Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    je este bezpecne cestovanie v autobuse v 38-39tt tak raz tyzdenne? vzdialenost je asi 50 km. mne to zatial nerobi ziadne problemy, ale nemoze sa nic vazne stat? a este jedna otazka....ak som prekonala v tehotenstve chripku znamena to ze babo bude po narodeni odolnejsie? alebo tio nezavisi od toho? za odpoved dakujem.

Podobné otázky

  • cyklus po orerácii 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ďakujem za Vašu odpoveď no a práve to je to. Radili ste mi HAK na pravidelný cyklus po operácii endemetriózi a inekciách. Nechcem užívať HAK. Ani pred operáciou som HAK neužívala. Potrebujem poradiť práveže inú alternatívu. Bojím sa, že budem mať nepravidel cyklus. Chcem už nabehnúť do normálu ako zdravá žena. No nechcem užívať HAK.a vlastne otázočka obnoví sa plne, úplne plne činnosť vaječníkov? Čo by teda bolo vhodné? ďakujem klárika

  • pohlavny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam len otazocku ohladom pohl.styku mam taky problem ye pri pohlavnom stzku mz praska posva neviem ci je sucha alebo co neviete my poradit? a druha otazocka som po porode 4mesiace a pri pohlavnomstyku u mna nedojde k .... neviete co to moze byt manzel uz si to vsimol a ze nieje moj idealny partner nahneval sa neviete my poradit co mam s tym robit ?:(( uz som nestastna dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lubrikačný gel, určite predídete praskaniu pošvy, je to po porode normálne. Čo sa týka orgazmu, až 50% žien má problém s dosiahnutím orgazmu pri bežnom styku. Manžel bude ideálnym partnerom ak sa za to nebude na Vás hnevať, to nie je na hnev, je to normálne.

  • tehotenstvo a lietanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    pred par dnami som zistila ze som tehotna...som si vypocitala na int.ze by som mala byt priblizne 4tyzdne a 5 dni ....mame uz kupene letenky na slovensko na 3.7. to by som bola asi v 8tt...chcela by som sa spytat ci je to bezpecne letiet alebo radsej nemam ist. let trva dve hodinky z londyna do BA, prve tehotenstvo bolo bezproblemove
    a este jedna otazocka pred tyzdnom bola moja dcerka ockovana MMR moze to mat nejaky vplyv na moje tehotenstvo? vsetci mi hovoria ze nie ...tiez si to myslim ale pre istotu sa pytam ....dakujem

  • umrtvenie u zubara v 19 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor!
    momentalne som v 19.tt. caka ma navsteva u zubara a s tym suvisi "oprava" zubov. chcem sa Vas spytat ci je mozne, aby moja zubna dr pouzila lokalne umrtvenie. nechcem dietatko stresovat. neskutocny strach u zubnej mam od detstva a ide o citlivy zakrok. bezne citam, ze je lepsie si dat pichnut injekciu, ako sa bat..ze to je pre dietatko este horsie.moja gynekologicka ma vsak prekvapila reakciou, ze to necha len na mna, ci ovplyvnim vyvoj babatka...?mam pockat na "vhodnejsi mesiac tehu"?je vobec taky tehotny cas, kedy takyto zakrok vobec nevadi? momentalne mam obavy aj preto, ze pred tyzdnom som bola hospitalizovana v nemocnici s krv.vytokom..ustalo..ale obcas sa mi znovu objavi ..moja dr oznacila ako pravdepodobnu pricinu krvacanie z rany na krcku maternice.. babatko je v poriadku. a moja druha otazocka...toto krvacanie ustane casom same, alebo?mam radsej aj tu navstevu u zubnej presunut? dakujem za Vase odpovede. s pozdravomm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    lokálna anestéza je bezpečná a ja si ju dávam tiež vždy, a ani sa za to nehanbím. Nestresujte sa, dajte si spraviť zuby s anestézou. Krvácanie s tým nemá nič spoločné, závisí na lokalizácii placenty. Ak je to z krčka nič to neznamená.

  • zamlkly potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, pan doktor. Mam na Vas par otazok...vcera som porodila v 18.tyzdni mrtvy plod...zistili mi to UZV, predtym mi robili posledny UZV v 13.tom, napriek tomu ze som mala pozitivny triple test aj pozitivny AFP test v 16.tyzdni. Nemyslite si, ze mi moj doktor mohol urobit ten UZV skor, kedze som mala zle triplle testy? Ktovie, ako dlho bol ten plod mrtvy, mohol byt aj 3 tyzdne...Myslim si, ze so ten hrozny porod mohla podstupit skor, keby sa viac staral...co si tom myslite?
    Potom sa chcem opytat, ako je to mozne, ze som mala dieta s nejakou tazkou vadou, nikto v nasej ani manzelovej rodine nemal ziadne vady ani v tretom kolene...ja mam tiez jedneho krasne zdraveho synceka, ktoreho som rodila u Vas na BUlovke a chvilku aj za Vasej asistencie :) A este posledna otazocka: kedy mozem znovu otehotniet? po pol roku? A aku mam sancu ze to bude opat krasne zdrave dietatko...Dakujem Vam pekne za odpovede. Daniela.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste mala pozitívne testy, bolo potrebné genetické vyšetrenie a amniocentéza. Inak nie je veľký rozdiel medzi potratom v 16. a 18. týždni - dokonca v 18. týždni to može byť ľahšie, lebo maternica je citlivejšia na hormóny.
    Genetická vada je často vecou náhody, vajíčko nebolo zdravé, alebo spermia nebola v poriadku. Nie je potrebné sa stresovať, počkáte pol roku a znovu možete otehotnieť.