Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • SEX ;) a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor, chcem sa opytat nasledovnu otazku ...

    mala som dva spontanne potraty, potom genetika - zla diagnoza, tretie tehotenstvo v siestom mesiaci skoncilo umelym prerusenim (vsetko v priebehu dva a pol roka)

    Interupcia bola prevedena vo februari, uz mam aj po menstruacii. Mozem sa opytat, ci este so sexom cakat alebo je to v poriadku a ked prisla menstruacia, tak mozeme uz pokojne sexovat, alebo je umele prerusenie ine ako spontanny potrat a treba pockat dlhsie, aby sa zbytocne nieco neskomplikovalo?

    Dalej by ma zaujimal tiez vas nazor na to, ako dlho treba cakat s dalsim tehotenstvom. Stretla som sa s roznymi nazormi a kazdy dalsi mi pomoze urobit "lepsi priemer" :) zda sa mi vsak, ze odporucanie jednej lekarky, aby som cakala rok, ci dva, je az prilis cudne. Ak sa citim psychicky v poriadku, tak ma zaujima skor stranka zenskych organov, ktore su do toho "zakomponovane" a vlastne zrejme treba, aby sa zregenerovali aj tie, preto chcem vediet aj vas nazor (lebo vase nazory mam naozaj rada).

    A este do tretice, kedze diagnoza je, aka je (vyvazena translokacia), nie je mozne s tym nic spravit. To znamena v mojich silach nie je ani zrnko toho, aby som pre "uspesne tehotenstvo" mohla nieco urobit. Treba len skusat a cakat. Preto hovorim, ze som psychicky v pohode a pytam sa na fyzicku stranku. Je mozne, ze ta psychicka sa iba javi ako "v pohode" a aj kvoli nej treba cakat?

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už možete sexovať, ale nemala by ste len tak náhodne otehotnieť.
    Čo sa týka Vašej vyváženej translokácie, existuje možnosť ako zariadiť, aby ste mala zdravé dieťa.
    Urobí sa skúmavkové oplodnenie a embryá sa vyšetria geneticky, či sú v poriadku, a do maternice sa zavedie geneticky zdravé embryo.
    Neviem, kto to na Slovensku robí, tu v ČR sa tým zaoberá Gennet. (www.gennet.cz). Skúste sa s nimi poradiť.