Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • parlodel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    prosim vas o odpoved na otazku, tykajucu sa uzivania Parlodelu. Kvoli zvysenej davke prolaktinu, mi ho moj gynekolog predpisal (2x0,5 denne). V informacnom letaku je spomenute, ze treba upozornit lekara,ak osoba trpela/trpi psych. problemami. Ja som pred pol rokom vysadila liecbu antidepresivami. Lekarovi som to spominala. Teraz neviem, ci je vhodne zacat tento liek uzivat alebo nie. Dakujem za odpoved. L.

Podobné otázky

  • prosim o pomoc...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som vas poprosit o radu, potratila som v 17.tt a na druhy den potom sa mi zacalo tvorit mlieko,ale tak ze mam uplne naliate prsniky, bolia ma, palia a robia sa mi aj hrcky. Doktor mi predpisal lieky norethisteron,na ktorych som si ale precitala,ze medzi neziaduce ucinky patri aj tvorba mlieka...Chcem sa spytat,ci su tieto lieky aj na zastavenie tvorby a ci mi pomozu?mam ich na 10 dni v davkovani 4x4, 3x3, 2x2 a 1x1. Co este mozem urobtit preto,aby sa mi mlieko netvorilo?Obmedzila som pitny rezim a na noc si prsia stahujem elastickym obvazom.Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite Vám mali predpísať iný liek, buď Dostinex, Mysalfon alebo Parlodel. Navštívte nemocnicu kde ste potratila, tam Vám mali vydať recept.

  • laktacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som Vas poprosit o pomoc. Bola som v 11 t. tehotenstva a som 5 dni po UPT.Mam bolestive prsniky a zacalo sa mi tvorit mliecko. 5 rokov pred otehotnenim a v prvy mesiac tehotenstva som uzivala antidepresiva {Velaxin, depakin,seroquel).Ako je mozne zastavit tvorbu mlieka, aby to neovplyvnilo moj psychicky stav, kedze som citala, ze Parlodel sa nema uzivat pri psych. problemoch. Dakujem za odpoved.

  • zastavenie laktácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať či existuje nejaká injekcia na ukončenie laktácie. Práve som dcéru odstavila, po dvoch rokoch a od parlodelu mám žalúdočné potiaže, takže ho nemôžem doužívať.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odstavenie od kojenia je prirodzená vec a nie je potreba dávať na to lieky. Proste prestante dcéru prikladať, prsníky si nevytláčajte, neodsávajte a mlieko sa prestane tvoriť. Ak by ste mala príliš naliate prsníky, tak si dajte studený obklad a jeden deň obmedzte príjem tekutín.l

  • kolostrum

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor.Som v 22 t.t cakám 2 dieta pri prom sa mi v tomto case tvorila tekutina v prsiach ktorá vytekala.je to normálne ze mi este netecie? nemoze to suvysiet z liekami na ukoncenie laktácie parlodel po 2 rokoch som chcela ukoncit dojcit dcerku tak som ich uzivala.

  • prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Pisala som vam ohladne zvyseneho prolaktinu,mam ho 1050 norma bola 600. A gynekologicka mi nasadila parlodel preto,kedze mam menstruacny cyklus zatial pravidelny ze aby som ho do buducnosti nestratila,ze by bol potom v buducnosti problem s otehotnenim. Mna skor zaujima preco sa prolaktin zvysuje,jeho priciny???Mag. rezonancia dopadla pred 5 rokmi v poriadku ale ja mam prolaktin zvyseny stale. NIE je to nebezpecne? Mala by som absolvovat nejake vysetrenia,lebo to mam nechat tak. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvýšené hladiny prolaktínu majú viac príčin, niektoré priamo v hypofýze ale aj inde. Býva to pri obezite, pri poruchách štítnej žľazy, alebo je príčina priamo zvýšená funkcia hypofýzy. Pokiaľ nie sú hodnoty niekoľko násobok normy, tak nie je podozrenie na nádor hypofýzy, vhodné je vyšetrenie zorného poľa.