Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pozitivny skrining

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer pan doktor mam na Vas zopar otazok.Robili mi tripletest a mam taketo vysledky.Vek matky-34rokov,Gestačny vek v datume odberu16/2-podla udajov.15/0podlaUZV.MS-AFP 22,34ng/ml. uE3hodnota 0,47ng/ml Total hcg 33,380kiu/L. Vysledok skriningu pozitivny,zvyšene riziko Downovho syndromu 1v100(v termine)RizikoNTD1v5300.poznamka riziko DSlen z veku matky 1v420.Na 3D-ultrazvuk som objednana až o dva tyždne.Podla Vas je tam nejake riziko,alebo to udavaju len fixne mam 34r.prve tehot.sa skončilo v 21tt-boli to trigeminy,druhe-mam zdravu dcerku 2r.a teraz je to tretie.poprosim o Vaš nazor ohladom vysledkov.´DAKUJEM jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u Vás je riziko Downovho syndromu pomerne vysoké a určite by som zvážil amniocentézu a odber plodovej vody. Z hladiska veku je riziko 1:420 ale z výsledkov je vyššie 1:100.

Podobné otázky

  • dobry deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opýtať višiel mi pozitivny skrining na riziko dawnovho syndromu 1:210 pri čom mam MS-AFP hodnota 38,3ng/mL :1.52Mom a Total hCG hodnota 76,5 kiu/L : 4,16 MoM moj vek je 32 rokov su tieto vysledky moc zle?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko 1:210 nie je ani pozitívny ani negatívny, je to tzv. šedá zóna.
    Máte 3 možnosti, buď akceptovať toto riziko (šanca Downovej choroby je jedna ku dvesto), alebo podstúpiť odber plodovej vody (šanca potratu pri nej je jedna ku sto) alebo žiadať podrobné ultrazuvkové vyšetrenie na prítomnosť tzv minor markerov, ktoré podozrenie zvýšia alebo znížia.