Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ešte raz dobrý deň,
    ja som vám cca pred 2 hodinami písala ohľadom cukrovky a chudokrvnosti... Pýtali ste sa, aký mám krvný obraz, môj krvný obraz je:
    WBC: 13,5+
    RBC:3,71
    HGB:103-
    HCT:0,350
    MCV: 94,3+
    MCH: 27,8
    MCHC: 294-
    PLT:224
    NEUT: 0765
    LYMPH: 0,186
    MXD: 0,049

    Vyšetrenia v moči:
    pH: 7+
    Leukocyty-sediment: sem tam +
    Epitelie - sediment: ojed
    Hlien.vlakna-sediment: sem tam +
    Kryst.uratov-sediment: dost +
    Bielkovina, glukoza, ketolatky, bilirubin, urobilinogen su negativne

    Myslíte si, že som chudokrvná??? A čo to znamená pre dieťa???

    Ďakujem veľmi pekne...

Podobné otázky

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor robili mi test ma tehotensku cukrovku kde boli hodnoty hranicne na lacno myslim 5.4. Mam si merat cukor doma a vyradit nejake veci co sa tyka jela .Len problem je ,ze mam panicky strach si ten cukor merat sama .Nakolko som uz dlhsie liecena na chornicku paroxyzmalnu hemicraciu plus si meram tlak v tehotenstve nakolko na zaciatku bol vselijaky. Tak by som sa chcela spytat je to nebezpecne pre babo?som v 26tt.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    5,4 glykémia nalačno spĺňa kritéria pre gestačnú cukrovku jednoznačne. Mala by ste dodržiavať rady lekárov, pretože zle liečená gestačná cukrovka nielen zvyšuje riziko pôrodu veľkého plodu so všetkými komplikáciami, ale aj zvyšuje riziko, že raz bude mať Vaše dieťa cukrovku a cievne problémy. Okrem sledovania glykémie a diéty je veľmi dôležitý aj pohybový režim, dokonca niektoré práce ho uprednostňujú pred diétou. Denne aspoň 10.000 krokov.

  • Tehotenská cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať ohľadom testu na cukrovku, ktorý mi bol urobený v 27.tt
    Ráno som prišla na lačno a sestrička mi hneď dala výpiť glukózový roztok. Po hodine sedenia v čakárni mi odobrala krv a výsledok som mala 10,9. Krvný obraz i moč som mala vporiadku. Zaujíma ma nakoľko bol tento test správne vyhodnotený keďže mi nebola braná krv pred vykonaním testu a ani 2 hodiny po vypití roztoku. Gynekológ mi po telefóne odporučil nejesť sladké a obmedziť ovocie. Viac mi vraj vysvetlí, keď prídem na poradňu o mesiac.
    Rada by som podotkla, že z otcovej strany máme v rodine cukrovku ( prejavila sa u oboch otcových súrodencoch i starej mami medzi 50 - 60 rokom života). Gynekológ túto informáciu má.
    Za celé tehotenstvo som pribrala 4kg, i ked momentálne som po vypustení sladkostí a obmedzenia ovocia schudla 1kg.

    Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

  • svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Mám taký problem,pred 2 týždňami som začala mať v okolí pošvy svrbenie, tak som si sama nasadila krem dafnegin. Brala som ho 5 dní a nič. Potom som navštívila môjho gynekologa a ten mi urobil výter a predpísal mi krem macmiror complex. Dala som si ho už 6x a nič. Stále cítim svrbenie, ale výtok nemam ani som nemala.Výsledky z výteru mám negatívne. Viete mi poradiť prosím?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie pošvy nemusí byť v zásade vždy sposobené infekciou. Može ísť aj o iný problém, napríklad cukrovka, alergia, tzv. dystrofia.
    Vhodné je zamerať sa na uvedené problémy.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Rada by som poznala vas osobny nazor.Kedze som tehotna, zaujimam sa ohladne ockovania novorodenca a to hlavne TBC. Nasla som stranku rizika ockovania a tam som sa vydesila co sa o ockovani pise. Ze latky mozu obsahovat ortut a poskodit mozog dietata,alebo ze po ockovani na hepatitidu ze moze vzniknut cukrovka. V inych vyspelich statoch je ockovania dobrovolne a nasi novorodenci sa musia povinne ockovat a tych ockovani len pridavaju. A k tej TBC vakcine, vy by ste dali zaockovat svoje dieta?Mozem odmietnut? Ide o to ze od roku 2004 sa dovaza vakcina z Danska a je velmi nekvalitna. Preto mam obavy.Nechysta sa vypustit toto ockovanie? Imunitny system novorodenca sa vyvija a to ockovanie ho oslabuje. Uz sa rozpisovat nebudem,len ma zaujima vas nazor. velmi pekne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vitajte na internete, kde píšu fanatici všetkých sposobov.
    Samozrejme, že očkovanie proti TBC je prínosom, všetkých nás očkovali a nemáme u nás zvýšený výskyt žiadnych komplikácii oproti krajinám, kde sa neočkuje. Máme iba znížený výskyt aktívnej tbc a hlavne jej závažných komplikácii, ktoré sa v krajinách bez vakcinácie vyskytujú bežne.
    Naše zdravotníctvo je naozaj jedno z najlepších na svete a je bezplatné. Preto ho konzumujte a kraviny do Greenpeace a zapšklých absolventiek psychologickej fakulty v gotických batikovaných sukniach sú na pobavenie.
    Esterka je samozrejme zaočkovaná, ja som denne v kontakte s roznymi infekciami vrátane tbc a nechcel by som jej ublížiť. A nebudete mi veriť, je zdravá.

  • cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer chcela by som sa vas spytat robili mi test na tehotensku cukrovku moje vysledky boli prvykrat 5,4adruhykrat 9, a tretikrat 8,9 su tie hodnoty vysoke a moze sa stat daco babetku vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    Vaše výslekdy svedčia pre tehotenskú cukrovku, a bude potreba, aby ste držala diétu a navštevovala rizikovú poradňu. Hrozí, že budete maťa vačšie dieťa.