Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor robili mi test ma tehotensku cukrovku kde boli hodnoty hranicne na lacno myslim 5.4. Mam si merat cukor doma a vyradit nejake veci co sa tyka jela .Len problem je ,ze mam panicky strach si ten cukor merat sama .Nakolko som uz dlhsie liecena na chornicku paroxyzmalnu hemicraciu plus si meram tlak v tehotenstve nakolko na zaciatku bol vselijaky. Tak by som sa chcela spytat je to nebezpecne pre babo?som v 26tt.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    5,4 glykémia nalačno spĺňa kritéria pre gestačnú cukrovku jednoznačne. Mala by ste dodržiavať rady lekárov, pretože zle liečená gestačná cukrovka nielen zvyšuje riziko pôrodu veľkého plodu so všetkými komplikáciami, ale aj zvyšuje riziko, že raz bude mať Vaše dieťa cukrovku a cievne problémy. Okrem sledovania glykémie a diéty je veľmi dôležitý aj pohybový režim, dokonca niektoré práce ho uprednostňujú pred diétou. Denne aspoň 10.000 krokov.

Podobné otázky

  • Tehotenská cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať ohľadom testu na cukrovku, ktorý mi bol urobený v 27.tt
    Ráno som prišla na lačno a sestrička mi hneď dala výpiť glukózový roztok. Po hodine sedenia v čakárni mi odobrala krv a výsledok som mala 10,9. Krvný obraz i moč som mala vporiadku. Zaujíma ma nakoľko bol tento test správne vyhodnotený keďže mi nebola braná krv pred vykonaním testu a ani 2 hodiny po vypití roztoku. Gynekológ mi po telefóne odporučil nejesť sladké a obmedziť ovocie. Viac mi vraj vysvetlí, keď prídem na poradňu o mesiac.
    Rada by som podotkla, že z otcovej strany máme v rodine cukrovku ( prejavila sa u oboch otcových súrodencoch i starej mami medzi 50 - 60 rokom života). Gynekológ túto informáciu má.
    Za celé tehotenstvo som pribrala 4kg, i ked momentálne som po vypustení sladkostí a obmedzenia ovocia schudla 1kg.

    Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

  • Tehotenská cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Začala som 17. týždeň tehotenstva a nedávno som spozorovala zvýšený prísun tekutín, niekedy by som povedala, že až na dvojnásobok. Počula som, že to môže byť príznak teh. cukrovky. Keďže sa testy na cukrovku robia až okolo 24. týždňa chcem sa spýtať čím sa dá toto riziko cukrovky znížiť, alebo mu predchádzať. Čo môžem pre to urobiť ja sama aby sa stav zlepšil? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je normálne, že tehotná viac pije, pretože viac filtruje moči, je zvýšený prietok obličkami.
    Riziko tehotenskej cukrovky sa dá znížiť pravideľným cvičením.

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    chcela by som as opýtať, ako je to s testom na tehotenskú cukrovku.V mnohých časopisoch a od známych som sa dozvedela, že sa to robí pomocou hroznového cukru alebo akéhosi glukózneho roztoku.Mne doktor kázal 2 hodiny pred odberom zjesť suchý rožok a vypiť 2dcl sladkého džúsu.Je i takýto postup možný?Ďakujem

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať som v 37t.t a mám gestačný diabetes som len na diéte cukor si držím do 8.Dieťa vážilo 7.1.09 3240g a moja otázka je či musím porodiť do termínu,alebo mi budú pôrod vyvolávať?Termín mám 21.1.09 ak budú čakať nech sa malý sám vypýta nemoze sa niečo stať?Dakujem

  • Opakované potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám otázku.Január 2005,missed abort cca v 8-mom týždni,po kyretáži mi pichli injekciu,pre krvné skupiny.Jar 2005 zistená znížená činnosť štítnej žľazy,odvtedy užívam Euthyrox 37,5.Leto 2005 som otehotnela,komplikácie boli:v 20-týždni ma zašili,krčok bol len1,5cm,potom tvrdnutie brucha,tehotenská cukrovka,dievčatko sa narodilo v termíne a zdravé,celkom som si odležala v nem. 3mesiace.V septembri 2007 som zas potratila,začalo to krvácaním.Po mesiaci mi robili plastiku krčka maternice.Na jar 2008 som otehotnela,predtým som užívala kyselinu listovú a Duphaston,do 7-meho týždňa bolo všetko ok,potom zas missed abort.Následné vyšetrenia ukázali zdedené trombofílie po rodičoch,nič iné,partner nebol vyšetrený.Prosím Vás o radu,čo ďalej,veľmi chcem druhé dieťa.Môj vek je 33,5.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte vrodenú trombofíliu tak by ste mala pred otehotnením užívať lieky, nízkomolekulárny heparín. Pri trombofílii sa zráža krv v cievach základu placenty a plod može odumrieť.