez cyklu??? Ďakujem za odpověď

  • Lutenyl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    kvoli uprave cyklu mi lekar naordinoval Lutenyl, pred 6 dnami som dobrala poslednu tabl.prveho balenia, menzes som zatial nedostala, kolko mam cakat, treba potom ist na "vyvolavacku" ? predtym som mala prave opacny problem - kratky cyklus 16-18 dni - posledne 2 mesiace.
    Dakujem za odpoved, vasa poradna je na vysokej urovni.

  • polycystické vaječníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer, chcem sa opýtať: stále čítam o potrebnej liečbe polycystických vaječníkov (PV) . mne PV diagnostikovali pred 4 rokmi, ale dr. ma nijak neliečila. čítala som, že sprievodným znakom je aj zvýšené ochlpenie a liečbou PV sa aj toto môže upraviť. chcem sa opýtať, či je alebo nie je potrebné liečiť PV. mala som aj problém s otehotnením. s manželom sme sa dennodenne snažili 8 mesiacov. už sme si ako stroje pripadali. ale našťastie už máme 22 mesačnú dcérku. len teraz mám strach, že keď sa začneme snažiť o druhé, že aj tam bude problém. okrem toho, mám neprav. cyklus 32-45 dňový. a až na moje výslovné požiadanie mi dr. predpísala lutenyl.
    ešte jednu otázku. pred pár dňami sa mi na prsníku spravil taký bordovo fialový pľuzgier, ktorý bol na vonok jemný /no proste pľuzgier/ a zvnútra maličké hrčky. dookola sa mi to zapálilo, bolí ma celý prsník, cez podpazušie až na chrbát tá bolesť zachádza a keď som bola u dr. tak mi prezrela rukami prsníky, skonštatovala, že je to zápal, dala mi atb., prezrela komplet pohmatom prsníky, zistila zväčšené uzliny a to bolo všetko. nebolo by dobré, spraviť aj sono? lenže moja dr. na vlastné požiadanie sono prsníkov nerobí. :-/ a veru už nemám akú lekárku zmeniť. u nás je ten výber veľmi chabý.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ideálnou liečbou pri polycystických vaječníkoch je hormonálna antikoncepcia, ktorá napraví hormonálny nesúlad pri tomto onemocnení. Dokonca lieči aj metabolické dosledky ochorenia.
    Ak nekojíte a vznikol Vám zápal prsníka, bolo by vhodné mamologické vyšetrenie.

  • Progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Moja gynekologicka mi zistila,ze mi chyba progesteron...vysetrenie spravila na zaklade toho,ze moj MC bol velmi nepravidelny a bez injekcie som uz potom nedostavala MS...skusili sme Lutenyl...nic...potom Provera...nic a nakoniec Duphaston a tam doslo k MS,ale k slabej a po 3dnoch to skoncilo....chceme druhe dieta,len mam obavy,ze vobec nedochadza k ovulacii....co este mozem urobit,aby som mavala tu ovulaciu? Neviem si ani vysvetlit,preco to nastalo,ved som 4roky po porode a mavala som ukazkovu MS...dokonca som vedela kedy mavam ovulaciu...dakujem za akukolvek odpoved...Pekny dnik prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste pribrala určite musíte zhodiť. Inak by Vám mohli pomocť lieky na vyvolanie menštruácie, avšak predtým by som doporučil endokrinologické vyšetrenie, ktoré určí, prečo nedochádza k ovulácii. Liečiť by sa mala príčina.

  • oddialenie menštruácie - Lutenyl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, prosím Vás o Vašu radu ohľadne spôsobu užívania lieku Lutenyl. Chystám sa na dovolenku a keďže menštruácia mi vychádza na tretí deň dovolenky rozhodla som sa požiadať môjho gynekológa o tabletky na posun menštruácie keďže neberiem HAK. Predpísal mi Lutenyl s tým aby som ho začala užívať 3 dni pred očakávanou menštruáciou a počas všetkých dní, tabletiek je tam desať. Vraj po ich dobratí dostanem menštruáciu až o 10 dní po poslednej tabletke. Na internete som však čítala že do troch dní...v tom prípade by som to dostala ešte na dovolenke...Prosím aj o Vaše vyjadrenie...Ďakujem veľmi pekne.