Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Streptokokus agalactiae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    momentálne som v 36 tt. a pri poslednej návšteve poradne mi z výteru zistili streptokoka. Lekárka mi na to predpísala vaginálne guľôčky Macmiror complex 500.
    Rada by som vedela, či to má nejaký vplyv na bábätko.
    Ďakujem za odpoveď.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa spytat co znamena vysledok cytologie III stupen ?
    da sa to preliecit...macmiror complex 500 mi predpisala dr...verim ze je to ucinna liecba na tu IIIku....
    moze to ovplyvnit plodnost ten vysledok krcka...
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite sa to nelieči macmirorom.
    PAP III znamená pravdepodobné zmeny podozrivé z dysplázie, určite je nutné ster opakovať a podľa výsledku bude zrejme potrebná operácia. Nezanedbajte to.
    plodnosť to neovplyvňuje ale určite neplánujte tehotnosť, kým sa tento problém nevyrieši.

  • tehotná 0 Rh neg., pupočník, výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Dakujem Vám, pán doktor, za predchádzajúce odpovede.
    Chcem sa teraz opýtať:
    1. Som v 37.tt, čaká ma tretí pôrod, mám 39 rokov. Mám krvnú skupinu 0 Rh negatív, manžel 0 pozitív. Prvé naše dieťa má 0 neg. Potom som potratila v 2.mesiaci, injekciu proti tvorbe protilátok mi dali. Druhé dieťa má 0 poz., protilátky sa v tehotenstve netvorili, inj. mi tiež dali. Protilátky sa mi netvoria ani teraz. Pri oboch pôrodoch sa však ponáhľali raz-dva prestrihnúť pupočnú šnúru, povedali, že kvôli mojej krvnej skupine. Už dávnejšie som čítala, že dieťa dostáva ešte po narodení kyslík aj iné dôležité látky cez pulzujúcu pupočnú šnúru, že mu to pomáha lepšie sa adaptovať na vonkajší svet. Je potrebné pupoč. šnúru v mojom prípade rýchlo prestrihnúť?
    2. Celé tehotenstvo mám žltý výtok, mierne zapálené pošvové steny, bolestivý vstup do pošvy pri vyšetrení.Brala som Macmiror complex 500 v 9.- 10.tt a v 30. - 31.tt. Po skončení užívania asi po 3 dňoch bol výtok znova. Teraz mi lekár predpísal každé 3 dni 1globulu až do pôrodu. Na začiatku vyšla kultivácia strept.agalactia + candida, potom už nič. Ureaplazmy negatívne. Iné stery nerobené. Môže moja prípadná chlamýdiová inf. alebo mykoplazmy ohroziť bábo pri a po pôrode? Nemá môj stav vplyv na pružnosť pošvy? Čo ešte môžem urobiť, aby som si pomohla?
    Ďakujem Vám za trpezlivosť a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. dieťa má presne toľko krvi koľko potrebuje pre seba a pre placentu, ak sa nepreruší pupočník dieťa nasáva krv z placenty a tým si zvyšuje nadmerne objem cirkulujúcej krvi a krviniek. Dochádza k preťaženiu srdiečka, k zahusteniu prostredia a hlavne neskor k nadmernému rozpadu krviniek, čím dochádza k novorodeneckej žltačke, preto sa pupočník prerušuje skoro po narodení.
    2. Chlamýdie a mykoplazmy sú infekciu čípku a nie pošvy. Vaše problémy zrejme sposobuje chronická kandidóza, kúpte si Gynopevaryl 50 mg čípky a zavádzajte si ich až do úplného využívania, stav by sa mal upraviť.

  • krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Mám 28 rokov, v decembri minulého roku som porodila môjho synčeka. Tehotenstvo som mala rizikové, na začiatku tehotenstva som stále krvácala, mala som kŕče, čiže hrozil mi potrat. V neskoršom období som sa začala otvárať, už v 6. mesiaci som bola otvorená už na 3 prsty, v ôsmom už na 6 prstov. Všetko však dobre dopadlo, porodila som 2 týždne pred termínom. Problém je však môj kŕčok maternice, na ktorom mám akúsi vrodenú jazvu, ktorá mi ho celý oslabuje. Už v mojich 14 rokoch ma moja gynekologička odporúčala na operáciu, na odstránenie tejto jazvy, ale z nemocnice ma vrátili, že som ešte primladá. Potom ma doktorka preliečovala a všetko bolo ako tak OK.
    Po pôrode mi brali cytológiu, ktorá bola dobrá č. II, ale bol tam dotaz, že dochádza k relatívnej zmene buniek. Taktiež prišla veľmi silná, 9 dňová menštruácia, napriek tomu že som kojila 7mes, menštruáciu som mala hneď v 2. mes. po pôrode. Pri pohlavnom styku som krvácala, tiež pri tvrdej stolici trochu špiním. Gynekologička mi predpísala MACMIROR COMPLEX 500, ktoré som vybrala. Po vybraní sa mi menštruácia zjemnila, pri styku stále trošku špiním. Kultivácia i sono bolo OK, vraj žiadny zápal. Teraz mi brala kontrolnú cytológiu, ktorá je vraj zlá.
    Doktorka stále trvá na odstránení kŕčka. Chcela by som sa opýtať, je to naozaj jediná cesta? Chcela by som mať neskôr ešte deti. Teraz to neprichádza do úvahy. Mám súhlasiť s operáciou? Pani doktorka čaká na moju odpoveď, ja by som však rada počula názor i iného odborníka.
    Trošku som to rozpísala, ale chcela som Vás zoznámiť s celkovou situáciou.
    Vopred Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechápem, ako zistila doktorka v 14 rokoch, že máte jazvu na krčku, ženy ktoré nemali pohlavný styk sa v zrkadlách nesmú vyšetrovať.
    Najdoležitejším ukazateľom je výsledok cytologického vyšetrenia. Na základe tohoto sa indikuje výkon na krčku.
    Kultivácia býva negatíva, doležité je vyšetrenie na chlamýdie a GO, ktoré ako jediné sposobujú zápal krčka.
    Takže záverom - určite by ste mala mať uvedené vyšetrenia a zopakovanú cytológiu. Ak bude pozitívna na dysplastické zmeny výkon b y sa mal urobiť. Ak budete mať pozitívne zápalové nábery, tak by ste mala dostať antibiotiká celkovo.