Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • streptokok agalactiae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať v tehotenstve mi bol zistený streptokok agalactiae čo mi však lekár nestihol dopíisať do tehotenskej knižky lebo som porodila o 10 dní skôr.Pri pôrode mi však podali ATB keďže nemali výsledky kultivácie.Malému potom brali v pôrodnici každý deň krv kvôli zápalom.Po šestonedelí som sa pýtala doktora či to treba liečiť ten nález povedal že netreba.Teraz som skoro osem mesiacov po pôrode a doktor mi robil kultiváciu z ktorého znovu vyšiel streptokok agalactiae a predpísal mi vaginálny krém Dalacin a po preliečení mám isť znovu na kultiváciu .Chcem sa len spýtať či už vtedy po pôrode ma nemal liečiť a teraz keď ho mám či sa má liečiť aj manžel.Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám dali antibiotiká pri porode tak je to v poriadku. Ak Vás niekto lieči mimo tehotnosť na bežné normálnu baktériu tak je hlupák. Najvačšia sranda je, že sa Vám streptokok aj tak do 6 týždňov od liečby vráti, je to normálna súčasť našej flory.
    Dalacin je drahý a som rád, že niekto takto rozhadzuje Vaše spoločné peniaze z poistenia.
    Manželovi doporučujem denne 2x 12 Plzeň, prípadne 2x2 dcl chardonnay podľa výberu, je to najlepší liek na streptokoka agalactiae. I s domácou slivovicou sú dobré skúsenosti, dávkovanie určí Váš gynekológ, ktorý zrejme...
    no nechajme to.

Podobné otázky

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Dakujem za odpoved a este ma zaujima ci sa neda streptokok agalactiae vynicit ani keby sa daju atb celkovo ustne aj do posvy. Vratil by sa?Uz by sa nemal z kade... A kedze ho ma 30% alebo 20% zien znmn to ze ten ostatok ho vobec nema v crevach,alebo ho mame vsetci len niektorym z nas kolonizuje aj do posvy. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok agalactiae je všade v okolí. Máte ho aj v prádle, v posteli, na záchode v umývadle. Má ho možno partner, ktokoľvek. Niekto može byť jeho hostiteľom niekto nie je. Takže ak by sme Vás preliečili do 6. týždňov ho máte zase u seba.

  • Probiotiká v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu ohľadom probiotík v tehotenstve. Momentálne som v 8tt.. Pred tehotenstvom a prvé tri týždne tehotenstva som užívala Probiofix kvôli dlhodobým problémom s výtokom (streptokok agalac. + kvasinky). Liečila som sa dlhodobo, ale bez úspechu. Chcela by som vedieť, aké probiotiká môžem užívať v tehotenstve. Na väčšine probiotík je napísané, že sa nemôžu používať v tehotenstve, alebo tam nie je informácia, či sa môžu používať v tehotenstve, alebo nemôžu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v Čechách máme preparát Fermalac, ktorý obsahuje sušený laktobacilus. Myslím, že niečo podobné vyrába aj Imuna šarišské michaľany, ale žiaľ nepamatám sa na názov. Obecne - probiotiká sú v tehotnosti povolené a neškodné.
    Streptokok agalactiae nerobí výtok, len tak na margo.

  • streptococcus agalactiae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem Vas poprosit o Vas nazor na liecbu vaginalnym kremom DALACIN. Som v 12. tyzdni tehotenstva a vysledok kultivacie - streptococcus agalactiae. Je naozaj nutne preliecit ho? Moze jeho pritomnost v posve ohrozit vyvijajuci sa plod? Moze tento vaginaly krem mat skodlive ucinky na plod? Doporucili by ste mi v tehotenstve uzivat: Swiss laktobacily "5" ? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    laktobacilov nie je nikdy dosť a určite neškodia v tehotnosti.
    Streptokoka v pošve nie je nutné liečiť, i keď Dalacin je pre plod neškodný. Streptokok agalactiae je bežný komenzál, ktorý v pošve neškodí, až pri porode može nazakaziť plod. Lieči sa v tehotnosti iba v tedy ak sa nachádza v moči.