Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kiahne, vitamíny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Dala som si syna zaočkovať proti ovčím kiahňam, lebo ja som ich nemala (aspoň o tom neviem) a syn ako reakciu na očkovanie dostal pár vyrážok (inak je úplne v pohode). Teraz sa obávam, že to od neho môžem dostať (je to málo pravdepodobné ale predsa) a zároveň ale plánujeme s mužom druhé bábo. Napchávam sa už druhý mesiac drahými vitamínmi (Femibion 800) a tak by som nechcela dlho čakať na tehotenstvo (pred 3 a pol mesiacmi som mala missed abort a už mám 38rokov).
    Myslíte, že sa môžeme teraz snažiť a ak prídu kiahne a zároveň otehotniem, tak vírus plod celkom zničí alebo si ho nevšimne?
    A ešte k tým vitamínom: Mohla by som zmeniť užívanie Femibionu na CalibrumBabyplan/Calibrum mami? Rozmýšľam, či si telo nezvyklo na iný typ podávania kyseliny listovej (z Femibionu) a či by vedelo potom spracovať zase iný typ (z Calibra). Pri prvom tehotenstve som brala len Calibrum a všetko bolo v poriadku a aj syn je zdravý. Dôvod zmeny by bol u mňa len finančný. Femibion mi odporučila moja gynekologička po tom aborte.
    Prepáčte, ak sa hlúpo pýtam, ale tieto otázky ma trápia.
    Ďakujem pekne za odpoveď.
    Julia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kiahne sa očkujú živou ale veľmi oslabenou vakcínou, ktorá sa medzi ľuďmi prakticky neprenáša, preto sa nemusíte stresovať a možete pokojne otehotnieť.
    Moj názor na vitamínové preparáty je jednoznačný, nie sú potrebné, stačí vyvážená strava.