Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Liecba Prednisonom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, obraciam sa na Vas s prosbou o radu, ci vysvetlenie. Mam 29 a v priebehu 2 rokov som mala uz 3x MA - vsetky v 5-6 tt. Napriek viacerym vystereniam (endokrinologia, interne, infekcne, imunologia v KE, laparoskopia, hematologia, zakladna genetika ... a samozrejme gynekologia) mi nezistili pricinu nasich strat. Z hematologie mam v poriadku kompletne koagulacky - aj tie podrobne na mutacie a pod. Boli sme aj na zakldanom genetickom vysetreni a mame obaja zdrave karyotypy (nemame ziadne geneticke poruchy a choroby v rodinnej anamneze) a vraveli nam, ze podrobne geneticke testy robia len na zaklade zavazneho podozrenia (ako napr. hystologickeho nalezu u potrateneho plodu - co u nas nebolo kvoli skoremu stadiu mozne). Az teraz v auguste po poslednom MA som mala slabu pozitivitu na spermie a tekalne bunky (pri prvom vystereni v KE boli OK, manzel mal vysledky negativne). Preto mi moja pani doktorka nasadila na 7 tyzdnov Prednison. Chytila sa tychto slabo pozitvnych protilatok, lebo to bol jediny vysledok, ktory sa vymykal z normy.Po dobrati kortikoidov som mala prist na kontrolny odber. Urobila som, odniesla krv do labaku a cakala na vysledky. Vysledky neprisli, tak sme v labaku zistili, ze poslali sprievodku spat lekarke s poznamkou, ze kontrolne testy sa robia znova u oboch partnerov a az 2 mesiace po ukonceni liecby. Momentalne mi teda moja pani doktorka povedala, ze mame prist o dva mesiace a nadalej mat chraneny styk. Nedava mi to zmysel - naco som sa potom liecila a tlmila imunitu, ked teraz mam bez liekov cakat "necinne" dva mesiace? Co by ste v nasom pripade doporucil? Nemali by sme sa prave naopak teraz snazit o babetko? Alebo aspon brat "udrziavaciu davku" 2,5 mg? Hadam je nalepsie otehotniet, kym sa znova nezacnu vytvarat protilatky, ci nie?

    Vrela vdaka a vsetucko dobre do noveho roka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčina opakovaných tehotenských strát na začiatku tehotnosti býva najčastejšie genetická, či už náhodne, alebo kvoli nejakej príčine.
    Ak anamnéza v rodine a základné genetické vyšetrenie nič nedosiahlo, osobne by som nasadil iba liečbu Duphastonom pred otehotnením a na začiatku tehotnosti, možno skúsiť malé dávky acylpirínu, ale tu nie sú jednoznačné výsledky. A pri neúspechu by som poslal potratený plod na podrobné genetické vyšetrenie, či sa nejedná o nejaký genetický syndróm.