Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opakované potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám otázku.Január 2005,missed abort cca v 8-mom týždni,po kyretáži mi pichli injekciu,pre krvné skupiny.Jar 2005 zistená znížená činnosť štítnej žľazy,odvtedy užívam Euthyrox 37,5.Leto 2005 som otehotnela,komplikácie boli:v 20-týždni ma zašili,krčok bol len1,5cm,potom tvrdnutie brucha,tehotenská cukrovka,dievčatko sa narodilo v termíne a zdravé,celkom som si odležala v nem. 3mesiace.V septembri 2007 som zas potratila,začalo to krvácaním.Po mesiaci mi robili plastiku krčka maternice.Na jar 2008 som otehotnela,predtým som užívala kyselinu listovú a Duphaston,do 7-meho týždňa bolo všetko ok,potom zas missed abort.Následné vyšetrenia ukázali zdedené trombofílie po rodičoch,nič iné,partner nebol vyšetrený.Prosím Vás o radu,čo ďalej,veľmi chcem druhé dieťa.Môj vek je 33,5.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte vrodenú trombofíliu tak by ste mala pred otehotnením užívať lieky, nízkomolekulárny heparín. Pri trombofílii sa zráža krv v cievach základu placenty a plod može odumrieť.

Podobné otázky

  • lietanie v 1. trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, som v prvom trimestri a v 8/10 tt by sme chceli íst letecky na dovolenku v rámci EU (let do 2 hodín). Je to podľa vás bezpečné? v minulosti som niekoľkokrát potratila bez uvedenej príčiny v 5/ 6 tt, ale podľa môjho doktora je tentokrát všetko v poriadku.
    Ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované potraty, let by som zvážil. Hoci lietanie nezvyšuje riziko potratu, ak budete mať zase neúspech, budete nad tým premýšľať, či ste urobila správne ak ste letela.