Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cystická fibróza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mojej sestre sa pred pár dňami narodilo bábätko a žiaľ sa pri vyšetrení prišlo na to, že má CF. To znamená že nosičom je aj moja sestra. Ja už jedno dieťa mám (dvojročného syna, ktorý je zatiaľ zdravý a pediatrička ma upokojila, že nie je dôvod ho ani testovať lebo doteraz nevykazuje žiadne príznaky CF), ale ešte jedno plánujeme a tak sa chcem opýtať, či je potrebné, aby som absolvovala aj ja nejaké vyšetrenie či som nosičom CF. Dá sa CF zistiť už v prenatálnom vývoji? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sestra aj jej partner sú nosiči. Je možné, že aj vy ste nosička, závisí na tom, či u sestry to vzniklo samo alebo to získala od rodičov.
    Myslím, že je možné, aby ste sa vy aj partner dali otestovať na nosičstvo.

Podobné otázky

  • Riziko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,mám dosť chúlostivú otázku-mám priateľa s ktorým plánujeme uzavrieť manželstvo,a pravdaže by sme chceli mať v budúcnosti spolu aj dieťa.Problém je však v Tom,že môj priateľ je mojím bratrancom-(naši otcovia sú bratia).rodina je zhrozená,vraj možeme mať poškodené dieťa.Je to pravda ??ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    keď majú dvaja príbuzní dieťa, tak sa vlastne vzájomne spájajú podobné genetické materiály. Znamená to, že ak majú v rodine nejakú genetickú vadu, ktorá sa prejaví iba ak sa zdedí od oboch rodičov (tzv. recesívna vada), tak je vačšia šanca, že sa prejaví. Príklad je cystická fibróza, ak ju prenáša iba jeden rodič, tak dieťa ju nedostane, ak ju prenášajú obaja a dieťa zdedí oba choré gény, tak ju potom má. Podobných chorob je veľa.