Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.Chcela by som sa spýtať, ze ked som v novembri potratila, kedy sa možme zacať snažit o babenko? nerobili mi kyretaž, lebo menštruáciou to všetko vyšlo.. zevraj som bola len v začiatkoch. moja doktorka mi povedala, ze uz vo februári sa možme začať snažiť. len ja sa bojim, že zasa potratím, neotehotniem.. poradte mi ako mam otehotniet? v strede cyklu? Veľmi chceme s manželom babenko.

Podobné otázky

  • Mohla by som aj pri pôrode silnejšie krvácať ?

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Prvý krát keď som bola tehotná tak som mala zamlčaný potrat v 12tt. Pri kyretazi som krvacala viac ako som mala a preto si ma nechali jeden deň na pozorovaní v nemecnici . Mohlo by sa stať žeby som mohla aj pri pôrode viac krvácať ? Mám z toho trochu obavy . Chcem rodiť prirodzene no len ešte neviem či mi to moja chrbtica dovolí pretože už teraz mám dosť časté bolesti .
    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    silnejšie krvácanie pri kyretáži pre potrat nie je rizikovým faktorom pre zvýšené krváanie pri pôrode, naopak cisársky rez zvyšuje výrazne krvné straty. BOlesti chrbta samozrejme nie sú indikáciou k cisárskemu rezu.

  • Zamlcnany potrat a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor chcela by som sa spytat v roku 2021 som mala zamlcany potrat v 13tt bolo to prirodzene otehotenenie .Momentalne zacinam 10 tt po ivf s darovanymi vajickami .Myslite ,ze by sa to mohlo opakovat? Mam vysetrenu hematologiu kde nic nenasli ,na stitnu zlazu beriem lieky ,v prvom tehotenstve ma stym nikam neposlali.ostatne mam v poriadku .Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jeden zamlčaný potrat v minulosti neznamená žiadne závažné riziko, pretože často je to vec náhody, že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Neviem prečo máte darované vajíčko, ale tým pádom máte aj geneticky úplne iný materiál, a nie je potreba podľa môjho názoru nič riešiť, aj tak sa nedá na zabránenie potratu v podstate nič urobiť.

  • zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    pred troma dnami mi robili cistenie maternice. Dovodom bola MA v 8tt. Mam uz jedno dieta, dceru, narod. 2009. Vysledky z histologie este nemam. Ale chcem sa opytat, bola som operovana na sinus pilonidalis...vlastne mi operovali pozostale zarodky dvojcata, ktore cakala moja mamina. Mohlo mat suvis tento moj zamlcnany potrat s spominanou operaciou?

  • zapal mocovych ciet-potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa Vas spytat,nakolko pracujem v chladnom prostredi kde je prievan a zima som mala caste zapaly mocovych ciest.Bola som s tym aj u lekara brala som nato antibiotika ale zabrali len na nejaky cas,a zase sa to vratilo co som uz len riesila urinalom ktory mi to utisil ale vratilo sa to kedze pracujem v zime.V 9 tyzdni tehotenstva som mala zamlcany potrat-zastavenie akcie srdca a zastavenie vyvoja,a chcela by som sa spytat ci moze mat casty zapal mocovych ciet nejaky vpliv nato ze som potratila. V lete sa mi zapal nevracia iba ked je zima a otehotnela som v juli. DAKUJEM

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    29.6.2008 ste mi odpovedali na moju otázku o zamlčanom potrate a iróniou osudu je to, že 2.7.2008 som musela absolvovať kiretáž, potom ako mi lekár pri kontrole v 12tt. prostredníctvom sonografického vyšetrenia nezachytil akciu srdiečka dieťatka. Prežívam to veľmi zle, uvedomujem si, že život musí ísť ďalej a ja sa mám snažiť tento nepríjemný a zraňujúci zážitok čím skôr stráviť a psychicky sa vyrovnať, aby som bola v poriadku, keď sa budeme znova snažiť o dieťatko. No stále nie som veľmi optimistická a už teraz sa bojím ako úzkostlivo to budem všetko prežívať, ak znova otehotniem. Myslíte, že by bolo vhodné navštíviť psychlóga, aby mi ukázal cestu zmeny môjho pesimistického a negatívneho myslenia? Tak ako sa hovorí: Pozitívne myslenie je polovica zdravia...
    Ešte by som sa Vás chcela spýtať, či je normálne ak aj teraz po 3 týždňoch od zákroku špiním, nie je to krv, skôr ide o výtok v podobe hlienov hnedavej farby. Môj ošetrujúci lekár ma na poslednej konzultácii oboznámil, že to môže trvať 1-6 týždňov (t.j. do 1. menštruácie), no všade čítam, že normálne by to malo po 7 dňoch ustať. Viete, veľmi sa obávam toho čo bude, či ešte otehotniem, či to opäť nebude mať takýto nešťastný koniec. Nemám žiadne vážne zdravotné problémy, aspoň o nich neviem, takže ani lekár nevedel anilen približne prečo sa to vôbec stalo. Sú nejaké dôležité vyšetrenia, iné ako gynekologické, ktoré by som mala absolvovať ešte pred otehotnením, aby sme predišli podobným komplikáciám? V jednej Vašej odpovedi doporučujete otehotnieť až po pol roku po takomto zákroku, no môj lekár mi povedal, že už po 2-3 menš. cykloch sa môžem snažiť znova otehotnieť. Je lepšie počkať 6 mesiacov? Vopred Vám ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrat je súčasťou nášho života, a je to normálny prirodzený výber, je to vždy lepšie, ako keby sa Vám malo narodiť postihnuté dieťa. 20% poznaných tehotností a až 60% všetkých aj nepoznaných tehotností sa potratí.
    Je veľká šanca, že budete mať ďalšie dieťa zdravé.
    Psychológ Vám može pomocť získať nad problémom nadhľad.
    Stačí počkať 3-6 mesiacov pred ďalšim otehotnením. Vyšetrenia žiadne špeciálne nie sú potrebné.